İnsan kaynağımız; en güvendiğimiz bileşenimiz
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İbrahim Semizoğlu, “Bakanlığımızın kuruluşuyla ‘gençlik’ ve ‘spor’ öğeleri daha güçlü ve kararlı bir yapıyla ele alınmaya ve birbirinin gelişimine destek olan içe içe geçmiş projelerle aynı platformda değerlendirilmeye başlandı. Çünkü sporun gelişimi için ateşleyici unsur olan ‘gençlik’ ve gençliğin ateşleyici unsuru olan ‘spor’ birbirini tetiklemekte. Böylece daha güçlü ve sağlıklı bir toplum inşa etmek mümkün olacak” açıklamasını yaptı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının 9 şube müdürlüğü ve 81 il koordinatörlüğü bulunuyor. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olarak bu geniş ağı nasıl yönettikleri hakkında bilgi veren Dr. İbrahim Semizoğlu, şu detayları aktardı: “638 sayılı Gençlik ve Spor Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile teşkilatlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi ve İşlem Dairesi Başkanlığı ile 08.07.2011 tarihli ve 27988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi gereğince; Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgilendirilen Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünde yer alan Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı, 10.07.2018 tarihli ve I Nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tek bir yapıya büründü.” Semizoğlu, “Meydana gelen oluşum; tek bir yapı altında yapılan mükerrer hizmet, ürün alım ve güncellemelerinin önüne geçerek her türlü taşınır, taşınmaz ve insan kaynağı bakımından tasarruf edilmesini sağladı” ifadesini kullanarak “Bakanlığımız taşra teşkilatının bilgisayar ve çevre birimlerinin planlanması ve satın alımının da Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun talimatıyla Başkanlığımıza devredilmesi hem topyekün bir tasarruf oluştururken hem de geleceğe ilişkin donanımsal ve yazılımsal bir vizyon çizilmesine imkan sağladı” değerlendirmesini yaptı. Semizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda görev ve sorumluk alanı genişleyen Başkanlığımız, gerek merkez ile il koordinatörlerinin gerek ise il koordinatörlerinin kendi arasında açık ve çok yönlü bir iletişim kanalının meydana gelmesi için yoğun bir çaba sarf etti. Her bir projenin taşra teşkilatında yürütülmesinde yaşanacak sorunların tespiti ve bu sorunların yerinde ve zamanında çözümünü sağlamak üzere yoğun bir mesai harcamaktayız. Başkanlığımızın yapısal ve süreçsel dinamiklerine ilişkin net olarak ortaya çıkardığımız görev tanımlarının deneyimli ve etkin yürütücüleri olan insan kaynağımız; en güvendiğimiz bileşenimiz. İnsan kaynağımızın becerilerini kullanabilecekleri ve kendilerini eğitebilecekleri ortamları oluşturarak nitelikli iş gücünün ortaya çıkması birincil hedeflerimiz arasında yer almakta.”
GencizBiz projesi; ‘Türkiye’nin Gençlik Platformu’ mottosuyla yola çıktı
“Var olan projelerimizi konu başlıklarında tek bir çatı altında toplayan ve gençlerin kendi dillerinde hizmet almasını sağlayan GencizBiz, SporcuyuzBiz ve GonulluyuzBiz mobil uygulamalarını hayata geçirmiş bulunmaktayız” açıklamasını yapan Semizoğlu, ‘Türkiye’nin Gençlik Platformu’ mottosuyla yola çıkan GencizBiz projesinin; gençlerin dijital işlemlerini tek çatı altında gerçekleştirmeyi amaçladığının altını çizdi. Semizoğlu, şunları paylaştı: “GencizBiz’le Bakanlığımız yurtta kalan öğrencilerimizin tüm yurt işlemlerini uygulama üzerinden anında gerçekleştirmelerini, gençlerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını, Bakanlığımız gençlik projelerinden haberdar olmakla birlikte projelere katılım sağlamalarını, çevrelerine duyarlı ve gönüllü bireyler olmalarını ve dijital ortamda aradıkları her şeyi bu platform altında bulabilmelerini hedeflemekte. GencizBiz projesinin IOS ve Android uygulamaları, Apple Store ve Google Play’den indirilebilmekte. Mart’2022 itibarıyla yaklaşık 680 bin indirme sayısı bulunuyor. Projede bir sonraki amaç daha modern bir arayüz ve ihtiyaçlar neticesinde eklenecek ve güncellenen yeni modüllerle gençlerin dijital işlemlerini daha da kolaylaştıracak işlemleri en kısa sürede kullanıcının hizmetine sunmak ve 1 milyon uygulama indirme rakamına ulaşmak olacak. Projeye https://gencizbiz.gsb.gov.tr/ web sitesi üzerinden erişim sağlanmakta.”
