İlerleme raporu
AB’nin ilerleme raporu yayınlandı. Rapora göre 21 aylık dönemde “saat başına işgücü verimliliği yüzde 2 oranında düşmüş, saat başına işgücü maliyeti yüzde 8 oranında, dolayısıyla birim işgücü maliyeti yüzde 10 oranında artmış; aynı dönemde Türk Lirası yüzde 7,8 oranında değer kazanmış”. Demek ki, yaptığımız işler karşısında 21 ayda yüzde 17,8 daha fazla bedel alır duruma gelmişiz.
İşgücü maliyetindeki artış, daha nitelikli işler yaptığımız için gerekli olan daha nitelikli eleman istihdamının karşılığında olmuşsa, bu arzulanan bir durum ve gönencimizin artması da ancak bu yolla olacak. Bundan korkmamak gerek. Verimliliğin düşmesi de, nitelikli işlere geçiş nedeniyle başta mazur görülebilir. Ama yapa geldiğimiz niteliksiz işleri daha verimsiz ve daha yüksek maliyetli olarak yapıyorsak, hak etmediğimiz parayı alıyoruz demektir ki acısı krizle ve işimizi kaybetmekle çıkar. Yanılmayı çok isterdim ama sanırım artış, ikinci nedenle.
Beri yanda, yıllık 900 metrekare dolayındaki AB yardımının bizi nitelikli işlere yönlendirmesi için 2014-2020 yılları arasını kapsayacak bir strateji belgesi de hazırlanmakta. Rapor, “kamu yönetimi verimliliğinin artırılmasına yönelik projeler serisinin başlatılacağı”ndan söz etmekte. Anladığım, en başta düzeltmemiz gereken ama cesaret edemediğimiz, bu nedenle e-Devlet projeleri ile elektronik ortama taşıdığımız eski yönetişim biçimimizi, artık, dolambaçsız, kolay kullanılabilir kılacağımız yönünde. Umarım bu sefer başarılı oluruz. Burada biz bilişimcilere çok iş düşüyor. İşte size basit ötesi bir örnek:
Toplu ulaşımı kullanalım diyoruz ya? Tuzla’da Rauf Orbay Caddesi adlı bir durak var. İETT sitesinde o durağı listede ve haritada göremiyorsunuz. Dolayısıyla buradan hangi otobüs geçer, nereye gider diye ancak gidip durakta bekleyip görerek bilgi edinebileceksiniz. Ne kadar insan odaklı değil mi? “Esnek ulaşım” konusunda İBB ile TÜBİTAK bir proje başlatmış. Bu iş için TÜBİTAK Başkanı, İBB’ye gitmiş. Olağanüstü önem veriyor olmalı. Bakalım ne kadar insan odaklı bir sonuç çıkacak?