İK’nın yetkinlikleri dijitalleşme ile artıyor
Dijitalleşme ile birlikte İK alanında iş yapma tarzını temelden değiştirecek yenilikler kendini gösterirken, İK profesyonellerinin yapısı da değişiyor. Assessment Systems CEO'su Levent Sevinç, dijital İK uygulamalarıyla İK’nın değişen yüzünü şöyle anlattı:
Proaktif olmak: Dijitalleşme, İK yöneticisine insana dair konularda gerçek zamanlı veri ve ölçümler sağlayarak, insan kaynağıyla ilgili kararların daha hızlı alınmasını sağlayacak. Böylece İK da reaktif hareket eden departman olmaktan çıkıp, proaktif hareket eden departman haline gelecek.
Veri temelli kararlar: İK profesyonelleri dijitalleşme ile analitik yönlerini sergileyebilecek. Zira dijitalleşme, büyük veri ya da yetenek analitiği gibi kavramlarıyla analitik araç ve yöntemlerin İK alanında daha yoğun olarak kullanılmasını beraberinde getiriyor. Böylece İK da insana dair kararları çok daha kolay şekilde, verilere dayalı hale getirebilecek.
Yenilikleri hayata geçirmek: Kurum içi sosyal ağ platformları üzerinden çalışan, yıla yaygın anlık geribildirim almayı sağlayan performans sistemleri, oryantasyon sürecinde çalışanların aradıkları bilgiye ulaşmalarını kolaylaştıracak yapay zeka içeren botlar, adayların değerlendirilme sürecinde online oyunlar ya da simülasyonlar gibi dijital çağın getirdiği yenilikler İK alanında yaygınlaşıyor.
Kendini pazarlamak: Dijitalleşme; aday ya da çalışanlara dijital platformlar aracılığıyla ulaşmayı sağlayarak, işveren markası oluşturma çabalarının daha etkin ve verimli sonuçlar vermesini sağlıyor. Böylece İK departmanı da pazarlama yöntem ve tekniklerini kendi alanına taşıyarak, markalaşmaya başlıyor.
Çalışanların sesi olmak: Dijitalleşme, çalışanların online kurum içi platformlarda görüşlerini rahatça ortaya koyabilecekleri ortamı sağlıyor. İK da dijital kaynaklardan çalışanlarla ilgili gerçek zamanlı elde ettiği verileri kullanarak, çalışanların sözcülüğü görevini daha aktif biçimde yerine getirebiliyor.