SporcuyuzBiz; gençlerin ve sporla ilgili herkesin başvuracağı tek adres olmayı hedefliyor
Dr. İbrahim Semizoğlu, “Bakanlığımız SporcuyuzBiz projesi; spora gönül verenleri, Türkiye’nin sporcularını spor kariyerleriyle ilgili iş ve işlemleri yapabilecekleri pek çok özelliği barındıran bir platformda birleştirmekte. Spora gönül verenler SporcuyuzBiz üzerinden; spor tesisleri hakkında bilgiler edinebilecekleri, maç sonuçları modülüyle çeşitli branşlarda çeşitli ülke ve liglerde maç sonuçları, puan durumu ve fikstürünü takip edebilecekleri, gençlik radyosuna erişebilecekleri, maç biletlerine erişim sağlayıp spor federasyonları bilgilerine ulaşabilecekleri, duyuru, haber ve bildirim modülleriyle spora dair gelişmelerden anlık haberdar olabilecekleri ve Spor Bilgi Sistemi üzerinden antrenman, müsabaka bilgileri gibi verilere dijital ortam üzerinden erişebilecekleri kolay bir sisteme kavuşuyor” açıklamasını yaptı ve tüm bunların yanı sıra vize ve lisans belgesi başvuru, görüntüleme, indirme işlemlerini gerçekleştirebilecekleri modern bir arayüze kavuştuklarının altını çizdi. Gençlik ve Spor Bakanlığının spora dair çalışmalarının bir yüzü olan SporcuyuzBiz’in; sporcuların, gençlerin ve sporla ilgili herkesin başvuracağı tek adres olmayı hedeflediğini dile getiren Semizoğlu, “Projenin IOS ve Android uygulamaları uygulama marketlerinde yerini alarak sporcu ve spora gönül verenlerin hizmetinde. Mart ayı itibarıyla yaklaşık 50 bin indirme sayısı bulunmakta. Projeye https://sporcuyuzbiz.gsb. gov.tr/ web sitesi üzerinden erişim sağlanıyor” dedi.
GSBAVM; Gencizbiz, Sporcuyuzbiz ve GonulluyuzBiz projeleri ile entegre çalışmakta
“Gencizbiz, Sporcuyuzbiz ve GonulluyuzBiz projeleri ile entegre çalışan, bünyesinde barındırdığı ‘Avantajlar’, ‘Puan Kazanma’, ‘Puan Harcama’ ve ‘Anket’ modülleri ile sporcu, genç ve gönüllü bireylerimizin kullanımına sunulan GSBAVM projemiz; Spor Kart, Gönüllü Kart ve Genç Kart üzerinden kullanıcıların etkinlikleri ve katılımlarıyla fayda sağlayabilecekleri bir web platformu” bilgisini veren Semizoğlu, ‘Avantajlar’ modülüyle anlaşmalı kurumlar üzerinden kullanıcıların indirim/avantaj elde edebilecekleri bir ortam sağlandığını vurguladı. Semizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “‘Puan Kazanma’ modülü; kullanıcıların katıldıkları etkinlikler/faaliyetler, sahip oldukları belgeler ve spor tesislerimizle gençlik merkezlerimizde kurulan çoklu kart okuyucu sisteminden alınan giriş-çıkış verileri gibi durumlardan kazanacakları puanların bilgilendirme ekranını temsil etmekte. ‘Puan Harcama’ modülü ise kullanıcıların kazandıkları puanları ürün ve hizmet satın alma gibi alanlarla kendilerine fayda sağlayacakları bölümü oluşturmakta. ‘Anket’ modülü ile kullanıcılardan geri dönüşler alınarak sağlanan hizmet ve etkinliklerin daha yararlı hale getirilmesinin planlanmasının yanı sıra kullanıcıların ankete katılarak puan kazanmaları da sağlanıyor. Profil alanında ise kullanıcıların sahip olduğu spor-gönüllülük- genç kartları ve QR kodları bulunmakta. Bu kartların, tesis giriş-çıkış sistemiyle entegre halde çalışması sağlanarak tesislerimize giriş- çıkış-kayıt gibi işlemlerin takibi daha kolay hale getirildi.”
