İki dirhem bir Dubai
Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin ticaret limanı dev bir BT merkezine dönüşüyor. Bu dönüşümde yer alacak Türk şirketlerini serbest bölge avantajları ve fazlası bekliyor.
Ortadoğu’nun en büyük iş ve teknoloji fuarı Gitex, 21-25 Ekim haftası ziyaretçilerine kapılarını açtı. 130’dan fazla ülkeden 3 bin 500 şirketin katıldığı etkinlikte, günümüzün önemli eğilimleri ele alındı. Dubai’de 33’üncü kez düzenlenen etkinliğin açılış gününde Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum da kabine üyeleriyle birlikte ziyaretçiler arasındaki yerini aldı. Emir, BT alanında üst düzey uluslararası katılımı gördüğü için çok memnun olduğunu söyledi.
Google’ın akıllı gözlüklerini deneyen Dubai Emiri Şeyh Muhammed, Etisalat’ın M2M çözümlerini de dikkatle inceledi ve akıllı eğitim, dijital hastane ile sağlık hizmetlerinin mobil cihazlardan yürütülmesi konularında bilgiler aldı.
Gartner’ın verdiği rakamlara göre, Ortadoğu’daki BT harcamaları 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,5 oranında artış göstererek 192.9 milyar doları bulacak. Bu dev havuzdan kendine sürdürülebilir bir gelişim sağlamaya çalışan Dubai, önemli adımlar atıyor. Bunun en önemli göstergelerinden biri olan Dubai Internet City konusunda bilgi almak üzere İş Geliştirme Direktörü Ammar Malik ile sohbet ettik.
Serbest bölgede bir BT girişim merkezi
Kısa süre önce Dubai Internet City ve Dubai Outsource Zone’da önemli bir göreve gelen Malik, bölgede ve Dubai özelinde girişimciliği artırmak ve BT sektörünü geliştirmek için faaliyet gösterdiklerini aktardı. 2000 yılında faaliyete geçen Dubai Internet City (DIC) hakkında bilgiler veren Malik, “Başlarda Microsoft, Siemens gibi küresel markaları bölgeye çekmeye çalıştık. Şu anda bin 300’ü aşkın şirketi bünyesinde barındıran DIC, Ortadoğu’daki en büyük teknolojiye odaklanmış serbest bölge konumunda. Burada teknolojinin geliştirilmesi için sadece insanları bir araya getirmekle kalmıyor, gerekli desteğin verilmesini de sağlıyoruz” dedi.
DIC’deki bir girişimin küresel bir marka olması için ne gibi destekler sunduklarını sorduğumuz Ammar Malik, “IBM, Oracle ve diğer büyük markaların Dubai’ye gelmesinin yeterli olmayacağını gördük. Bunun için ‘in5’ adını verdiğimiz bir kuluçka merkezi oluşturduk. Onlara lisans, ofis, gerekli altyapı ve hatta doğrudan finansman kaynaklarına erişim sağladık. Şimdiden e-ticaret şirketlerine siteler yapan, mobil uygulama geliştiren girişimlerimiz var. Üniversitelerle çalışmaya başladık. Sürekli konferans ve paneller düzenliyoruz” dedi.