İlmek ilmek işlenen mimari!
Küresel birçok otomobil firmasıyla çalışan BantBoru, ERP sistemini daha da geliştirirken, tam bir entegrasyon hedefiyle Zenith Barkod ile yürüttüğü projede, tercihini Zebra El Terminalleri ve Yazıcılardan yana kullandı. Otomotiv ve Beyaz eşya sanayii gibi iki büyük sektöre seslenen BantBoru, iki temel üretim başlığı ile yerli ve yabancı markalara hizmet veriyor: Çift katlı bakır kaynaklı çelik boru ve tek katlı çelik boru. Çift katlı boru; otomotivde, ağırlıklı olarak fren, debriyaj ve direksiyon sistemlerinde kullanılıyor. Tek katlı boru ise otomotivde yakıt hatlarında kullanıldığı gibi, ayrıca Beyaz eşya sanayiinde, buzdolaplarında, kondanser ve evaporatör boruları olarak da sunuluyor. Bu temel üretim başlıklarına karşılık, inovasyonda da sürekliliğe önem veren BantBoru, sahip olduğu Ar-Ge merkezi ile rakiplerine kıyasla yaratıcılıkta daha hızlı ve etkili hareket ediyor.
Zebra yatırımı da bu bakış açısının bir yansıması olarak hayata geçti. Anlık veri üretimi ve üretimde kesintisizlik adına iş sürekliliği BantBoru için her zaman öncelik. Bu noktada Zebra ile yatırım öncesinde ve karar alma noktalarında verimli bir işbirliğini hayata geçirdiklerini vurgulayan BantBoru IT Müdürü Enis Büyükgüner, detayları şöyle anlattı:
“Tedarik zincirini geliştirmek ve müşteri beklentilerine daha hızlı yanıt verebilmek, kapasite kullanımı ve verimlilik konusunda daha olumlu bir mimari inşa etmek hedefimiz oldu. Stratejik kararlarımız paralelinde, önce SAP odaklı bir dijital dönüşüm yatırımı yaptık, ardından Zebra yatırımını bunun üstüne kurguladık. Bu kapsamda da sahadaki verilerin doğru toplanması gibi adımlarda barkod ürünlerine odaklandık. Zenith Barkod sayesinde Zebra’nın bu başlıktaki en yeni çözüm mimarisini tesisimize kattık.”
Zenith Barkod işbirliğiyle BantBoru’ya Zebra ZD620 Serisi Masaüstü Yazıcı ve MC3300 El Terminali sağlandı. Bu cihazlarla birlikte Zebra’nın Mobil Uygulama Araçlarından; Android Enterprise Browser BantBoru’nun SAP mimarisiyle verimli bir şekilde entegre edildi. BantBoru Tedarik Zinciri Müdürü Kutsal Genç, Müşterilerimiz küresel OEM’ler, Ana sanayi adını verdiğimiz otomobil üreten firmalar. Bu kapsamda küresel otomobil firmalarının birçoğu ile çalışıyoruz. Müşterilerimiz Endüstri 4.0’ın öncü firmaları sizden en yüksek teknolojiyi en doğru beklentilerle talep ediyorlar. Sizi sürekli olarak kendinizi geliştirmeye zorluyorlar. Konvertörler üzerinden EDI, ASN göndererek karşılıklı elektronik veri değişimi yapıyoruz. Bunu yaparken en doğru bilgiye sahip olmalısınız. Bu nedenle manuel süreçlerimizi otomatize ettik. Zebra El Terminallerimiz ve ERP arasında tam bir entegrasyon sağladık. Zebra Wi-Fi’lı yazıcılar ile sahada esneklik kazandık. Bu yazıcılara istediğimiz yerden etiket bastırabildiğimizi gördük. Bu da işlerimizi inanılmaz ölçüde kolaylaştırdı.