Başkanlığımız projelerini, gençlerin alışkanlıklarına uygun olarak tasarlama sorumluluğunda
Gençlik ve Spor Bakanlığının; ‘gençlik’, ‘spor’ ve ‘gönüllülük’ başlıklarında 3 temel uygulaması bulunmakta. Bu uygulamalarla ilgili detayları aktaran Semizoğlu, şöyle konuştu: “Toplumumuzun iki ana dinamik boyutunu ifade eden gençlik ve spor, uzun yıllar birbirinden farklı olarak benimsendi. Fakat Bakanlığımızın kuruluşuyla bu iki öğe daha güçlü politikalar ve kararlı bir yapıyla ele alınmaya ve birbirinin gelişimine destek olan içe içe geçmiş projelerle aynı platformda değerlendirilmeye başlandı. Çünkü sporun gelişimi için ateşleyici unsur olan ‘gençlik’ ve gençliğin ateşleyici unsuru olan ‘spor’ birbirini tetiklemekte. Böylece daha güçlü ve sağlıklı bir toplum inşası mümkün olacak.” Dr. İbrahim Semizoğlu, teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmelerin; internet ve mobil cihazların geniş kitlelerde yaygınlaşmasına özellikle gençlerin çalışma, iletişim kurma ve her türlü günlük ihtiyaçlarını karşılama biçimini etkilediğine dikkat çekerek “Bu kapsamda teknolojiyi iyi kullanan ve onu ileriye taşıyacak grup olarak gençler göze çarpmakta. Bu bağlamda Bakanlığımız Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bakanlık kamusal hizmetlerini, gençlik ve spor için geliştirilen projelerini, gençlerin teknolojiyi kullanma alışkanlıklarına uygun olarak tasarlama sorumluluğunda çalışıyor. Bununla beraber gençlerin, sporcuların, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personelinin bütünlük içerisinde bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin ve verimli bir şekilde kullanmasına yönelik yazılımsal ve donanımsal tedbirler almayı da görev addetmekte” dedi.
BT’de yaşanan hızlı değişimden etkilenen spor olgusuna ülkemizin de entegre olması önemli
Semizoğlu, duygusal, zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimi destekleyen sporun; bireylerin ve özellikle gelişim çağındaki gençlerin bilgi, beceri ve psikomotor yeteneklerini de artırdığını vurgulayarak “Sporun bu faydaları göz önünde bulundurulduğunda devletlerin spor olgusunu güçlendirmesi ve yaygınlaştırması yadsınamaz bir gerçek. Özellikle içinde bulunduğumuz yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ve gelişim spor olgusunu da etkiledi. Spora özgü birçok kurallar ve alışkanlıklar yerini başka sistemlere ve uygulamalara terk etti. Bakanlığımız Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, ülkemizin bu sistem ve uygulamalara entegre olması için çalışmakta. Aynı zamanda kamuoyuna bu sistem ve uygulamaları kesintisiz ve güvenli bir şekilde sunabilmek için yoğun mesai harcamakta. Bakanlığımızın üzerinde önemle durduğu sosyal bir sorumluluk duygusu olan ‘gönüllülük’; gençlerin hem kişisel ve duygusal gelişimlerini desteklemekte hem de toplumsal hayata katılımlarını artırmakta. Ayrıca ‘gönüllülük’ gençlerin; arkeoloji, tıp, spor ve yabancı dil gibi pek çok alanda mesleki bilgilerini pratikte tecrübe etmelerine de imkan sağlıyor. ‘Gençlik ve gönüllülük bir arada! Sen de gönül ver’ sloganıyla yola çıkan Bakanlığımız gönüllü arayanlar ve gönüllü olmak isteyenlerin buluşması için bir köprü olma misyonu taşıyor” açıklamasını yaptı.
