IGF’den çıkan net sonuç
Dünya Bilgi Toplumu Zirveleri’nde alınan kararla oluşturulan İnternet Yönetişimi Forumu ( IGF ) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun verdiği yetkiyle 2006 yılından itibaren her yıl değişik bir ülkede düzenleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen ve dokuzuncu kez düzenlenen uluslararası toplantının kapanış töreninde konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, foruma yaklaşık 150 ülkeden çok sayıda bakan ve internet dünyasının etkin isimlerinin de aralarında olduğu 3 bin 400’den fazla kişinin katıldığını ifade etti. IGF çalıştaylarına çevrimiçi bağlantılar kurularak uzaktan katılım imkânı da sağlandığını vurgulayan Acarer, Türkiye’ye gelemeyen yaklaşık 1200 kişinin bulundukları ülkelerden internet üzerinden bağlanarak soru sorduğunu ve görüşlerini aktardığını söyledi. Forumun ana temasının; ‘Çok paydaşlı Güçlendirilmiş İnternet Yönetişimi İçin Kıtaları Birleştirmek’ olduğunu hatırlatan Acarer, “İstanbul, dünyanın her tarafından gelen delege ve katılımcılarla yedi kıtanın buluşmasına sahne oldu” dedi.
120 oturum ve çalıştay gerçekleştirildi
Acarer, IGF’in yapıldığı 5 gün içinde, üst düzey liderler toplantısı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile konuk bakanların konuşmacı olarak katıldıkları açılış töreni ve paneliyle ana oturumlar dışında 120 oturum ve çalıştay gerçekleştirildiğini söyledi. Ana tema ve belirlenen sekiz alt tema çerçevesinde; internet ortamında insan haklarının korunmasından, siber güvenliğe kadar internete ilişkin birçok konunun her yönüyle ele alındığını ifade eden Acarer, yaşanan sorunların çözümüne ve internetin gelişimine katkı sağlayacak görüş ve önerilerin ortaya çıktığını vurguladı. BTK Başkanı Acarer; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın açılış konuşmasında “İnternet Evrensel Beyannamesinin hazırlanması bir ihtiyaçtır” dediğini hatırlatarak, bu önerinin geniş yankı bulduğunu ve bu yılki IGF’in en önemli çıktılarından biri olduğunu söyledi.
IGF’in çıtası da yükseldi
BTK Başkanı Acarer, kapanış konuşmasında şunları kaydetti: “IGF, internet yönetişimine ilişkin konuların tartışılması için önemli bir zemin hazırlıyor ancak IGF’in etkinliğinin daha da artırılması için bu toplantılarda somut çıktılar üretilmesini çok önemsiyorum. İnternet Evrensel Beyannamesi’nin zaman geçirilmeden çok paydaşlı olarak hazırlanmasının, IGF’in somut bir çıktısı olabileceğini düşünüyorum. Bu yıl; yoğun ilgi nedeniyle IGF’in çıtası da yükseldi. Önümüzdeki yıl IGF Brezilya’da yapılacak. Kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.”