İki vitesli BT trendi
Aradan geçen iki yılın ardından BThaber Next Step toplantısı için bir kez daha Yapı Kredi’ye misafir oldu. Yapı Kredi’nin BT biriminde farklı sorumluluklara sahip isimlerin yaptıkları sunumlar, bankanın teknoloji kullanım yetkinliği ve bu başlıktaki hedeflerini ortaya koymakla kalmadı, etkinliğe katılan BT şirketleri de bu öncelikleri öğrenme, kendilerini tanıtma ve işbirliği fırsatlarını geliştirme imkânına sahip oldu.
Açılış konuşmasını yapan Yapı Kredi Bilişim Teknolojileri ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, her dönemde öne çıkan teknolojik beklentileri paylaşarak devam etti :
“Büyük beklentilerle ve çok erken safhalarda konuşulan ve üzerinde emek harcanan pek çok yeni teknoloji olgunluk safhasında hayatımıza beklenen ölçüde girmeyebiliyor. Bu nedenle biz, öne çıkan beklentileri seçici olarak değerlendirerek öngörülerimizi şekillendiriyoruz. Bu öngörülerde özellikle tüketicinin yaşamına ne kadar entegre olabileceği önemli bir faktör bizim için.” BT’nin temel gerçeğini ‘dijitalleşme’ olarak ifade eden Cahit Erdoğan’a göre, sosyal medya, kişisel kullanımda kişinin hayatıyla bütünleşen akıllı telefonlar, bu eksende büyüyen WhatsApp gibi uygulamalar gelişimin de örneği. Sosyal medya ve mobilitenin iç içe olması ışığında, Facebook’u dünyanın en yaygın işletim sistemi haline geldiğine değinen Erdoğan’a göre, giyilebilir teknolojiden nesnelerin internetine kadar gündemde birçok yenilik var. Tüm bunların sonucunda da dijital karmaşık bir ekosistem, veri ve güvenlik gibi başlıklar öne çıkıyor. Bu sebeple Erdoğan’a göre, “hızla değişen dünyada BT çalışma şekilleri de değişmeli. İki vitesli BT trendi tabirini kullanan Erdoğan, bunun temel başlıklarını stabil BT ve hızlı geliştir-hızlı hata yap felsefesine dayandırarak şu eklemeyi yaptı: “Teknoloji Yönetimi, Dijital Yönetim ve İş Yönetimi olmak üzere teknoloji ve strateji etkileşimi de üç şapkalı yönetim gerektiriyor.”
Dijital dönüşümün sonuçları net
Erdoğan’ın açılış konuşmasının ardından sözü Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan aldı. Doğan’a göre, hızlı dijital dönüşüm, bankaların stratejilerinde aksiyon almalarını, farklı ürün ve hizmetler sunmalarını sağlayacak. Son 4 yıldaki dijital dönüşümden çıkarttığı sonuçları katılımcılarla paylaşan Doğan’ın ilk tespiti “ilk olmak, başarılı olmanın garantisi değil, ‘doğru’ müşteri deneyimini geliştirme de ilk olmak önemlidir” saptamasını yapan Doğan’ın bir diğer tespiti ise müşteri ile etkileşimin kişiselleştirilebilmesi. Analitik ve büyük veriye odaklanarak marka değeri ve omni-channel bakış açısı öne çıkıyor. Doğan’ın saptamaları şöyle devam etti:
“Üçüncü sonuç; çeviklik ve mükemmel müşteri deneyimini mümkün kılacak bakış açıları, yeni süreçler, organizasyonlar ve altyapılara yönelik ihtiyacın varlığı. Banka stratejinizde bunlar varsa, sonuçları görebiliyoruz. Dördüncü sonuç; çok fırsat var, bunları kovalamak ve anlamak, müşteri deneyimini sürekli takip etmek gerekli. İşbirliğine de açık olunmalı. Yapı Kredi olarak biz de son 11 çeyrektir dijital dünyada payımızı artırıyoruz.”
Akıllı bağlantılı nesneler katlanarak artacak
Nesnelerin internetinin, Jetgiller çizgi filmini anımsattığını belirterek sözlerine başlayan Yapı Kredi Ödeme Sistemleri ve Dijital Kanallar Yazılım Geliştirme Direktörü Kadriye Atsal, bu başlıkta önemli güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı. Buna göre, Türkiye’de 2020 yılında 150 milyon akıllı nesne olacağı ve nesnelerin birbirleri ile konuşacağı öngörülüyor. Bir ailenin günlük hayatındaki akıllı bağlantılı nesne sayısı 2012 yılında 8 iken, 2017 yılında 24’e, 2020’de ise 50’ye yükselecek. Kadriye Atsal’a göre, bu gelişimde beş temel bileşen var. Birincisi; fiziksel ve dijitalin bileşimi olan ‘fijital’. İkincisi M2M. Üçüncü unsur; ucuzlayan sensörlerin etkisiyle birbiri ile iletişim kuran cihazlar. Dördüncüsü ise kendini yöneten nesneler. Bunu, “Sosyal robotlar ve nano robotlar gelişiyor. Sosyal robotlar perakende sektöründe, nanolar ise sağlık sektöründe öne çıkıyor” sözleri ile örnekleyen Atsal, beşinci unsur olarak da arayüz nesnelerini gösterdi. Yapı Kredi’nin, Nuvo ürününü fiziksel ve dijitalin birleşimine örnek olarak gösteren Atsal, tüm dijital kanallara daha iyi bir müşteri deneyimi için yatırım yaptıklarının altını çizdi.
