İki farklı kişi, iki ayrı vizyon…
Tesla sayfasında Elon Musk’ı şöyle anlatmışlar: Elon Musk, Tesla’nın kurucu ortağı ve CEO’su olup, şirketin elektrikli araçlarının, batarya ürünlerinin ve solar çatıların tüm ürün tasarımını, mühendisliğini ve üretimini denetlemektedir.
Tesla ayrıca iki enerji depolama ürünü de üretiyor: Powerwall ev bataryası ve Powerpack endüstriyel ölçekli batarya. 2016 yılında Tesla, ABD’nin önde gelen güneş enerjisi sistemleri sağlayıcısı SolarCity’yi satın alarak dünyanın dikey olarak entegre edilmiş ilk sürdürülebilir enerji şirketi oldu ve 2017’de de güzel ve uygun fiyatlı bir enerji üretimi ürünü olan Solar Roof’u piyasaya sürdü.
Elon aynı zamanda Mars’ta kendi kendine yeten bir şehir yaratmak amacıyla Dünya yörüngesine ve ötesine giden görevler için gelişmiş roketler ve uzay aracı geliştirme ve üretiminin denetlediği Space Exploration Technologies’in (SpaceX) kurucu ortağı, CEO’su ve baş tasarımcısıdır. Ayrıca insan beynini bilgisayarlara bağlamak için ultra yüksek bant genişliği beyin-makine arayüzlerini geliştiren Neuralink’in CEO’sudur. Elon, aynı zamanda hızlı, uygun fiyatlı tünel açma teknolojisini, ruh uyandıran kentsel tıkanıklığı hafifletmek ve yüksek hızlı uzun mesafeli seyahatleri sağlamak için tamamen elektrikli bir toplu taşıma sistemi ile birleştiren The Boring Company’nin kurucusu ve CEO’su olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Elon daha önce, dünyanın önde gelen internet ödeme sistemi olan PayPal’ı ve New York Times ve Hearst gibi büyük yayıncıları çevrimiçi hale getirmeye yardımcı olan ilk internet harita ve yönlendirme hizmetlerinden biri olan Zip2’yi kurdu ve sattı.
Leila Janah ise kendi sayfasında şöyle anlatılmış: Hintli göçmen çocuğu Leila, New York’un dışında doğdu ve Los Angeles’ın bir banliyösünde büyüdü. Kaliforniya Matematik ve Bilim Akademisi’ne devam etti.İlk profesyonel görevlerinden biri Mumbai’deki bir çağrı merkezi müdürü olarak görev yaparken, çalışanlarından birinin gecekondudan ve çekçekle her gün işe geldiğini öğrendi. 2014 yılında Christian Science Monitor’a Samasource fikrini şöyle açıkladı: “Çağrı merkezini gecekondu mahallesinde kursak ne olur?” Sonrasında da Samasource’u kurdu.2019’da 14.8 milyon dolarlık bir dizi fon toplayan Samasource, şimdi Doğu Afrika ve Hindistan’dan insanları işe alıyor, onları yapay zeka ve veri becerileri konusunda eğitiyor, daha sonra insan muhakemesini teknolojiyle birleştirerek bir dizi küresel şirkete çözümler sunuyor.
Kurulduğu günden bu yana Samasource, gelişmekte olan ülkelerde 50.000’den fazla insanı uygun araçlar ile dijital çağda rekabetçi çalışanlar haline getirdi.Leila’nın çabaları aynı yol gösterici ilke tarafından motive edildi – iş yoluyla onurlu bir şekilde dünya yoksulluğunu ortadan kaldırabileceğimiz – ve yıllar içinde bu görevi yerine getirmenin yeni yollarını buldu.2013 yılında Leila, kar amacı gütmeyen Samaschool’u başlattı.
