İnsanı merkeze koymak gerek!
Koronavirüs gölgesinden selam,
Sonbaharda hesapları doğru yapmak, kış günlerinin demirbaşı kombiyi seçerken dikkatli olmak gerek. Isıtırken, cepleri dondurmaması da tercih sebebi. E.C.A.’nın uzman kadrosu, kış aylarında faturaların cep yakmaması için kombi seçimindeki kıstaslar hakkında ipuçları paylaşmış. En başta da metrekareye göre kombi seçimi geliyor. Çünkü alanınızın metrekaresine yeterli olmayan bir kapasitede satın aldığınız kombi, ısı verimi sağlamadığı gibi faturaların da kabarması demek. Çevre dostu teknolojilerle düşük gaz emisyonunun yanında aradığınız zaman ulaşabileceğiniz bir servis ağı da önemli. Kışa hazır olmanın tam zamanı.
Bireyseli bir kenara bırakıp biraz daha geniş bakarsak, tüm kaynakların sınırlı olduğunu bilerek ilerlememiz gerekiyor. Mitsubishi Electric de bu gerçek ışığında, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Kurumsal ilkesi “Daha İyisi İçin Değişim” ve çevre ilkesi “Eko Değişim” felsefesiyle yol alarak dünya genelinde toplumların yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Mitsubishi Electric, enerji verimliliği konusundaki çalışmalarını her geçen yıl artırıyormuş. 31 Ekim’de kutlanacak Dünya Tasarruf Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, “Kurumsal bir vatandaş olarak doğal kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanılmasını öncelikli görüyoruz. Dünya genelinde özellikle sanayi alanında enerji kullanımının üretimde ve üretim standartlarında bir düşüşe neden olmadan azaltılması gerek. Konutlar, ofisler ve kamuya açık tüm büyük projelerde tüketilen enerjiden tasarruf edilmesi önemli” demiş, ki bu da benim bireyselden çıkıp geniş bakma gerekliliği vurgumun özeti.
Mastercard Türkiye, ihtiyaç sahipleriyle ihtiyacı karşılamak isteyenleri online bir platformda buluşturan İhtiyaç Haritası’yla bir araya geliyormuş. Proje aslında Covid-19 döneminde ortaya çıkan temel ihtiyaç malzemelerinin yine İhtiyaç Haritası tarafından kurulan platform aracılığıyla yerel işletmeler ve esnaflar tarafından karşılanması esasına dayanacak. Yerel üreticilerin dijitalleşmesi ve e-ticaretin gelişmesine de hizmet edecek projenin teknik altyapısı için çalışmalar Aralık ayına kadar tamamlanacakmış. Böylece yerel işletmeler de yeni bir iş modeliyle tanışacaklar. Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nın projesi 20 şehri kapsayacak ve 10 illik iki fazdan oluşacak proje bu yıl içinde hayata geçecek.
İnsanı merkeze koymanın ne kadar önemli ve gerekli olduğu koronavirüs döneminde tüm dünyanın açıkça gördüğü bir gerçek. Ama Lenovo Data Center Group’un işletmelerde yeni teknoloji kullanımı ile ilgili araştırmasına göre, işletmeler yeni teknolojileri kullanmaya başlarken, çalışanlar göz ardı ediliyor. Çalışanlar ve BT ekipleri, dijital dönüşümün temposu ve karmaşıklığıyla mücadele ederken, yeni teknolojinin potansiyelinin tamamı kullanılamıyor. Araştırma sonuçlarına göre, işletmeler için artık iş kararlarının merkezine insanı koymanın önemi artıyor.
İnsan kaynağı ile güçlü bağlar ve işbirliği, bu dönemin de çıkış yolu. En azından iş hayatının devamlılığı adına… Aon’un yayınladığı “Karmaşık ve Dalgalı Dönemlerde Karar Almak: COVID-19’u Yönetmenin Anahtarları” raporunda da kriz yönetiminde başarı faktörleri hazırlıklı olma, liderlik, iletişim, eylem ve değişim olarak sıralanıyor.
Anadolu Grubu’nun üniversite öğrencilerinin yenilikçi projelerini hayata geçirme hedefiyle iki yıl önce başlattığı Bi-Fikir KAP’ta bu yılın kazananları belli olmuş. Anadolu Grubu’nun inovasyon platformu Bi-Fikir kapsamında düzenlenen Bi-Fikir KAP’a bu yıl 45 üniversiteden toplam 286 proje önerisi gelmiş. Finale yükselen 10 proje arasından Anadolu Etap ile “Drone Teknoloji ile Tarım” projesini gerçekleştiren Berkant Can ve Merve Akman birinci, Anadolu Efes ile “Arpot-Çevreye Duyarlı Bitkisel Ürün Yetiştirme” projesini gerçekleştiren Ali Kiremitçi ikinci olurken, Anadolu Sağlık Merkezi ile “Akıllı Hasta Yatağı” projesini gerçekleştiren Sedat Özkan ve Migros ile “Alışveriş Fişi Geri Dönüşümü” projesini gerçekleştiren Merve Bayram ve Deniz Bayram üçüncülüğü paylaşmış. Başarılı projeler Anadolu Grubu şirketlerinde uygulamaya alınma fırsatına kavuşmuş. Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer’in belirttiği gibi, gençlere fikirlerini Anadolu Grubu’nda hayata geçirme olanağı sunuluyor, ki bence en büyük ödül de bu.
Küresel bazda bilişim, pazarlama ve hizmet sağlayıcı şirketleri için değerlendirme platformu olan Clutch.co, Türkiye’nin bu alanda en iyi B2B şirketlerini sıralamış ve Cool Digital Solutions, Türkiye’nin en iyi B2B hizmet veren şirketlerinden biri olarak listede yerini almış. Cool Digital kurucusu Ercan Gümüş, “Türkiye’deki yüzlerce şirket arasından en iyi Business-to-Business hizmet veren şirketlerinden biri olarak seçilmenin gururunu yaşıyoruz” demiş, ki dilerim yeni başarılarla yine bu sayfada yerini alır.
Bu haftaki kitabım, kedilere ve sanata değer veren dostlarım için: “21 Kedide Sanat Tarihi”. Türkçe’de ilk kez yayımlanan ve VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) şu sıralar en çok satan kitabı olarak öne çıkan “21 Kedide Sanat Tarihi” kitabının çevirisini Ebru Berrin Alpay, illüstratörlüğünü ise Nia Gould yapmış. Kitap, kedi illüstrasyonları eşliğinde sanat tarihinde bir yolculuk sunarken, sanat akımlarının ortaya çıkış öykülerinin ve akımlara ilişkin önemli detayların sıralandığı kitaptaki anlatım, Antik Mısır’la başlıyor ve Genç Britanyalı sanatçılara kadar ulaşıyor. Rönesans ve İnci küpeli kedi, Büyülü Gerçekçilik ve Kahlo kedi, Pop Art ve Warhol kedi ipuçlarını vereyim, dahasını da okuyalım.
Sağlıklı günlerde buluşmak üzere,