İletişimi kurmak karşılıklı çabadır
Ankara Halkla İlişkiler Derneği’nin düzenlediği, ‘Sosyal Medya ve Halkla İlişkiler’ başlıklı söyleşi, AHİD Yönetim Kurulu Üyesi Güleser Aykara tarafından 7 Kasım’da gerçekleştirildi.
Halkla ilişkileri tanımlarken, kişinin ya da kuruluşun hedef kitlesiyle çalışmalarının ötesinde ‘gönül bağı’ kurmanın da altını çizen Güleser Aykara, “Halkla ilişkiler; doğru, abartısız, planlı ve sistemli yapılmak zorunda. Sosyal medyayı kullanırken de bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Mesaj doğru kodlanmalı; gürültüleri azalttığımızda sesimizi daha iyi duyururuz” dedi.
Kaynağın inanılır ve güvenilir olması gerek
Aykara, “Sosyal medya nedir; halkla ilişkilerde nasıl kullanılırsa daha etkili olur?” sorularını gündeme getirerek konuşmasına şöyle devam etti: “İletişimde kodlama, mesajın nasıl oluşturulacağı, hedef kitlenin kodu nasıl açacağı, hedef kitlenin ve kaynağın özellikleri önemli. Kaynak; konusunu, nasıl aktaracağını çok iyi bilmeli, mesajını iyi kurgulamalı. Hedefte çaba göstermeli. İletişimi kurmak karşılıklı çabadır! İletişimi kurmaya, sürdürmeye istekli olunması gerekiyor. Kaynak da hedefin sosyal statüsünü, kültürel durumunu, inançlarını dikkate almak durumunda. Kaynağın inanılır ve güvenilir olması gerek. Kaynak ve hedefin iletişimde olabilmesi için ortak noktaların bulunması gerekiyor. Aynı şeylere, aynı anlamları yüklemedikçe iletişim olmuyor. Ortak deneyim noktası da halkla ilişkilerde çok önemli.”
Web 3.0 ile kişiye özel sosyal medya geliyor
Kamunun halkla ilişkilerinin, internet ekonomisinin işin içine girmesiyle daha düzeldiğini aktaran Aykara, “Çünkü artık vatandaş internet üzerinden işlerini yapabiliyor. Artık her şey daha şeffaf” ifadesini kullandı. Güleser Aykara, “Sosyal medyada doğrudan ya da dolaylı herkes hedef kitleniz. Sosyal medyada paylaşılan şeyin geri dönmesi çok zor. Kullanıcı sayısı 100 milyondan fazla olan 22 kuruluş bulunuyor. Sosyal medyada Web 2.0 ile birlikte etkileşimli, anlık eş zamanlı haberleşme başladı. Web 3.0 geliyor ve böylece kişiye özel sosyal medya olacak. Bu kaçınılmaz! Kişisel verilerin korunması da bu nedenle çok önemli. Şimdi güç bilgide. Büyük veri, bilişim sektörünün en büyük sorunu. Her şekilde bilgiler tehlikede ve risk altında. Bu nedenle sosyal medyadaki paylaşımları çok düşünmek gerekiyor. İnternet artık insanlığın ortak mirası. Halkla ilişkiler uzmanlarının sosyal medyayı iyi değerlendirmesi gerek” açıklamasını yaptı.