İlim Çin’de bile olsa gidip alalım!
2011 senesinde tüm BThaber platformunda bu konuyu işlemiştik. Ancak tabii ki engelleyemedik ve 22 Ağustos 2011 gününden beri artık bizim de güvenli (!) bir internetimiz var.
Bu konuda aşağıdaki cümleleri eski bir yazımdan alıntılıyorum:
Geçen hafta Türkçe sitelerden birinde bir başlık gördüm. Yorumcu, George Orwell’in 1984 isimli romanından yola çıkılarak çevrilmiş filmin afişini koymuştu. Üstüne ise “Sonumuz: 1984” yazmıştı.
Yaratıcı bir zeka, ancak endişe edilecek bir durum.
Benim o zaman sorduğum aşağıdaki sorulara da cevap alamadık, ya da en azından cevapların ne olduğunu ben öğrenemedim.
1. “Madde 11/2-Filtre aşma yöntemlerinin engellenmesi için gerek görülmesi halinde kurum tarafından düzenleme yapılabilir.” Bu maddeye dayanarak, kullanıcı seviyesinde kimlik doğrulamaya geçilmesi, kullanılan filtre aşma yöntemlerinin teknik olarak engellenmesi, ya da loglanarak suç unsuru delili olarak kullanılabilmesine zemin sağlanmıyor mu?
2. “Madde 12/1-Güvenli internet hizmetinin sunulmasını müteakip gerekli görüldüğü takdirde, abonelerin internet uygulamalarına erişmek istediği tarih ve zaman aralığını belirleyebileceği süre limitlerine ilişkin kurum tarafından düzenleme yapılabilir.” Bu madde kuruma çocuğunuzun internete gireceği saatleri belirleme yetkisi vermiyor mu?
Çinli yetkililer bu konuda bizden bir adım önde gitmiş olacaklar ki, geçen ay duyulduğuna göre, Çin’de kullanıcıların internete bağlanırken, ISS’ye gerçek kimlik bilgileri ile oturum açmaları zorunlu hale geliyor. Twitter’dan hızla yayılan haberlere göre, kanuni düzenlemenin amacı “Kişisel bilgilerin güvenliğinin geliştirilmesi ve genel toplum / kamu düzeninin sağlanması” imiş!
Düzenleme, internete bağlandıktan sonra Çinlilere çevrimiçi sitelerde hala takma isim kullanma hakkı tanıyor ancak, ISS’ler üzerinden hangi siteye kimin girdiğinin loglanması sebebi ile, istendiğinde herhangi bir takma isimli kullanıcının, hangi Çin vatandaşı olduğunu bulmak zor olmasa gerek.
Çin’in popüler Twitter sitesi diyebileceğimiz Weibo, kullanıcılarına gerçek isimleri ile oturum açma zorunluluğunu getirmiş bile.
İki sene önce sorduğum sorular yukarıda yazıyorken konu hakkında fazla yorum yapamıyorum.
Ancak anlaşılan, bizde hala, yapılacak çok iş var.