“İnsana yatırım temel önceliğimiz olmalı”
Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi’nin toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilgi ve iletişim alanına yatırımın şart olduğunun altını çizdi. Yatırımın yanı sıra sektöre yetişmiş elemanlar kazandırmanın da önemine değinen Yıldırım, açılan merkezin insana yatırım yapan bir merkez olduğunu ve bu nedenle programı çok önemsediklerini de belirtti.İstanbul Kalkınma Ajansı ve Türk Telekom’un desteğiyle hayata geçecek olan Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi ile sektör çalışanlarının bilgi seviyesinin yükseltilerek niteliklerinin artırılması, ara eleman kalitesinin yükselmesine bağlı olarak istihdam olanaklarının genişletilmesi ve sektörün bölgesel ve ulusal rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türk Telekom Akademi işbirliğiyle gerçekleştireceği Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi projesini geçtiğimiz hafta İstanbul’daki basın toplantısında duyurdu.
Etkinlik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülmecit Karataş, Türk Telekom İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu ve TÜTED Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu’nun yaptıkları konuşmalarla başladı.
Açılan bu merkezin insana yatırım yapan bir merkez olduğunu ve bu nedenle programı çok önemsediklerini söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bugün yapılan şey baktığınızda 1 milyon liralık bir iş, bu kadar büyütmeye gerek var mı diyebilirsiniz. Ama ben parasında değilim, bu farkındalığa dikkat çekmek istiyorum. Bilgi ve iletişim alanına yatırım yapmamız lazım. Sektörün 15-20 yıllık mazisi var. Eskiden sadece ses vardı, ses artık işin yüzde 10’unu bile tutmuyor. İşimizi, ticaretimizi, seyahatimizi, devlet işlerini daha kolay halletmemiz için yeni yeni hizmetler gelişiyor. OECD’den yüzde 6 olan bilişim istihdamı Türkiye’de yüzde 1,5. Demek ki burada istihdam alanı oluşturmamız lazım. Bunun için gençleri yetiştireceğiz. Kısa, orta ve uzun vadeli kurslarla bilgi, tecrübe ve görgülerini artırarak hem sektöre insan kaynağı sağlayacağız, hem de ülkemizin sadece sınırlarımız içinde değil, komşu coğrafyalarda ve küresel alanda gücünü artıracağız” dedi.
“Ar-Ge bütçesinin yarısını bilişim sektörüne aktaracağız”
Bu alanda kendilerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “BİT’de bölgesel ve sayısal uçurum önemli bir konu. Ülkenin bir tarafı kanarken bir tarafı yanarsa bunun bir anlamı yok. İstanbul’da erişilebilirlik neyse Şırnak’ta da o olmalıdır. Ancak bu sayede doğuyu ve batıyı birleştirip kaynaştırabiliriz. Bilgi otobanları üzerindeki akıl trafiğini artırmak sizin göreviniz. Sektörün Ar-Ge payını yıldan yıla artırma hedefindeyiz. 2023 hedefimiz bütçesinin en az yüzde 2,5’unu, yani yaklaşık 4 milyar doları Ar-Ge’ye ayıran bir Türkiye. Burada bu en fazla payı bilişim sektörü alacak. Çünkü araştırmaya geliştirmeye en müsait alan bu alan. Ar-Ge bütçesinin en az yarısını sektöre aktarma niyetindeyiz. Bu faaliyetler, bu insanlar en büyük kaynağımız olacak. İnsana yatırıma hız kesmeden devam edeceğiz. Türkiye gelişen dünyada iddiasını ortaya koyacaksa bunu insana yatırımla başaracaktır.”
Ülkemizin en önemli konularından birinin cari açık olduğunu ve Türkiye’de yıllık elektronik ürün ithalatının 14,5 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Yıldırım, “Bu ürünlerden ne kadarı yerli ürüne dönerse o kadar rahatlayacağız. Altyapımız hazır, her şeyimiz var. 2012 dünya ekonomi sıralamaları değişti. Japonya 3. iken 4. oldu. 3.’lüğe Hindistan geldi. Çünkü insan kaynağı var, nüfusu fazla, daha büyük ekonomi oldu. Diğer değişiklik de Brezilya ve İngiltere arasında. İngiltere ekonomide 7. sıraya düşerken, Brezilya 6. sıraya yükseldi. Bir ülke nüfusu ve genç insan kaynağı ölçüsünde güçlüdür. Avrupa şu anda ciddi bir şekilde nüfus yaşlanmasının getirdiği sorunlarla boğuşuyor. Bizim bunu yaşamamamız, insan kaynağına yatırım yapmamız lazım” diyerek konuya bakışını özetledi.
Tayfun Acarer: “Yeni TTK ile 3 yılda 70 bin ara elemana ihtiyaç var”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, sektörde yeni iş alanları olan çağrı merkezi, test ve denetim, bakım hizmet merkezi gibi konularda ciddi sayıda ara eleman ihtiyacı olduğunu belirterek, birkaç ay içinde yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile bu ihtiyacın daha da artacağının altını çizdi.
Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (ISTKA) “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında gerçekleştirilecek. Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Fakültesi Davutpaşa Yerleşkesi’nde kurulacak. Merkezde üniversitelerin Elektronik ve Haberleşme Fakülteleri ile Meslek Teknik Yüksek Okulu öğrencilerinin en güncel telekomünikasyon teknolojileri konusunda ek eğitim alabilmeleri hedefleniyor. Ayrıca sektör kuruluşlarının istihdam ettikleri elemanların da merkezde eğitilmesi amaçlanıyor.