İLERİYE DÖNÜK ‘SAĞLIK POLİTİKALARI’ VERİ MADENCİLİĞİ IŞIĞINDA ÜRETİLMELİ
Bilişim teknolojileri hayatımızın her alanına hızla girdi; hayal edemeyeceğimiz şekilde gelişti ve gelişmeye devam ediyor. BT’nin hayatımızı en çok etkilediği alanlardan en önemlisi ise sağlıktır.
Adana Milletvekili, 24. Dönem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar
Google tarafından yapılan bir araştırmada; bulut bilişim ile işletme giderlerinin yüzde 10, bilgi teknolojileri harcamalarının yüzde 35 azalacağı, buna karşılık gelirlerde yüzde 10, verimlilikte ise yüzde 50 artış sağlanacağı belirtilmekte. Dijital teknolojilerin sağlık alanında kendini göstermesiyle, sağlıkta kalite ve verim arttı, maliyetler düştü, hizmete erişim kolaylaştı, tıbbi hatalar azalırken çalışan ve hasta memnuniyetleri arttı. Diğer yandan departmanlar ve kurumlar arasında bilgi ve veri paylaşımını da artırarak iletişimi güçlendirdi.
Kamu, sağlık teknolojilerinde lider ve örnek olmak zorunda
Bulut Bilişim, Büyük Veri, şu an Türkiye’de sağlık alanında olduğu gibi her alanda kullanılıyor. Ayrı lokasyondaki sağlık hizmet sunucuları birbirlerinin verilerini görebiliyor ve işlem yapabiliyor. Toplanan büyük veriler istendiğinde işlenip ‘Sağlık Politikaları’nda kullanılabiliyor. Kişiler tetkiklerine, reçetelerine internet aracılığıyla ulaşabiliyor. e- Reçete uygulaması ile Türkiye’de tüm eczanelerden ilaç alınabiliyor. Geriye baktığımızda eski Türkiye, günümüze baktığımızda ise Yeni Türkiye var karşımızda. Acil Sağlık Hizmetleri’nde artık son derece modern ambulanslara sahibiz ve her birindeki GPS’lerle o anda nerede diye konumlandırabiliyoruz, ülkemizin haritası üzerinde anında görebiliyoruz. Bu, hizmetteki verimlilik ve kalitenin arttığına en güzel örneklerden birisidir. Kamu sektörü, sağlık teknolojilerinde; lider, tüm özel kurum ve kuruluşlara örnek olmak zorundadır. Bu safhadan sonra artık büyük verilerden anlamlı, karar vermeye yönelik, yöneticiye yardımcı olacak karar destek sistemlerini kurmalı ve geliştirmeliyiz. Veri madenciliğinin önemi arttırılmalı, ileriye dönük ‘Sağlık Politikaları’ bu veriler ışığında üretilmelidir. Dünyada ‘Sağlık’ ve ‘Teknoloji’ o kadar ilişkili gelişiyor ki bu alanda lider diye nitelendirdiğimiz kişiler sağlık alanında yatırımlar ve bağışlar yapıyor. Örneğin, Facebook’un kurucusu Zuckerberg’in sağlığa 10 milyar dolar bağışlayacağını açıklaması, Microsoft’un sahibi Bill Gates’in sağlık alanında çalışmaları olması, yatırım ve bağışlar yapması önemli detaylar arasında yer almakta. Artık dünya, tüm sağlık verilerini tek bir noktada toplayarak tüm sağlık hizmetleri sunucularının ortak çalışmasını hedeflemekte; ülkemiz de bu sisteme entegrasyon konusunda altyapısını oluşturmuş durumda.
‘Şehir Hastaneleri’nde artık son noktaya gelindi
2000 yılı öncesinde, ülkemize sağlık alanında teknoloji getiren firmalar, 3. dünya ülkelerine ulaştırdıkları teknolojileri satıyordu. Bugün ülkemize teknoloji üretmesinden kaynaklı olarak en yeni teknolojilerle gelerek yerli teknolojilerle rekabete girmeye çalışıyorlar. Sağlık hizmetlerinde tamamen yerli üretime geçilmesi büyük önem verdiğimiz konularımız arasında. Ürettiğimiz teknolojileri ithal etmek de hedeflerimiz içinde. Kamu bu alanda lider ve referans olmalı. Yatırımcılara teşvikler artırılmalı, veri madenciliğine önem verilmeli. Ar-Ge’nin önemini kavramalı ve teşvikleri kesinlikle arttırmalıyız. Türkiye’de Sağlık Bilgi Sistemleri alanında çalışmalar; ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ içerisinde büyük önem taşımaktaydı. Sağlık Net, e- Sağlık, e-Nabız gibi birçok uygulama üretildi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hayalim dediği ‘Şehir Hastaneleri’nde artık son noktaya geldik. Şehir Hastaneleri; ‘Sağlık Bilişim Teknolojileri’ alanında, Türkiye’de ayrı bir sayfa açacak ve ülkemiz tüm dünyada ‘Sağlık’ta lider ve örnek bir ülke olma yolunda bugün olduğu gibi hızla ilerleyecektir.