İK, dijitalle evriliyor
Pandeminin etkisiyle şirketlerin İK süreçlerinde çevrimiçi teknolojilerin kullanımı artıyor. Kurumsal şirketlerde işe alım süreçlerinden kurum içi eğitimlerin değerlendirmesine ve terfi sınavlarına kadar birçok süreçte çevrimiçi teknolojiler kullanılıyor. Bu da adaletli bir ölçme-değerlendirme süreci geçirmek, güçlü bir itibar yaratmak ve akreditasyon kalitesinden ödün vermemek için çevrimiçi sınav güvenliği teknolojilerinin kullanılmasını önemli kılıyor.
İK departmanları da artık maaş, bordro gibi rutin idari süreçleri otomatikleştirmenin ötesine geçiyor. İşgücü yönetimi, kariyer planlama, yetenek kazanımı, Ar-Ge, çalışanların katılımı ve iş zekâsı gibi başlıklarda da yapay zeka temelli teknolojiler yaygınlaşıyor. Dijital çağda doğan genç çalışanlar yeni çağ araçlarını sorunsuz bir şekilde benimseyeceği için stratejik bir dijital çalışma kültürü uygulanması da kaçınılmaz oluyor. Şirketlerin yetenek çekmeye ve çalışan deneyimiyle ilgili konulara odaklanması; doğru bir çalışan deneyimi sunmak için yetenek edinme, öğrenme ve geliştirme, performans yönetimi, bordro gibi tüm işlevlerde teknolojiyinin benimsenmesini gerekli kılıyor. Çevrimiçi sınav sistemi ve çevrimiçi sınav güvenliği teknolojileri odağında yapay zeka ve makine öğrenmesiyle desteklenmiş yazılım çözümleri sunan Türk girişim Witwiser’ın CEO’su Volkan Baran, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Artan uzaktan çalışma trendi gibi her türlü pozisyon için nitelikli adaylara daha az eforla erişim için ölçme ve değerlendirme süreçlerinin büyük bölümü tamamen dijital ortamda olacak. Eskiden yüz yüze mülakatlar ve testlerle işe alım süreci yürütülürken, artık dijital ortamlarda genel yetenek ve teknik destek sınavları, video konferans araçları ve çevirimiçi kişilik envanterleri kullanılıyor. Eğitimler değişti, performans uygulamaları değişti ve değişmeye devam edecek. Sanal sınıflarda, e-eğitimle ekiplerin eğitildiği ve performansların uzaktan ölçümlendiği bir sürece girildi. Y Kuşağı ve Z Kuşağı doğduğu dijital dünyayı önceki kuşağa öğreterek iş dünyasında sesini duyuruyor. Dijitalleşme de İK’nın tüm fonksiyonlarında kendini belli ediyor. Kurumsal şirketlere, eğitim ve sertifika kurumlarına özelleştirilebilir, ölçeklenebilir, güvenli ölçme ve değerlendirme teknolojilerini sunuyoruz. Witwiser yolculuğu OBSS Teknoloji’nin işe alım süreçlerini dijitalleştirmeyle başladı. Atılan bu adım işveren olarak daha fazla adaya ulaşma, daha fazla değerlendirme şansıyla daha doğru kişileri önceliklendirme gibi avantajlar sağladı, hem İK hem teknik ekiplerin operasyon yükünü oldukça azalttı. Adaylar açısından dilediği zaman ve yerden süreçleri tamamlama şansı doğdu. Kurumlar için değerlendirme süreçlerinin dijitalleştirilmesi hem çalışan memnuniyeti hem de maliyetlerin azaltılması noktasında önemli.”