Amaç, teknolojik know-how seviyesini yükselterek ABD’deki yetersiz hizmet verilen yerel topluluklardaki dijital uçurumu kapatmaktı. Sosyal girişimci, aktivist, maceracı ve Samasource, Samaschool ve LXMI’nin kurucusu Leila Janah, Epitelioid Sarkom komplikasyonları nedeniyle 24 Ocak Cuma günü vefat etti. 37 yaşındaydı.Leila, yoksulluğu ortadan kaldırma çalışmalarına getirdiği yenilikler nedeniyle en iyi şekilde hatırlanacak. İki kişi, ikisi de Dünya tarihinde yerine alacak. Biri çok havalı, sosyal medya fenomeni, diğeri ismini çok az duyduğumuz bir Hintli. Biri teknolojik çözümlerle hayat kalitesini arttırmaya çalışıyor, diğerinin projeleri insanları teknolojiyle yakınlaştırıp, onlara dijital çağda görece daha güçlü olmalarını sağlıyor. Kimi yerlerde açlığı ortadan kaldırıyor, insanı ve Dünya’yı yaşatıyor.Benim Musk’a laf söylemeye pek cesaretim yok. Ne zaman sosyal medyadan bir laf etsem birileri ciddi saldırıyor, onu kahraman gören bir kesim de var.
Projeleri ve anlattıkları ile Dünya’yı kurtaracağını düşünüyorlar. Fakat en önemli 2 projesi, biri fiberden hızlı internet projesi, diğeri ise Mars’ta koloni. Ben şahsen bu gücün, bu zekanın, bu acil olmayan teknolojiler yerine insanları açlıktan kurtaracak, daha iyi yaşam sunacak projelere yönelmesini isterdim. İnternetin çok hızlı olmasına elbette benim gibi teknoloji aşığı birisinin karşı çıkması mümkün değil ama bu projeye ayrılan bütçe ile Dünya’da açlık sorunu kalmayabileceğini düşünüyorum. Hala deniz suyunu tam içme suyuna ekonomik olarak çeviremiyoruz ve yakında su savaşlarının çıkması bekleniyor. Çok acıklı ama su nedeniyle Avustralya gibi medeni bir ülkede binlerce hayvan katledildi.
Kanser, aids gibi önemli hastalıkların tedavisi kısıtlı. Hayvanları koruyamıyoruz, nesilleri tükenen veya yaşam alanları gittikçe daralan türler var. Doğa bitiyor, ağaçlar kesiliyor, erozyon ve benzer nedenlerle topraklar eksiliyor. Dünya’da tablo böyle olunca ya düzelteceksiniz ya da Mars’a kaçacaksınız. Dünya’da Antartika var, hala ayak basılmayan uçsuz bucaksız yer, orayı kullanmayı bile beceremiyorken Mars’ta koloni bence tamamen gereksiz. Dünya’yı daha yaşanabilir hale getirebiliriz.
Ömrünü uzatabiliriz. Kaynaklarımızı israf etmeden, çok kirletmeden yaşayabiliriz. Mars projesi için ayrılan paralar bunlara yeter. Henüz Corona virüsü ile baş edemezken Mars’ta çıkabilecek dertlere soyunmak neden? Oradan gelecek virüsleri bırakın Dünya’dan çıkabileceklerde durumumuz ne olacak belli değil. Elon Musk benim göremediğim kadar insanlığa hizmet için kendini feda edecek biri de olabilir, Amerikan rüyası yaratma projesinin parçası da. Bilmiyorum ama özellikle Dünya’yı çevreleyecek internet ağının kime hizmet ettiğini ya da Mars kolonisi projesinin sonuçlarını öğrenince konu daha netleşecek.
Bilindiği üzere Elon Musk ülkemizi de ziyaret etti. Cumhurbaşkanımız ile görüştükten sonra şovunu tamamlayıp, Anıtkabir fonlu bir de fotoğraf çektirdi. Ne konuştu, ne için anlaşıldı bilinmiyor çünkü kendisi veya arkasındakiler büyük güç.Ben umudumu kesmedim, bir sürü teknoloji tarım için, su için, doğal yaşam için, okyanuslar için, plastik savaşlarını yok etmek için, hastalıklara tedavi ve önlemler bulmak için, sürekli barış için çalışıyor ve gelişiyor. Tek korktuğum geç kalabilecek olmaları.