İki ay gecikmeyle…
Avrupa Birliği’nde eğitimin durumu 19 Nisan’da açıklandı. Raporun resmi adı uzundu: “Eğitim ve öğretimde Lizbon hedeflerine doğru ilerlerken göstergeler ve kıyaslar 2010-11.”
AB Komisyonu tarafından hazırlanan 174 sayfalık raporda Türkiye, listelerin yine altında Makedonya’yla beraberdi. Bazı ölçütlere yanıt verememiştik. Bu yüzden, listede olmamız gereken gerçek yerde değildik.
Bu işleri, bu sütunu okuyan herkeslere Nisan’da 819. sayımızda anlattık, geçtik. Basında bu konu haber olmadı.
Ama her nasılsa, 21 Haziran günü Hürriyet’te bu konuda bir haber çıktı. Üstte kupürünü görüyorsunuz. Ertesi gün de Sabah’ta çıktı. Meğerse, iki haber birbirinin tıpa tıp aynısı kadar “benziyormuş.” Bunu, 27 Haziran’da Hürriyet’in Okur Temsilcisi “İki haber Arasındaki Yedi Farkı Bulun” başlığıyla anlattı.
Hürriyet’teki haberle Sabah’takini karşılaştırdı. “Merak ediyorum, ortada bir haber kopyalama durumu mu var? Yoksa, daha farklı bir gerekçe mi söz konusu?” diye sordu. “Lütfen biri bunu bana açıklasın. Ama hakaret etmeden lütfen” diye de ekledi.
Basındaki iki büyük ve önemli gazetenin, bir AB Raporu’nu, tam iki ay gecikmeyle haber yapması tuhaf. Okur Temsilcisi’nin sözleri de ayrıca anlamlı. Ama, basınımız o halde ki, hiç haber yapmayabilirlerdi. Şimdi ise biri yapmış, öbürü de acaba ondan mı almış? Neyse, orasını bilmiyoruz. En azından okurlar, bir AB Raporu’ndan ve eğitimde kadın nüfusun durumundan haberdar oldu. Buna da şükür.