İnovasyon topa girdi
Buradaki öykümüz, futbolseverler için eskimiş olabilir çoktan.
Adidas, 2014 Dünya Futbol Kupası için yeni bir özel top yaptı. Bunu hep yapıyor. 1970’den beri Dünya Futbol Kupası topları Adidas’tan. 2010 Kupası topuna Jabulani (Zulu dilinde “kutlama”) adını vermişlerdi. Oynayanlardan iyi not almadı bu top. Adidas, itibarını korumak için 2.5 yıl Ar-Ge’den sonra ortaya Brazuca’yı çıkarttı.
Dünya Kupası 12 Haziran-13 Temmuz Brezilya’da yapılacağı için yeni topa “Brezilyalı” anlamına Brazuca denildi. Bu, bir öncekinden daha hafif- 437 gram. İyice aerodinamik olması için rüzgar tünellerinde denendi. Ar-Ge Lab’da robotik ayaklardan sürekli tekme yedi. 10 ülkede 600 futbolcuyla denendi. Hatta, U-20 Dünya Kupası’nda Türkiye’deki maçlarda “gizlice” kullanılmış. Başka maçlarda da… Genelde olumlu puan almış.
Brazuca’nın yenilikçi özelliği, 6 panelli olması. Yani birbirine yapışan 6 parçası var. Bir öncekinde 8 parça varmış ve galiba hız sorunları oradan kaynaklanıyor. Brazuca ayrıca, Brezilya’da yaygın kullanılan şans bileziklerinin renklerini taşıyor: Kırmızı, altın sarısı, yeşil ve siyah. Adidas, her böyle kupa için yöresel özellikleri tasarıma taşıyor.
Brazuca’nın pazarlaması, reklam ve tanıtımını TBWA ve DDB gibi küresel markalar yüklendi. Reklam filminde, şimdiye kadar yapılmamış bir şey de yapıldı: Topun bizzat üzerinden, topun uçuşu gösteriliyor. Film, seyretmesi zevkli olduğu kadar, Adidas’ın, efsanevi Alman teknolojisiyle yarattığı bu topun, “sadece bir futbol topu” olmadığını da izleyenin kafasına çakıyor.
Yeni top için twitter hesabı açılmasa eksik kalırdı. O da oldu. @brazuca diye baktınız mı kendini tanıtıyor. İngilizce ve Portekizce (Brezilya’nın resmi dili). “Beni sevin ya da kaybedin” diyor. Bu “kaybedin,” maçı kaybedib, sevgiyi kaybedin gibi çifte anlamlı… Twitter’da 105 bini aşkın izleyicisi var şimdiden. Hesaptaki fotoğraf ve videolarda hız ve enerji kadar, star futbolcuların “takdirleri” de sıralı. Zidane’den Messi’ye kadar irili ufaklı arkadaşlar, Brazuca’yı övme yarışında.
1970-80’lerde deri toplar kullanılırken, şimdilerde artık daha ileri teknoloji konuşuyor: Poliüretan sayesinde top, sudan etiklenmiyor. Tam yuvarlak yapılabiliyor. Daha dengeli ve istikrarlı oluyor.
Adidas’ın bir de akıllı topu var, ama o, bu sefer kullanılmayacak. İleri teknolojik aklıyla, bütün işi gücü arasında bir de şu ölçümleri yapıyor:
*İki tekme arasındaki uzaklık
*Uçuş açısı, gidiş izi, hızı
*Vuruş nedeniyle ekseninde dönüş hızı ve biçimi
Bu akıllı top, 2014’ten itibaren satılmaya başlanacak.