İhracatçının Google’ı
Geçtiğimiz günlerde tanıtımı Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından yapılan İhracat Bilgi Platformu (İBP) ihracatçı şirketlerin önünü açmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanacak.
2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak isteyen Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), 7 gün 24 saat hizmet verecek sistemle, ihracat yapmak isteyen şirketlere her türlü veriyi ulaştırabilecek.
Sistem nasıl işleyecek?
İhracat Bilgi Platformu’nda ihracat iletişim noktası, İGEME ihracatçı bülteni, İGEME web sitesi, İGEME ihracat günlüğü, Twitter ve RSS gibi iletişim noktaları bulunuyor. Bu çerçevede; İhracat İletişim Noktası: 444 43 63 numaralı telefondan 7 gün 24 saat hizmet alınabilecek. Telefonda bulunan uzman ihracatçıların her türlü sorusuna cevap verecek. Aynı telefona mesaj da bırakılabilecek.
İGEME İhracatçı Bülteni de haftada bir yayınlanacak. Bu elektronik bültene abone olmak için blog@igeme.gov.tr adresine ‘bülten’ yazan bir e-posta gönderilmesi gerekiyor. İGEME web sitesinden de “http://www.igeme.gov.tr” adresi üzerinden 61 bin kayıtlı kullanıcıya hizmet sunuluyor. Taleplerin maksimum 3 günde cevaplanması prensibiyle hizmet verilecek.
Sayfadan Türkiye ihracatçı firma listelerine, Türkiye’de düzenlenen ticari fuarların listesine, ticari talep, işbirliği ve tekliflerin Dış Ticaret Bülteni’nden yayınlanması hizmetine, bilgi temin edilebilecek ilgili diğer kamu ve özel kuruluşlara yönlendirme hizmetleri sunulacak. İGEME İhracat Günlüğünde de “http://blog.igeme.gov.tr” adresinde yer alan günlük üzerinden
17 farklı kategoride haber, duyuru ve makale yayımlanacak. Twitter’da da “htpp://twitter.com/igeme” adresi üzerinden dış ticaretle ilgili günlük haber ve duyurulara anlık olarak ulaşılabilecek. RSS sisteminde de İGEME web sitesinde yer alan etkinlikler, haberler ve duyurular ile ihracat günlüğünde yayınlanan tüm bilgilere RSS sistemiyle anında bilgisayarın sık kullanılanlar menüsünden ulaşılabilecek.
İBP’den notlar
Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, ihracatın geliştirilmesine yönelik geniş bir yelpazede ihracat yapmak isteyen şirketlere destek oluyor. Dünyadaki ülke masallarından, sektör araştırmalarına, finansman araçlarından dış pazar araştırmalarına kadar ihracatın kolaylaştırılmasına yönelik bilgilerin verildiği portal üzerinde eğitim etkinlikleri de yer alıyor.
Ülke masallarında neler var?
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından işaret edilen “Ülke Odaklı” çalışma stratejisi paralelinde hazırlanan “Ülke Masalları”nda ihracat yapılmak istenen ülkelere ilişkin; temel sosyal ve ekonomik göstergeler, siyasi idari yapı, dış ticaret rakamları, pazarla ilgili bilgiler, işadamlarının pazarda dikkat etmesi gereken konular ve Türkiye ile hedef ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkiler geniş bir biçimde yer alıyor.