İletişimde ‘akıllı dönem’ başlıyor
Frost & Sullivan, Avrupa'da iletişim şirketlerinin akıllı çözümler sayesinde dikey endüstrilere giriş yapmaya başlayacaklarına dikkat çekiyor. Yeni gelişmeler 'akıllı iletişim' çağının yükselişine yönelik beklentileri güçlendiriyor.
Frost & Sullivan'a göre Avrupa’da makineden makineye (M2M) iletişim sağlayan SIM cihazı sayısı 2010’da 15,3 milyon iken, bu sayının 2015’te 60,8 milyona çıkması bekleniyor. Söz konusu yeni SIM yetenekleri sayesinde farklı sektörlerde teknolojiler geliştirilecek ve insan hayatı pek çok yönden daha iyiye gidecek. Frost & Sullivan uzmanlarına göre, akıllı tıbbi hizmetler, ulaşım ve enerjinin bu gelişimdeki önemine dikkat çekerken, bu üç 'akıllı sektörü' masaya yatırıyor.
Türkiye’de M2M gelişiyor
Türkiye mobil iletişim pazarına bakıldığında GSM operatörlerinin abonelere erişim oranının yüzde 90’a yaklaşmış durumda olduğunu ifade eden Frost & Sullivan Bilişim, Telekomünikasyon ve Güvenlik Teknolojileri Danışmanı Koray Özkal, GSM operatörlerinin ses ve SMS servisleri alanındaki kıyasıya rekabetin yakın zamanda doygunluğa ulaşacak bir pazara tekabül edeceğini ve ister istemez farklılaşmak zorunda kalacaklarının altını çiziyor. Özkal bu aşamada, 'Büyük Veri' (Big Data ) transferi ve makineler arası iletişimin (M2M) belirleyici etkenler arasında olacağına vurgu yapıyor.
2000’li yıllarda gün geçtikçe teknolojinin “akıllılaşmasıyla” birlikte hayatımıza sadece akıllı telefonların girmediğini ifade eden Özkal, akıllı şehirler, akıllı binalar, akıllı ulaşım, akıllı şebekeler, akıllı sayaçlar gibi makineler arası iletişime (M2M) dayanan teknoloji konseptleriyle de karşılaşmaya başladığımızı, bugün GSM operatörleri kendilerini ekosistem içerisinde ister entegratör isterse çözüm ortağı olarak konumlandırsınlar, temelde yeni iş modellerinin tam merkezinde konumlanmakta olduklarını dile getiriyor.
Türkiye M2M pazarına göz atıldığında Turkcell’in diğer operatörlere kıyasla en az birkaç adım önde olduğunu ileri süren Özkal şunları söylüyor: “Akıllı şebekeler, araç takip, akıllı binalar, tele sağlık gibi hizmet ve ürün gruplarını pazarda konumlandıran Turkcell, M2M’de tartışmasız lider konumda yer alıyor. Önümüzdeki aylarda yeni yatırımlar, iş ortaklıkları ve ürün lansmanlarıyla konumunu daha da kuvvetlendirmesini beklediğimiz Turkcell’in karşısında 2013 yılında Vodafone ve Avea’nın da yeni stratejiler izleyeceğini düşünüyoruz. Vodafone’un global yeteneklerini Türkiye pazarına taşıması ve Avea’nın Telefonica işbirliğiyle etkin bir M2M platformu sunması pazardaki rekabeti kızıştıracaktır.”
1994’ten bugüne 170 ila 180 milyondan fazla mobil aygıtın Türkiye pazarına girdiğini söyleyen Özkal, birçok telefonun yaşam ömrünü tamamladığını veya çoktan 'demode' kabul edildiğini belirtirken, yapılan araştırmalarda tüketicilerin yüzde 70'ten fazlasının akıllı telefonlara ilgi duyduğunu ve yüzde 55’inin de önümüzdeki 12 ay içerisinde akıllı telefon almayı düşündüğünü belirtiyor.
Nokia’nın, Nisan 2012 itibariyle son 15 yıldaki en kötü pazar performansına ulaştığını, Nokia’nın tüketici taleplerine doğru karşılık veremeyen Kodak'la aynı sonu paylaşabileceğinden korkulduğunu ifade eden Özkal, Nokia-Windows ortaklığıyla Nokia’nın pazardaki konumunu tekrar güçlendirdiğini, yakın zamanda Samsung ve Apple ile başa baş mücadele edebileceğini belirtiyor. Bu doğrultuda Sony-Ericsson işbirliğini hatırlatan Özkal, Nokia ve Windows’un benzer örneklerden ders çıkartacağına inandığını da sözlerine ekliyor.