İkili paketin nesi var, üçlü paketin daha çok sesi var
İnternet ve telefon hizmetini içeren ikili yapıyı sunan TurkNet’in hedefi, 2014 yılında bu pakete TV hizmetini de katmak.
TurkNet, Ortadoğu’nun önde gelen yatırım şirketlerinden Abu Dabi merkezli Gulf Capital’den geçtiğimiz Nisan ayında 15 milyon dolar, Mayıs ayında da Avrupa Kalkınma ve Gelişim Bankası’ndan (EBRD) 9,5 milyon avro kredi aldı. Bu kredilerle yatırımlarına hız vermek istediklerini söyleyen TurkNet Genel Müdürü Cem Çelebiler, stratejik büyüme planlarını ve altyapı çalışmalarını hızlandıracaklarını belirtti. Çelebiler’in dikkat çektiği bir faaliyet başlığı YAPA (Yerel Ağın Paylaşıma Açılması). Hedef, yıl sonuna kadar YAPA santralı sayısını 100’e ulaştırmak. Çelebiler, burada Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de de benimsenen ‘yatırım merdiveni’ yaklaşımına dikkat çekti. Bu yaklaşımda sektörün yeni oyuncularının ilk adım olarak yerleşik operatörle işbirliği ile mevcut altyapıdan kiralama yapması, ilk adımlarını böyle atması öngörülüyor. Bu ilk basamakta, mevcut altyapıdan kiralama yapıp satış, katma değer katılmasa bile en azından güç kazanma hedefi ön planda. Sonraki adımlarda bu yeni oyuncuların yatırımları öne çıkıyor. Türkiye’de de BTK, düzenli yaptığı araştırmalarla EPG (Etkin Piyasa Gücü) sahibi operatörleri tespit ediyor. Türkiye’de bu sorumluluk Türk Telekom’da ve bu çerçevede yerleşik operatör, tüm operatörlere belli temel hizmetleri sunmak zorunda olurken, alternatif operatörler de bu sunumu temel alarak sektörde yerini alabiliyor, pazar büyüyor. Süreç içinde alternatif operatörler uçtan uca hizmet noktasına geliyor.
Aboneye tek pakette çoklu sunum
Çelebiler’in de dikkat çektiği gibi, bu yatırım merdiveninde önemli bir basamak YAPA. Alternatif operatör olarak bu yatırım merdivenini tırmanmak isterken, kiralanan unsur kadar, onun etrafında hizmet farklılaştırma ve kalite unsurlarını belirleme, yaratıcılığı kullanma şansı da doğuyor. YAPA’yı ilk imzalayan operatör olduklarını söyleyen Çelebiler, şu detayları paylaştı:
“YAPA’nın ilk dönemlerinde yüksek tarife nedeniyle rekabet avantajı pek yoktu. Bir hattı aktive etmek, kendi fiberinizle santrallere girmek, oradan kendi trafiğinizi teslim almak hiç kolay değildi ve izin almak zordu. Ama şimdi durum daha farklı. BTK ile üzerinde çalıştığımız bir konu daha var: Eskiden alternatif operatör olarak, sadece uzak mesafe arama sunma imkânı vardı, sabit numara taşınabilirliği yoktu. Ama artık şehir içi aramalara izin veriliyor, bize sabit numara tahsis imkânı verildi. Eksik kalan tek konu ise toptan telefon kiralamada taşınamayan bazı numaralar. Bu sabit numaraların da taşınabilirliği için mevzuat eksikliğinin kapatılması yönünde temaslarda bulunuyoruz.”
TurkNet’in YAPA stratejisi uçtan uca bir yapı: YAPA hattı üzerinden genişbant hizmetini, aynı zamanda telefon hizmetini sunmak, abonenin hazır bir numarası varsa TurkNet’e taşıması, yoksa TurkNet’in numara tahsis etmesi. Bu komple hizmetler böylece abone tarafından tek elden alınabiliyor, internete ek olarak sesli iletişim de pakete ekleniyor. Avrupa’da başarılı olan bu yapı ‘ikili oyun’ ve ‘üçlü oyun’ adını alıyor. İkili oyun, internet ve telefon hizmetini, üçlü oyun ise IPTV gibi TV hizmetlerini içeriyor. Çelebiler’e göre, bizde de sektör bu yönde ilerliyor. Çünkü artık aboneler hem genişbant internet hem telefon hem TV hizmeti almaya sıcak bakıyor. Tek pakette tüm bu hizmetleri alabilmek tarifelerde avantaj ve tek faturada her şeyi birleştirme imkânı ile abone için pratik bir yapı sunuyor. “Bizim YAPA stratejimizde de bu var” diyen Çelebiler, YAPA’nın bu ilerleyişi ve başarılı olması için gelecek dönemde bazı düzenlemelerin devreye girmesinin gerektiğine dikkat çekti. Kendilerinin de Avrupa’daki başarılı sonuçları BTK’yla paylaştıklarına dikkat çeken Çelebiler ekledi: “İyimser beklentilerle yatırımlarımızı yapıyoruz. Böylece abonelerimize genişbant, telefon ve TV hizmetlerini daha hesaplı ve daha kaliteli sunabileceğimize inanıyoruz. Finansörlerle işbirliklerimizin temel sebebi bu ve onlara da bunu anlattık.”
İkili oyun yapısını etkili biçimde sunduklarına değinen Çelebiler, 2014’te buna TV hizmetini de ekleyerek üçlü yapıyı hayata geçirmek istediklerini belirtti. Sektörün bu yönde ilerlediğine işaret ederek, kendi TV paketlerini oluşturmaya yönelik çalışmalarına değinen Çelebiler, “YAPA stratejisi ile 2014 yılında daha kapsamlı ve farklı stratejiler üreteceğiz” dedi.
Tek faturada buluşan hizmet paketi
Geçen yıllar içinde istikrarlı bir büyüme eğiliminde olduklarını söyleyen Cem Çelebiler, bu eğilimi korurken, hizmet ve sunumda da farklılık yakalamak istediklerini belirtti. BTK, altyapı kanadında Bakanlık ve yerel yönetimlerle yakın çalıştıklarını hatırlatan Çelebiler, burada aslında Türkiye için büyük bir fırsat olduğuna inandıklarının altını çizdi. “EBRD’den bu konuda Türkiye’ye para gelmesi aslında Türkiye’de bu sektörün gelişimine yönelik inancın da göstergesi” yorumunu yapan Çelebiler’e göre, bu yapıda büyük bir ekosistem var. Bu ekosistemin uyumlu biçimde ortak çalışması ekonomi açısından önemli. “Basit fiyat tekliflerine, tek fiyat ve tek fatura ile birden fazla hizmet almaya, bu tüketici avantajının önemine inanıyoruz” diyen Çelebiler, “Bugün ikili oyunu sunuyoruz ve 2014’te üçlü oyun olacak. Tek bir fiyatla içinde birçok şeyin pakete dahil olması ve fatura şokunun olmaması müşteri için cazip. Müşteri deneyimine yatırım yapıyoruz ve bu alanda ciddi bir rekabet var. Bu rekabette sunulanlar ve yaratılan farklar belirleyici olacak” bilgisini verdi.