Uyum ve kurumsal verimin buluşma noktası
BantBoru, 2017 yılında, öncelikleri arasında belirlediği bu yatırım için kolları sıvadı. “Kendi içimizde BT ve satın almadan sorumlu bir ekip oluşturduk ve bu ekip; tüm süreç sorumluluğunu üstlendi” bilgisini paylaşan BantBoru CEO’su Sinan Gider, yatırım sürecinde izledikleri profesyonel yaklaşımlarını şöyle anlattı:
“BantBoru hızlı büyüyen bir firma ve son 10 yılda çok hızlı bir büyüme trendi gerçekleştirdik. Dijitalde ve ERP başlığında dönüşüm ise son 4 yıldır gündemimizdeydi. Çevik hareket etmenin, doğru stratejilerle bilinçli risk almanın önemine inanıyoruz. Günümüzde dijital dönüşüm odaklı yatırımların sonu yok, ama geldiğimiz noktada öncelikli başlıkları bilfiil hayata geçirdik. Bu yatırım ile kurumsal bir kültür değişimi de söz konusu oldu ve iş yapış şeklimiz değişti. Yönetimin desteği, hatta bu geçişi bilfiil yönetimin benimsemesi, tüm birimlerdeki çalışanlarımızın da yenilikleri benimsemesini sağladı.”
BantBoru, düzenli aralıklarla iş sürekliliği başlığında risklerini değerlendirerek, kurumsal altyapısında yenilikleri hayata geçiriyor. Sahip olunan ISO 27001 belgesi ışığında iş sürekliliği ve güvenliğine her zaman çok önem verdiklerinin altını çizen BantBoru Satış ve Pazarlama Takım Lideri Yavuz Afacan, Zebra ile işbirliğinin kurumsal katkılarını şöyle anlattı:
“45 yılı aşkın bir süredir sektördeyiz ve Zebra’nın güvenilir, yetkin ürünleri olduğunu biliyoruz. İş sürekliliği, ürünlerin dayanıklılığı, çözüm ortağımız Zenith Barkod’un yönlendirmesi ve desteği, tercihimizi küresel bir yetkinlik noktası olarak değerlendirdiğimiz Zebra’dan yana kullanmamızı sağladı. Zebra ZD620 Serisi Masaüstü Yazıcı ve MC3300 El Terminali ve Zebra’nın Android tabanlı Mobil Uygulama Araçları, SAP mimarimiz ile verimli işliyor. Zebra yazıcılarımız da SAP ile tak-çalıştır şeklinde sorunsuz çalışıyor. Zebra Enterprise Browser ile SAP’nin web arayüzleri arasındaki işlerliği sağlayan mobil uygulamalar da Zebra ve SAP mimarileri arasında uyum ve kurumsal verim demek.”
Zenith Barkod’un rehberliğinde, BantBoru, iş sürekliliği ve verimlilik artışı için Zebra’da karar kıldı.
BantBoru IT Müdürü Enis Büyükgüner: “Bütünsel verimlilik daha da güçlendi”
“Bu gibi yatırımlar, kullanıcıların gündelik iş süreçlerinde önemli bir değişim yönetimi demek ve bu konuda son derece başarılı bir süreç yönetimimiz oldu. Zebra’nın ve SAP’nin uyumu da bu şekilde güç kazanıyor. BantBoru için bu, kurumsal fayda demek. Sahada her şeyin etiketli olması, ürünlerimizi ambalajlama konusunda bize hız ve doğruluk kazandırdı. Çalışanlarımız ise sadece bir ambalajlama işi yapmayıp, kapsamlı bir teknoloji kullanma fırsatına sahip olmaları dolayısıyla memnunlar. Bu teknolojiyi kullanmanın kendilerine ve işlerine katma değer oluşturduğunun farkındalar. Kritik iş süreçlerinin devamlılığını bu konseptle sağlıyoruz. Tüm operasyonlarda teyitlerle ilerlemek izlenebilirlik demek. Sonuçta hangi operasyonda kim, ne yapmış görebiliyoruz ve bu da kendimizi analiz edebilmemiz demek. Wi-Fi yazıcılar operasyon süreçlerinin hepsinde kolayca konumlandırılıyor. Bu, BT destek birimi olarak bizim açımızdan da kolaylık demek. Sonuçta bu yapı sadece Zebra cihazı alıp kullanan iş birimlerimiz için değil, BantBoru bünyesindeki tüm birimler için fayda sağlıyor.”