‘İhracat Ana Planı’ bilişim ve yapay zekâ ile küresel dönüşümü hedefliyor
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 29 Ağustos tarihinde ‘İhracat Ana Planı’nı açıkladı. 2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı’nın istikrarlı büyümenin ihracata dayalı olduğu bir anlayışla hayata geçtiğini anımsatan Pekcan, İhracat Ana Planı’nı hazırlarken Kalkınma Planı hedeflerini dikkate alarak, 226,6 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini kaydetti.
Bakan Pekcan yaptığı konuşmada, asıl hedefin, dünyadaki ticaret savaşları ve teknolojik dönüşümleri de yakinen takip ederek bu hedefin üzerine çıkabilmek olduğuna dikkat çekti. Pekcan, “Oluşturduğumuz plan kapsamında; sürdürülebilir bir ihracat anlayışını hedefliyoruz. Bakanlığımızca, ilgili paydaşların katılımıyla yapılan titiz çalışmalar sonucunda 17 hedef ülke seçtik. Bu ülkeleri sırasıyla; ABD, Brezilya, Çin, Etiyopya, Fas, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, Japonya, Kenya, Malezya, Meksika, Özbekistan, Rusya ve Şili olarak belirledik. Buna ilaveten makine, otomotiv, elektrik-elektronik, kimya ve gıda endüstrisi olmak üzere 5 hedef sektör seçtik” açıklamasını yaptı.
Amaç; ‘yüksek teknolojili’ sanayi ürünlerinin ihracatımızdaki ağırlığını artırmak
“İhtisas Serbest Bölgeleri ile hedefimiz Türkiye ihracatındaki payı yüzde 3,5 olan yüksek teknolojili ürün ihracatımızı yüzde 5’lere çıkarmak” ifadesini kullanan Pekcan, “İhracatımızın, teknolojik bileşimini ve katma değerini de artırmak ve geliştirmek temel hedeflerimiz. ‘İhracat Ana Planı’; küresel eğilimleri dikkate alarak, hedef ürün, hedef ülke, yeni ve yenilikçi ihracatçı yaklaşımı ve küresel tedarik zinciri bakış açısıyla hazırlandı” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Pekcan, ‘İhracat Ana Planı’nın başta bilişim ve yapay zekâ alanındaki küresel dönüşüm olmak üzere küresel ekonomideki büyük dönüşümü, eğitimli ve küresel becerilerle donanmış bir dış ticaret ailesini, kısacası çağımızın ‘başarı anahtarlarını’ yakalamak ve Türkiye’ye sunmak üzere hazırlanmış bir plan olduğunu aktardı.
‘İhracat Ana Planı’nda politika tercihi; verimlilik, inovasyon ve dijitalleşme odaklı
Pekcan, bugün yaşanan küresel korumacılık artışının ve ticaret savaşlarının arka planında teknoloji savaşlarının bulunduğunu ifade ederek, ‘İhracat Ana Planı’nda politika tercihini; daha çok verimlilik, inovasyon ve dijitalleşme odaklı olarak yaptıklarına dikkat çekti. Günlük hayata, yapay zekâ, otonom robotlar, blokzincir, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi kavramların hızla girdiğini kaydeden Pekcan, şunları aktardı: “Gelecek 15-20 yıl içinde dünyadaki bütün üretim sürecinin dönüşeceğine şahit olacağız. Türkiye, bu dijital dönüşümü fırsata çevirmek zorunda. Eğilimleri doğru okuyarak sürdürülebilir büyüme ve rekabet için inovasyona, Ar-Ge’ye ve dijitalleşmeye yönelik özgün politikalar geliştireceğiz. Ar-Ge, bilgi, inovasyon, yüksek teknoloji, verimli üretim ve ihracat ekosistemini ortaya koymayı ve stratejimizi Türkiye’nin refahı için bir rotaya dönüştürmeyi hedefliyoruz. Değişim ihtiyacı kapımızı çalmaktadır. ‘Keşke’siz, ‘ama’sız ya da ‘belki’siz bir vizyonla hareket ederek hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı bir teknoloji çağı ile olan randevumuza geç kalmamak mecburiyetindeyiz. Başka şansımız yok.”
e-İhracatçı sayısı artırılıyor – Blokzincir teknolojisi geliyor
Bakan Pekcan, ” ‘Yeni Nesil Serbest Bölgeler’, büyük dönüşümün küresel merkezleri haline geliyor. Ticaret Bakanlığı olarak serbest bölgeleri birer kümelenmeye dayalı yüksek teknoloji üretim merkezi ve ihracat merkezi ve teknoloji seralarına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Planı hazırlarken de tüm Bakanlık ve STK’larla istişare halinde yola çıktık” açıklamasını yaptı. ” ‘İhracat Ana Planı’mızla ihracatçılarımız için ‘Akıllı İhracat Platformu’ kuruyoruz” haberini hatırlatan Pekcan, çevrimiçi B2B ofislerinden müşterilerle firmaların buluşmalarının sağlandığını ifade etti. Pekcan, “Blokzincir uygulamalarını dış ticaretin her alanında yürürlüğe koyuyoruz. e-İhracat stratejimizle başta KOBİ’lerimiz olmak üzere ihracatçılarımızı dünyaya açıyoruz. ‘Destek Yönetim Sistemi’yle firmalarımızın devlet desteklerinden hızlı ve etkin yararlanmalarını sağlıyoruz. Dijitalleşen gümrüklerde hızlı, kolay ve güvenli uygulamalarımızı yaparak ihracatçımızın işlemlerinde hem zaman hem maddi kazanç sağlıyoruz” dedi. Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezi kuracakları bilgisini veren Pekcan, Türkiye’nin iç ve dış ticaretteki bütün verilerinin, ulaşılabilir ve güvenli bir şekilde bu merkezde toplanacağını aktardı ve bütün ihracatçı firmalar için bir dijital kimlik yaratıp onları daha yakından tanıyarak sadece onlara özel çözümler üretecek bir sistem oluşturulacağını vurgulayarak, ‘Akıllı İhracat Platformu’ üzerinden ihracatçı ve potansiyel ihracatçıların, satmak istediği ürünün yurt dışındaki potansiyel alıcılarının iletişim bilgilerine de ulaşabileceklerini dile getirdi. Bu platform içerisinde firmalara 7 gün 24 saat hizmet verecek bir ‘chatbot’un da yer alacağını söyleyen Pekcan, “Dijitalleşme çalışmalarımızın bir boyutu da; dış ticaret işlemleriyle örtüştüğünü düşündüğümüz blokzincir teknolojisi. Dünyada çok yeni bir uygulama. Türkiye’de de kamuda bunu ilk uygulayan bakanlık biziz” bilgisini verdi. ‘e-İhracat Stratejisi Eylem Planı’ ile KOBİ’lerin e-İhracata yönlendirilmesinin sağlanacağını ve e-İhracatçı sayısının artırılacağını dile getiren Pekcan, gümrük işlemlerinin sınır ötesi e-Ticaret ihtiyaçları çerçevesinde geliştirileceğini söyledi ve sanal fuarlarla dijital ortam ve dış ticaretin fuarcılık boyutunu da 1 yıl süreyle bir araya getirmeyi hedeflediklerini aktardı.