Teknoloji; gençlere ulaşmamızda köprü olacak
Gerçekleştirdikleri uygulamaların; gençlere, vatandaşlara daha çok ulaşması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Semizoğlu, “Bakanlığımız bir yandan kurumsallığını net olarak ortaya koyan bir yandan da genç ve dinamik yapıya sahip bir kamu kuruluşu. Kuruluşumuz olarak spor camiasına ve geleceğimizin teminatı gençlere hizmet veriyor olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz. Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bakanlığımız faaliyetlerinin özellikle gençlerin her birinin en az bir müzik aleti çalmasını bir ya da birkaç spor dalıyla uğraşmasını, gönüllülük gibi sosyal faaliyetlerle meşgul olmasını sağlayacak doğrultuda şekillenmesi için bir vizyon belirledi. Bu hedefin başarılmasında; gençlere ulaşmamızda bize köprü olacak teknoloji önemli bir yer tutmakta. Çünkü gençler için teknoloji kavramı; günümüzde mobil cihazlar olarak karşılığını buluyor. Bu anlamda gençlere ulaşabilmenin önemli bir yolunun mobil cihazlarda güçlü ve sağlam bir yer edinmeyle karşılanabileceği aşikâr. Bu kapsamda gençleri spora, sanata ve sosyal aktivitelere yönlendirmek üzere GSBAVM projesini geliştirdik. Bu proje gençlerin gerek bakanlığımız bünyesinde gerekse günlük hayatlarında gerçekleştirdikleri spor, sanat ve sosyal aktiviteleri; sahip oldukları belgeleri ve spor tesislerimizle gençlik merkezlerimizde kurulan çoklu kart okuyucu sisteminden alınan giriş-çıkış verileri aracılığıyla puan kazanmalarına olanak sağlayacak. Bu puanlarla gençler hem ürün ve hizmet satın alacaklar hem de anlaşmalı kurumlar üzerinden indirim/ avantaj elde edecekler. Bu proje vasıtasıyla gençler etkinlikleriyle kazanacak, kazandıkça daha çok etkinliğe dahil olacak” şeklinde konuştu.
Başkanlığımızda, modern yazılım projeleri yönetim süreçlerine uygun olarak tasarlanıyor
Bilgi İşlem Daire Başkanlığının yapılanması hakkında detayları paylaşan Dr. İbrahim Semizoğlu, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yaşanan birleşme sonrası Başkanlığımız görev, yetki ve sorumluluk yönergesini, günümüz modern yazılım süreçlerine uygun olarak yeniden tasarlamış bulunmaktayız. Bilgi güvenliği, karar destek, ağ ve sistem yönetimi, proje yönetimi ve Ar-Ge, veri paylaşımı, veritabanı yönetimi ve yönetim hizmetlerinden oluşan bu yapıya 120 kişilik insan kaynağımızı bilgi ve beceri kıstası göz önünde bulundurarak entegre ettik. Bu bağlamda güçlü ve başarı oranı yüksek bir sisteme dönüştüğümüzü düşünüyorum. Hem donanım hem de siber güvenlik ve ağ sistemleri alanında kullanılmakta olan yabancı menşeili ürünlerin, mümkün olduğunca kurum isterlerini yerine getirebilen, siber güvenlik standartlarını karşılayabilen ve kullanılabilirliği yüksek olan yerli ve milli ürünlerle değiştirilmesi önceliklerimizden. Bu sebeple 2021 yılı içinde yerli firmalar tarafından yapılan çok sayıda güvenlik ve ağ cihazı incelendi; gerekli görüldüğü yerlerde test edildi. Bu doğrultuda Bakanlığımız bünyesindeki kullanıcıların elektronik ortamda bulunan tüm bilgi ve belge taleplerini 512-bit kriptolayıp koruma altına alarak her türlü belgeyi saklayan ve kolaylıkla paylaşılmasını sağlayan yerli ve milli içerik ve dosya paylaşım sistemi GSBDrive, Bakanlığımız bünyesinde yaygınlaştırılarak tüm kullanıcılarımızın hizmetine sunuldu. Gerek yapılan yenileme ve iyileştirme çalışmalarında gerekse yeni satın alma işlerinde yerli ürünler her zaman sürecin içinde tutulmakta. Bu bağlamda Bakanlığımız ‘Kapalı Devre Kamera Sistemi Projesi’ kapsamında yurtlarımız, gençlik merkezlerimiz, spor tesislerimiz ve idari binalarımıza kamera ve çevre donanımının sağlanması amacıyla 1.301 bina ve tesisin kamera sistemi projelendirildi ve 45.167 adet yerli üretim olan Aselsan marka kameraların siparişi verildi. Projenin başlamasından günümüze kadar 563 bina ve tesiste toplamda 17.041 adet kamera montajı altyapısıyla beraber yapıldı. Bu projenin Faz-2 çalışmaları kapsamında ise ihtiyaç olduğu belirlenen ilave 1.052 bina ve tesise 37.865 adet kameranın altyapısıyla beraber projelendirilmesi çalışmaları da devam etmekte. Ayrıca bu projede kullanılan yazılım da, Aselsan tarafından yerli olarak geliştirilmekte.”
