İnsan kaynağının önemi gözden kaçmamalı
Kurumların talep ettiği veya uyguladığı seviyede BT çözümlerini karşılayabilecek ve yönetebilecek altyapı ve insan kaynağı yeterlilik seviyelerinin eksik olduğuna değinen Bicom Türkiye Kanal Müdürü Serdar Yücel “BT yönetim süreçleri esnasında kurumlar, bazen çok fazla fiyat odaklı yaklaşıma yönelerek kurumun BT altyapısını, doküman sirkülâsyonunu ve gerçek ihtiyaçlarını gözardı edebiliyor” dedi.
Kamudaki tüm ihale süreçlerinde şartnameler net olmalı
OYTEK Ankara Çözüm Danışmanlığı ve Proje Yönetimi Grup Yöneticisi Gözen Tora ihale
süreçlerinin kamu BT projelerinde önemli bir
sorun olduğuna değindi
ve şunları söyledi: “Kamu ihale kanununda imkan tanınmakla birlikte,
ihalelerin tamamına yakın kısmında “ekonomik açıdan en avantajlı teklif” değerlendirmesinde “en düşük fiyat” unsuru kullanılmaktadır. Bu, ilk satınalma maliyetlerinin düşük tutulması ile kamu yararı sağlandığı bilincinden kaynaklanmaktadır. Halbuki devreye alınacak mal ve hizmetlerin seçimi esnasında hizmet sürekliliğini etkileyen faktörler sadece en düşük fiyat ile açıklanamamaktadır. BT altyapısında oluşabilecek kesintilerin verdiği hasarı BT yöneticileri anlamakla birlikte satınalma makamı ile aynı koordinasyonda hareket edememektedirler.”
CA Technologies Satış Direktörü Nadide Yalçın birçok kamu kurumunun karşılaştığı en büyük zorluğun, BT’yi çalışmaya devam eder halde tutarken, aynı zamanda, gerek kurum içindeki ihtiyaçları karşılayıp, gerek ise vatandaşlara verilen hizmetlerin kalitesini iyileştirmek ve sürekli değişen iş ihtiyaçlarına daha büyük bir çeviklikle karşılık vermek arasında dengeyi oluşturmak olduğunu ifade ediyor.
Kurumların hedeflerine ulaşabilmeleri, etkin ve üretken BT yönetimi ile gerçekleşebileceğini söyleyen Yalçın, “Kurumsal yönetim ile BT yönetimi bütünleşmek durumundadır. Kurumların daha başarılı hizmet verebilmeleri için, hem doğru idari yapılandırmalar oluşturulmalı, hem de bu yapıyı destekleyecek BT Teknolojileri süreçleri oluşturularak, bu hedefler yüksek bir etkileşim ve katılımla gerçekleştirilmelidir. Kamu kurumlarında bu yönde atılan adımlar olmakla birlikte, henüz bu kaynaşmanın arzulanan düzeyde olmadığını görmekteyiz” şeklinde sözlerini sürdürdü.
BT yönetimindeki hataların başında karar sürecinin oldukça uzun olması geldiğini görüşünde olan Tecpro Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü İbrahim İlhan, “Öncelikle ne yapılacağı neyin niçin alınacağının belirlenmesi o kadar uzun bir zaman alıyor ki, nerdeyse alınmasına karar verilen ürünlerin üretimleri bitmiş ve teknolojileri yenilenmiş oluyor. Kamuda BT yönetimindeki bir işin eksik ya da yanlış yapılma lüksünün olmayacağını düşünüyorum. Sonuçta vatandaşa kaliteli ve kesintisiz hizmet verilmesi için iş sürekliliği, performans, işlevsellik ve kalite konularında tüm olası eksiklerin projelendirme safhasında düşünülmeli ve giderilmeye yönelik önlemleri alınmalıdır” diye konuştu.