İnovasyon, inovasyonu yendi
Dünyanın en eski (1851’den beri) yat yarışı olan Amerika Kupası’nı (America’s Cup) BMW-Oracle teknesi “USA-17” kazandı. Rakibi “Alinghi” yenildi.
İspanya’nın Akdeniz kıyısındaki Valencia açıklarında 14 Şubat’ta yapılan yarıştaki iki tekne, ileri teknolojinin en ince ayarlarıydı. Teknelerin sahiplerinin egzotik ilginçliklerine burada yerimiz yok. Sadece teknelerin ana özelliklerine var:
l Cenevre Yat Kulübü’nün teknesi Alinghi, karbon fiberdendi. Ana direği 60 metre. Yelkeni polyester film. Aralarına radyal karbon fiber döşenmiş. 150 duyarga, teknenin her yerinden stres bilgisini hem teknedeki hem kıyıdaki bilgisayara gönderiyor.
l USA-17, aynen karbon fiberden. Sabit olmayan, sürekli yeri değişebilen oynak direği 68 metre. Rüzgardan azami yararlanmayı sağlayan garabet yelkeni yine karbon fiberli polyester. İnce uzun üç gövdeli (trimaran) tekne, uygun rüzgarda tek gövdesi üzerine kalkıp 35 mille uçuyor. 250 duyargası var.
Bu kadarcık özetçikle bu iki teknoloji şaheserini ayırdetmek mümkün değil. Daha çok teknik ayrıntı var.
Ama burada esas konu şu: Biribirine benzeyen bu iki tekneden elbette sadece bir tanesi galip gelecekti. Ama hangisi? Daha “eskice” olan Alinghi mi? Daha “yeni” olan USA-17 mi? Sadece eskilik ve yenilik bir gösterge sayılabilir mi? Ama teknolojinin en yeni ileri hattında bulunmakla, birazcık gerisinde kalmış olmak diye bir fark var. İşte bu kadarcık fark, USA-17’ye başarı getirdi.
Örneğin, USA-17’deki mükemmelliklerden biri şuydu: Teknede kullanılan camyünü halatların (Pardon! Başka terim yok tanım için) içine döşeli fiber optik hattan geçen ışık, halatın gerilme-gevşeme oranına göre bilgisayara bilgi iletiyordu. Buna göre, yelkenin bilmemnesi ona uygun hale getiriliyor ve tekne tek ayağı üzerine kalkıp uçuyordu. Airbus 380 kanadından daha büyük yelkeni sayesinde.
Alinghi de uçuyordu. Ama, teknolojiyi daha iyi kullananlar, birinin öbüründen daha hızlı uçmasını sağladılar.
Kazanan yatın adındaki Oracle, evet, bilişimci Oracle. Sahibi, Oracle’ın başı Lawrence Ellison.
Amerika Kupası yarışını ABD, 1995’te Yeni Zelanda’ya kaptırdı. Alinghi, 2003’te Avrupa’ya kazandırdı. 2007’de yine kazandı. Ama USA-17 kupayı tekrar Amerika’ya taşıyor. Bakalım USA-17’yi kim yenecek?
Son söz olarak bize, “inovasyon, inovasyondan üstündür” diye mırıldanmak kalıyor.