Katılımcı, şeffaf, etkin ve basit iş süreçlerine sahip olmayı ilke edindik
Semizoğlu, internet ve bilişim teknolojileriyle; otomasyon, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve yeni iş modellerinin hayatımızın her alanını etkilediğine dikkat çekerek “Etkilenen kesimlerden birisi de kuşkusuz kamu kurumlarıdır. Kamu kurumlarının bilişim teknolojilerini yoğun olarak kullanmasıyla birlikte verilen kamu hizmetleri çeşitlendi ve kalitesi de arttı. e-Hizmetlerin getirdiği kolaylıklar ve kazanımlarla birlikte diğer yandan her geçen gün sayısı ve çeşidi artarak devam eden siber tehdit ve saldırılara da muhatap olunmakta. Böyle bir gerçekliğin olduğu durumda siber güvenliğin önemi daha da net anlaşılıyor” değerlendirmesini yaptı. “Kurumumuz stratejik ve politik konumu gereği her zaman bu tarz siber saldırı tehditleri altında olmuştur” ifadesini kullanan Semizoğlu, şunları aktardı: “Vatandaşlarımıza daha kaliteli ve hızlı kamu hizmeti sunabilmek amacıyla; katılımcı, şeffaf, etkin ve basit iş süreçlerine sahip olmayı ilke edinmiş bulunmaktayız.”
‘Ulusal Siber Kalkan 2021 Tatbikatı’nda birincilik ödülünü kazandık
“Sahibi olduğumuz bilginin güvenliğini ve güvenilirliğini sağlamak adına da gereken tüm tedbirleri almaktayız” ifadesini kullanan Dr. İbrahim Semizoğlu, “Bu amaç doğrultusunda teknolojinin sunduğu tüm imkânları kullanmakta, uluslararası siber güvenlik standartlarını uygulamakta büyük bir irade ortaya koymaktayız. Güvenlik konusunda kendimizi güncel tutarak, günümüz şartlarına uyum sağlayarak ve marifetlerimizi sürekli geliştirerek, gerekli tüm tedbirleri uygulamaya çalışıyoruz. Siber güvenlik konusunda kendisini sürekli geliştiren bir politika yürüten Başkanlığımız; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu iş birliğinde düzenlenen ‘Ulusal Siber Kalkan 2021 Tatbikatı’nda birincilik ödülünü kazandı. En yaygın gözlemlenen ve gerçekçi tehditleri içeren farklı senaryolardan oluşan bu tatbikattan başarıyla çıkmış olmamız siber güvenlik alanındaki çalışmalarımıza verdiğimiz önemi göstermekte” açıklamasını yaptı.
Veritabanı yönetim yazılımlarını açık kaynak kodlu yazılımlara dönüştürüyoruz
Semizoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte gerçekleştirdikleri projelerden de bahsederek şu bilgileri verdi: “Dijital Dönüşüm Ofisi ile iş birliği halinde olduğumuz önemli bir konu e-Devlet hizmetlerimizdir. e-Devlet; devletlerin teknoloji olanaklarını çağın gereklerine uygun olarak yeniden yapılanmasında kullanması, kamu hizmetlerini bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısıyla sunması sürecini ifade etmekte. Bu durum bakanlıklar içinde yer alan Bilgi İşlem Dairesi Başkanlıklarını farklı ve önemli bir konuma sokuyor. Bilgi işlem Dairesi Başkanlığı olarak Bakanlığımızın pek çok hizmetini bu altyapılarda işler halde sunmanın ve aynı zamanda ülkemiz e-Devlet kapısından da erişebilir hale getirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Tasarruf sağlarken aynı zamanda esneklik, güvenirlik ve performans sunan açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını teşvik eden Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜRKSAT ile veritabanı yönetim yazılımlarının açık kaynak kodlu yazılımlara dönüştürülmesi yönünde bir proje yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında ‘Gençlik Bilgi Sistemi’mizin yer aldığı verilerin veri göçünü sağlamış bulunmaktayız. Bu yönde hem yazılım geliştiricilerimiz hem de veritabanı uzmanlarımız belirli bir ‘know-how’ elde etti. Bu deneyimlerimizle diğer veritabanlarımızın bu sisteme entegrasyonu için bir yol haritası belirledik. Projenin, kamusal alanda dışa bağımlılığın azalması ve özel sektöre bir rol model olunması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum.”