Veri yönetimine yatırım yapan ilk bankalardan biri olduklarını belirterek sözlerine başlayan Yapı Kredi Bilgi, Müşteri ve İş Akışları Yönetimi Yazılım Geliştirme Direktörü Gökhan Gökçay, risk yönetimi, portföy yönetimi, ürünler için doğru fiyatlama ve bütçeleme, analitik çözümler, şube ve üst yönetime açık olan yapıların hepsinin veri ambarı iş zekası çözümlerini kullandığı bilgisini verdi. Geçen 15 yılda, veri çeşitliliği ve hacminde önemli değişiklikler olurken, Gökçay’a göre, bu süreçte müşterinin gücü arttı. Bu da veri ile gerçek zamanlı aksiyonları buluşturmayı gerektiriyor. Gökçay sözlerine şöyle devam etti, “Biz veri yönetimi transformasyonunu tanımladık ve bunu 3 yıl yürüteceğiz”
Çevik yaklaşımların, yazılım geliştirmede önemli fırsatlar sunduğunu belirterek sözlerine başlayan Yazılım Altyapıları, Mimari ve ARGE Direktörü Mustafa Dündar ise istihdamdan süreçlere kadar her adımda kendini gösteren çevikliğe işaret etti. Dündar, altyapı tarafında yapılması gerekenlerin yanı sıra önceliği ‘süreç’ ve ‘değerler’ olarak tanımladı.
Güvenlikte yeniden yapılanma
“Dijitalleşme kaçınılmaz ve bunu güvenlikle uyumlu işletmeliyiz” diyerek sözlerine başlayan Yapı Kredi Altyapı ve İşletim Grup Direktörü Sinan Özer’e göre, güvenlikte küresel risklere baktığımızda; ‘APT’ yani hedef odaklı saldırılar ilk sırada. E-posta yoluyla saldırılar ise en sık rastlananlar. Bunları veri sızıntısı ve hırsızlar, gelişmiş zararlı yazılımlar, mobil cihazlar için geliştirilmiş zararlı yazılımlar, bulut teknolojileri ve güvenlik tehditleri ile sosyal medya tehditleri izliyor.
Süreçlerin entegrasyonu, hız demek
Eskiden hesap defteri, şubelerde kuyruklar vardı. Bu nostaljik hatırlatmanın ardından, “Biz ise hesap kartlarını elektronik ortama taşıyan ilk bankayız” bilgisini paylaşan Yapı Kredi Temel Bankacılık, Hazine ve Krediler Yazılım Geliştirme Direktörü Önder Haydaroğlu, süreç içinde kontrol ve doğrulamaları, onaylamaları yapan bir akış sisteminin ortaya çıktığına işaret etti. Buna göre, şubede elektronik ortamdan kontrol yapılıyor, adres, kredi durumu gibi başlıklar farklı kanallardan anında kontrol ediliyor. Bu da hız ve müşteriye istediğini sunma imkanı sağlıyor. “Süreçlerimizi sürekli iyileştirerek yol alıyoruz” vurgusunu yapan Önder Haydaroğlu ekledi:
“Süreçlerin entegrasyonu sayesinde müşteri de dijital ortamda işlem yapabilir hale geldi. Ön tarafta değer yaratmayan süreçleri ortadan kaldırıp, müşteriye odaklanmak ve bu süreçlerde verim sağlamak önemli.”
Dijitalleşme, müşteriyi değiştirdi. Bu saptamayı yapan Yapı Kredi Kartlar Pazarlama Direktörü Sabri İnci’ye göre, sadakatten öte, müşteri yaratmak önemli. Çünkü sosyal medyada paylaşmaya değer müşteri deneyimi, en güçlü reklam kampanyasından daha etkili. “Müşteriye yakın olmak önemli” diyen Sabri İnci, bu amaçla ‘kart hamili yaşam döngüsü yönetimi’ yaptıklarını vurguladı. Sektöre göre kazanım vaadi ve teklif sunumu, uygun limit, aktivasyon, derinleşme, çapraz satış, geri kazanım bu başlıkta yerini alıyor. Tüm bunlar için de entegre CRM yaklaşımı kullandıkları bilgisini veren İnci, müşteri odaklı modelleme, sorgulama, raporlama imkanı veren, tüm kanallarla entegre CRM altyapısının burada öne çıktığına işaret etti.
Tepeden tırnağa, ama planlı ve programlı değişim şart
Oracle Finans Sektörü Teknoloji Satış Direktörü Işıl Kılınç Gürtuna:
“Her şeyin değiştiği bir dönemdeyiz. Bu da hem yaratıcı hem yıkıcı bir yapı demek. Bankacılık; iş yapış biçimini değiştiren Kickstarter gibi kurumlarla da rekabet ediyor. Geleneksel olmayan veri ile analiz yaparken, müşteri profillemede daha farklı ortamlardaki bilginin de kullanılması lazım. Farklı olmak ve fayda için farklı düşünüşler gerek.”
