İLK YATIRIM MALİYETİ YERİNE BULUT AVANTAJI
Son teknoloji ürünlerinin veya çözümlerinin genel olarak büyük ölçekli şirketlerin sahip olduğu, orta ve küçük ölçekli şirketlerin yatırım maliyetler nedeniyle sahip olamadığı gözlemleniyor. Oysa Unify Türkiye Satış Müdürü Müge İncecik’in de işaret ettiği gibi, küçük ve orta ölçekli şirketlerin konsantre yapısı nedeni ile işlerine daha çok odaklanabilmelerini sağlayan teknolojileri kullanma ihtiyacı, büyük ölçekteki kurumlara göre daha fazla. Son yılların gündemdeki teknolojilerinden biri olan Tümleşik İletişim (Unified Communication); KOBİ’lerin ihtiyacı olan her zaman ulaşılabilir olma, video ile veya sesli görüşme yapabilme, dosya ve masaüstü paylaşımı gibi özelliklerle çalışanlar arası ve müşteriler arası sürekli ve kesintisiz iletişim sunuyor.
Böyle bir teknolojiye sahip olma modelindeki ilk yatırım maliyeti yerine, artık KOBİ’ler bulut üzerinden bu hizmetleri alabiliyorlar. Büyük ölçekli firmalarda ise bulut teknolojisi algısında finans yöneticisi (CFO) tarafında önemli faydanın, öncelikle yatırım maliyeti yerine operasyonel maliyet olarak teknolojiye sahip olma cazibesi olurken, BT yöneticisi (CIO) tarafında merkezileştirilmiş yapı, sürekli güncel sürüm uygulamaya sahip olabilme, ihtiyaca göre kapasite artırım veya azaltım yapabilme gibi esneklikler ön planda. Müge İncecik, özel ve genel bulut yapısında ise sektörel olarak belirgin tercihlerin ön planda olduğuna dikkat çekti.
SaaS, Türkiye’de hızlı büyüyecek
Şirketlerin ihtiyaçları ve veriyi saklama hassasiyetine göre her iki bulut, yani genel ve özel bulut hizmetinden de faydalanmanın şirketlere belli avantajlar sağladığına dikkat çeken İncecik’e göre, gerek şirket içi gerekse yasal düzenlemeler bulut teknolojisi önünde zaman zaman engeller teşkil ediyor. Ancak her geçen gün değişen iş yapma şeklimiz, mobilite ve veriye sürekli erişme ihtiyacımız gerek şirket içi BT yöneticileri gerekse yasal düzenlemeleri yapan otoriteler üzerinde itici güç olmaya başladı. Müge İncecik, sözlerine şöyle devam etti:
“Bulut tabanlı iletişim yazılımımız Circuit’i 1-5 kullanıcılı küçük işletmelerden, büyük işletmelere, kamudan özel sektöre uygun olabilecek 4 farklı paketi ile Mayıs 2016’da Türkiye’de hizmete açacağız. İhtiyaç halinde küçük işletmelere ücretsiz kullanım hakkı da sunarak, işletmelerin anlık iletişim ve veri paylaşım ihtiyaçlarına çözüm olacağız. SaaS sayesinde ihtiyaç kadar kullanmak, kullanıcıların elini rahatlatan bir uygulama. SaaS başlığında her ölçekte şirketin ortak öncelikleri; ilk yatırım maliyetinin olmayışı, ihtiyaç kadar kullanımla elde edilen esneklik, sürekli ve kesintisiz veriye ulaşabilmek. Gelecek teknoloji eğilimlerine ve ihtiyaçlarımıza baktığımızda, SaaS önümüzdeki yıllarda Türkiye’de çok daha hızlı büyüyecek.”