‘GSB Wi-Fi Projesi’; Avrupa’nın en büyük öğrenci Wi-Fi hizmeti
‘GSB Wi-Fi Projesi’nin doğuşunu ve gelişim süreçlerini aktaran Semizoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda, 02/11/2012 tarihinde T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında 14 Haziran 2013 tarihinde ‘GSB Wi-Fi Projesi’ ile yurtlarımızda barınan öğrencilere kablosuz ve ücretsiz internet hizmeti sunulmaya başlandı. Ayrıca 10 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı yeniden yapılandırılması sonucu birleştirilen İl Müdürlükleri ve bağlı ilçe müdürlükleri, yurt müdürlükleri, gençlik merkezleri, olimpiyat hazırlama merkezleri, kamp eğitim merkezleri ve spor tesisleri de bu projeye dahil edildi. Güvenilir, kablosuz ve ücretsiz internet hizmetiyle Bakanlık yurtlarımızda barınan öğrencilerimizin, gençlik merkezlerimizden faydalanan gençlerimizin, olimpiyat hazırlama merkezleri, kamp eğitim merkezleri ve sporcu eğitim merkezlerindeki sporcularımızın entelektüel birikimlerine, başarı ve motivasyonlarına katkıda bulunmak amaçlandı” şeklinde konuştu ve şunları ekledi: “Bu kapsamdaki tüm lokasyonlarda; yurtlarımızda 650 bin öğrencimize, gençlik merkezlerimizde, Genç ofis, Kamp Eğitim Merkezi (KEM), TOHM (Türkiye Olimpiyat Hazırlama Merkezi) ve SEM’lerde (Spor Eğitim Merkezi) öğrenci, sporcu ve gençlerimize GSB Wi-Fi kablosuz ve ücretsiz internet hizmeti sunulmakta.” “Ayrıca merkez ve taşra teşkilatımızın veri ve bilgi bütünlüğünü sağlamak, çalışanlarımıza, paydaşlarımıza ve vatandaşlarımıza teknolojik imkanları güvenli bir iletişim altyapısı üzerinden sunmak, birimlerimizin bütünlük içerisinde tek bir noktadan internete erişimlerini güvenli ve yönetilebilir biçimde sağlamak ‘GSB Wi-Fi Projesi’nin öncelikleri arasında yer almakta” ifadesini kullanan Semizoğlu, “Projenin sunduğu kablosuz internet hizmeti kapsam olarak benzeri olmayan, Avrupa’nın en büyük öğrenci Wi-Fi hizmetidir. Projede günlük olarak 360 Terabayt veri işlemi gerçekleştiriliyor. Bunun diğer bir anlamı dakikada 250 GB veri transferidir” açıklamasını yaptı.
Kamu, iş birliklerinin sağlanmasında gerekli yatay ve dikey sanayi politikaları belirleyici rolde olmalı
Dr. İbrahim Semizoğlu, “Son yıllarda yüksek büyüme oranları yakalayan ülkemizin bu gelişimini sürdürebilir bir hale getirmek için yüksek katma değere dayalı sanayileşmeye odaklanması gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulunarak şunları vurguladı: “Fakat bu odağın başarılabilir hale gelmesi için bilginin kaynağı olan üniversite ve araştırma çevreleriyle üretimin gerçekleştiği sanayinin iş birliği şart. Kamunun ise bu iş birliğinin sağlanması için gerekli yatay ve dikey sanayi politikaları belirleyici bir rolde olması gerekmekte. Bunun için gençlerin start-up ve özel sektörün spin-off girişimlerine destek sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bu iş birliğine yönelik olarak üretilen politikaların ışığında ülkemizde faaliyete geçirilen kuluçka merkezleri ve teknoparkların kamunun, üniversite-sanayi iş birliğinde önemli bir adımı olduğunu belirtmeliyim. Bununla birlikte üniversitenin sanayiye olan katkısını artırmak üzere nitelikli bilgi üreten ve Ar-Ge faaliyetlerine önem veren üniversiteleri araştırma üniversitesi olarak tanımlanması kamunun iş birliğinin sağlanması için önemli bir stratejisidir. Bu stratejinin üniversiteler arasında daha rekabetçi bir ekosistem yaratacağı kaçınılmaz.”