Software AG Pre-Sales Müdürü Ebru Kılıç Eker:
“Dijitalleşme sizi rakiplerinizden farklı kılar. Costumer 3.0 kavramı gibi müşteri istek ve beklentilerini karşılamak önemli. BT’deki ihtiyaçlarda ise arka tarafta platform işi kurgulanmalı. Biz de buna ‘digital business platform’ adını veriyoruz. Orta katman olan bu platformda 4 çözüm setimiz var.”
Intel İş Geliştirme Müdürü Koray Çandır: Büyük veri ve nesnelerin interneti birbirini besliyor. Form faktör, kablosuz deneyim ve iş ortamında kabloyu tamamen kaldırmayı hedefliyoruz. 2016 sonunda kablosuz şarj çıkacak ve Intel bu konsorsiyumun bir üyesi. Önemsediğimiz bir konu da şifreleri ortadan kaldırmak. Bunun için de doğal bir arayüz ortaya koymak. Veri merkezi de bir değişim yaşayacak.
Palo Alto Networks Gelişen Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ercan Aydın:
Dünya siber güvenlik pazarı 70 milyar dolar büyüklükte. İnternete yeni araçlar eklendikçe bu sayı artacak. Bankalarda farklı departmanlar tarafından cihaz ve güvenlik takip ediliyor. Oysa Yapı Kredi’de her şey tek birimde ele alınıyor. Güvenlikte çözümler arasında böyle bir entegrasyon ‘olmayınca’ da saldırganların işi kolaylaşıyor. Next Generation Firewall, uygulama ve kullanıcılara göre güvenlik politikalarını içeriyor. Threat Intelligence Cloud bir risk veri tabanı. Advanced EndPoint Protection uç noktayı güvene almayı içeriyor.
Informatica Güney Avrupa Başkan Yardımcısı Emilio Valdes:
“Analitik verileri daha iyi depolama, veri kaynaklarından farklı verileri alma ve konsolide etme odaklıyız. Bulut altyapısı veya donanım satmıyoruz. Sizin sahip olduğunuz altyapı ile çalışıyoruz. Veri, dijital dönüşümde çok önemli. Veriyi, kendi yöntemimle kullanabilmeliyim ve BT altyapısı da buna uygun olmalı. Böylece BT de bütünüyle dönüşüyor. Gerçek zamanlı, her türlü cihazla güncel çözümler bu nedenle önemli. Süreçten veri odaklı yaklaşıma şirketleri taşımayı hedefliyoruz.”
HP Kurumsal Çözüm Mimarı Mert Demirer:
“HP Enterprise olarak değişiyoruz. İki eğilim var. Birincisi Shadow IT ve buna karşı firmada yazılım tabanlı yönetim sistemlerine geçilmeli. İkinci eğilim DevOps. Bu kapsamda yazılım geliştirme mimarisi değişecek. Bu bankalarda da organizasyonu değiştirecek, bulut ve otomasyonu önemli hale getirecek. Uygulamaları merkeze alan bir bulut çözümünü gerekli buluyoruz. All-Flash veri merkezleri öne çıkacak ve laboratuvarlarımızda bu konuda yatırımlar yapıyoruz. SDN tabanlı ağ sistemleri de öne çıkacak. Her sanal cihaz veya hipervizöre firewall kurduğunuz bir yapı olacak. Veri maskeleme sistemleri üzerinde de çalışıyoruz.”
Fujitsu Servis ve Çözüm Satış Müdürü Alper Yıldırım:
“İnsan odaklı inovasyon ve insan odaklı akıllı toplum bizim temelimiz. Hiper bağlantılı bir dünyadayız. Bulut, büyük veri, IoT ve mobil gibi mega trendlere uyum sağlamak gerek. İnsan odaklı inovasyon, insan, bilgi ve altyapı katmanlarında bu felsefe ve fiziksel dünyayı dijital dünyaya çoklamak, IoT temelini oluşturan sensörler odağında biz, bunlar üzerinde de çalışıyoruz. İnsan odaklı mobilite çözümleri bizim için önemli. Türkiye’ye ATM’lerimizi de getiriyor olacağız.”
Müşteri, kişiselleştirilmiş hizmet istiyor
Next Step sunumlarının ardından bir değerlendirme yapan Yapı Kredi CIO’su Cengiz Arslan, tüm eğilimleri yakından takip ettiklerini söyledi ve kişiselleştirmeye doğru gidişata işaret etti. “Ayrıca müşteri, kişiselleştirilmiş hizmet istiyor” yorumunu ekleyen Arslan, Yapı Kredi olarak tüm kanalları omni-channel mantığında yenilediklerini söyledi. “Veri artık yeni patron ve bu yönde sürekli yatırımlar yapıyoruz” diyen Arslan, güvenliğin de gündemden hiç düşmediğinin altını çizdi.