IEEE PES GT&D Uluslararası Konferans ve Fuarı Eylül 2021’de İstanbul’da Gerçekleştirilecek
Misyonu, insanlığın yararı için teknolojik gelişmeleri ve mükemmeliyeti desteklemek olan Institute of Electrical and Electronics Engineers’ın (IEEE) topluluklarından Power & Energy Society (PES), Eylül 2021’de İstanbul’da düzenleyeceği etkinliğiyle Türkiye’deki bilimsel ve teknolojik gelişmelere önemli bir platform oluşturacak.
Dünya çapında yaklaşık 500.000 üyesi bulunan IEEE bünyesindeki Power & Energy Society’nin (PES) 50 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlediği küresel etkinliği IEEE PES T&D International Conference & Exposition, IEEE PES Türkiye Bölümü’nün yürütücülüğünde, 2021 IEEE PES GT&D International Conference & Exposition adıyla, Eylül 2021’de İstanbul’da yapılacak.
Küresel düzeyde akademisyenlerin, araştırmacıların, endüstriyel uzmanların ve teknoloji liderlerinin yanı sıra Elektrik, Enerji, Bilişim ve Finans gibi çeşitli sektörlerden şirketlerin de katılacağı “2021 IEEE PES GT&D International Conference & Exposition” etkinliğinde:
Elektrik ve enerji sanayi ile birlikte elektrik şebekelerinin problemlerinin çözümlerine yönelik endüstriyel paneller düzenlenecek,
Geleceğin elektrik şebekeleri ve ilgili teknolojilere yönelik çeşitli bilimsel ve teknolojik oturumlar yapılacak,
Konferans boyunca gelişmiş teknolojik ürünlerin sergileneceği uluslararası bir sergi gerçekleşecek.
Sergiye yaklaşık 300 uluslararası firmanın katılması, ziyaretçi sayısının 7.500 olması ve konferansa 1.000 kişinin kayıt yaptırması bekleniyor. Ayrıca konferansta sunulan bilimsel ve teknolojik bildiriler de IEEE Xplore’da yayınlanacak.
Etkinlik, Türkiye’ye ekonomi ve turizm alanlarında faydalar sağlayacağı gibi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin tartışılacağı bir akademik ve endüstriyel platform da oluşturacak. Böylece uluslararası üniversiteler ve küresel sanayi ile birlikte Türkiye’deki üniversiteler ve Türkiye’deki üst düzey sanayi de bu sürecin bir parçası olabilecek.
Ev sahipliğini Enerjisa Enerji’nin ve EAE Elektrik’in yaptığı etkinliğin başkanı İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Usta, düzenleyecekleri uluslararası konferans ve fuarla ilgili şunları söyledi: “50 yıldan beri Amerika’da yapılan, 2019’da da Bangkok’ta düzenlenen etkinliği 2021’de İstanbul’da düzenleyebilmek için uzun süren bir çalışma gerçekleştirdik. Uluslararası etkinliklerde katılımın yüksek olduğu İstanbul, sıkça tercih edilen bir şehir durumunda. Şehrin bulunduğu konum, tarihi ve kültürel değerleri de buna katkı sağlıyor. Alanının en büyüğü olan bu etkinlikte enerji kaynaklarının geliştirilmesi, enerji depolama ve elektrik üretimi, elektrik iletimi ve dağıtımı, geleceğin elektrik şebekeleri ve şebekelerde veri iletişimi ile bu alanlarda yapılan yatırımların finanse edilmesi gibi birçok konu, alanlarında dünya çapında uzman kişiler tarafından ele alınacak.
Bu konferansın Türkiye’deki bilimsel ve teknolojik gelişmelere önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Eylül 2021’de IEEE, konferans ekibimiz ve diğer tüm destekçilerimizle birlikte çok önemli bir etkinliğe imza atacağız.”
EAE Genel Müdür Yardımcısı Elif Kaya Ok görüşlerini şu şekilde aktardı: “IEEE PES GT&D gibi büyük ölçekte uluslararası bir organizasyonun Amerika dışında yapılacak ikinci toplantısının Türkiye’ye alınabilmiş olmasının, ülkemiz için hem gurur verici hem de Türkiye’nin elektrik üretimi, dağıtımı sektöründeki varlığının fark edilmesi için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu etkinliğin dünyada ilerleyen trendlerin ülkemizde doğru anlaşılmasına da olanak sağlayacağına inanıyoruz. Günümüzün mega trendleri ile genç potansiyeli eşleştireceği düşüncesindeyiz. Bu anlamda etkinlik, elektrik-elektronik mühendisliği öğrencilerinin gelişimi adına da verimli olacak ve branşlaşmaya öncülük edecektir. “Enerji kaynaklarının geliştirilmesi, elektrik üretimi ve yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik iletimi ve dağıtımı, akıllı elektrik şebekeleri” konularını içeren bu etkinliğin çevre bilincini artırarak farkındalık yaratacağı inancındayız. Bilimsel ve teknolojik yeniliklerin Türkiye’de tartışılmasının sektöre ve ülkemize sağlayacağı faydaya gönülden inanıyoruz. Dünyanın dört bir yanından çok değerli akademisyenlerin ve endüstrinin yer alacağı bu etkinliğin ev sahiplerinden biri olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar da etkinlikle ilgili “Öncelikle sektörümüz için böylesine prestijli uluslararası bir organizasyonun ülkemizde ilk defa gerçekleşecek olmasından mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte Enerjisa Enerji olarak bizlerin de katkısı olmasından da ayrıca büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. İstanbul’da gerçekleşecek konferansta, sektörümüzdeki gelişmelerin gerek akademik boyutta gerek iş dünyasında uygulanan yaklaşımların ve sahadaki inovatif uygulamaların gündeme getirilecek olmasını çok önemli buluyoruz. Enerjisa Enerji olarak biz de özellikle dekarbonizasyon, dijitalleşme, merkezileşmekten uzaklaşma, deregülasyon ve demokratikleşme gibi ana trendleri takip ediyor, bunun da ötesinde ülkemizdeki elektrik enerjisi sektörünü tetikleyen önemli akımlar olan kentleşme, elektrifikasyon ve verimlilik kavramlarını da ana işimizi geliştirebilmek için dikkatle değerlendiriyoruz.
Böylesi değerli sektörel buluşmalar, bilgi ve teknoloji alışverişi ve paylaşım ekonomisi alanlarında önemli fırsatlar sunuyor. Organizasyonun bu yönleriyle ufuk açıcı ve paylaşım ortamını güçlendiren bir etkiyle başarılı olacağına yürekten inanıyoruz” dedi.