İnsanın yerine geçen teknoloji etik bir sorun halini alabilir
1. Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi, 7-9 Kasım tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde düzenlendi.
Düzenleme kurulu başkanlığını Prof.Dr. Betül Ulukol’un yaptığı 1. Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi’nde, çocuk sağlığı, bilişim ve iletişim gibi farklı alanlarda çalışan bilim insanları bir araya geldi. Ulukol, kongrenin hedefini “BT’nin hayatımızın her alanına girdiği günümüzde, tüm uygulamalardan çocuklarımız için en güvenli, en etkin ve en verimli şekilde yararlanmanın yollarını farklı sektörlerden paydaşlarla tartışmak ve uygulanabilir sonuçlara ulaşmak istiyoruz” olarak açıkladı. Kongrenin ilk iki günü akademik tartışmaların yer aldığı oturumlara ayrılırken üçüncü günü sabah oturumlarında çocuklar ve gençler dinlendi, öğleden sonra ise, uzmanların her bir gruba yönelik farklı içeriklerle şekillendirdiği eğitimler verildi.
‘Çocuk ve Yeni Medya İlişkisi’ oturumuna; Prof.Dr. İnayet Aydın ve Prof.Dr. Kadriye Yurdakök başkanlık yaparken, Prof.Dr. Mutlu Binark ‘Yeni Medya Okuryazarlığı: Bileşenler ve Paydaşlar’, Prof.Dr. Rana Uslu, ‘Çocuk ve Sosyal Medya’, UNICEF’ten Sema Hosta ‘Yeni Medya ve Çocuk Hakları’, Prof.Dr. İnayet Aydın da ayrıca ‘Çocuk, İnternet ve Etik’ sunumlarını gerçekleştirdiler. Aydın, “ ‘Çevrimiçi riskler gerçek dünyadan daha mı farklıdır?’, ‘Gündelik siyasetteki nefret söyleminden daha mı tehlikelidir?’“ sorularını gündeme taşırken yeni medya okuryazarlığında üretici olmanın mümkün kılındığını vurguladı. Uslu, “Bilinen 300 civarında yoğun kullanımda olan sosyal ağ bulunuyor. Sosyal ağlar sosyal etkileşimi artırıyor; bu hem avantaj hem de dezavantaj oluşturabiliyor. 5-8. sınıf öğrencilerinin yüzde 35’i sosyal medyada tehdit edildiğini, yüzde 58 oranında çocuk ise anne babaya bu durumu anlatmadığını söylüyor” dedi.
Yetişkinlerin internetle ilişkisi, çocuğun internetle ilişkisi konusunda son derece belirleyici
Merkeze aldıkları yaklaşımı; ‘Dijital yurttaşlık bir haktır’ olarak ifade eden Sema Hosta, “Zararlı içeriğe karşı nasıl korunacağını çocuklarımıza anlatmalıyız” dedi. Hosta Güvenli internet politikalarının özeti: Aile, STK’lar, çocuklar ve devlet işbirliğidir. Çocuk ya da erişkin herkes kendi sorumluluğunu alabilmeli” şeklinde konuştu. Aydın da “Yetişkinler olarak nasıl bir model oluşturuyoruz?” sorusunu sordu ve yetişkinlerin internetle ilişkisinin, çocuğun internetle ilişkisi konusunda son derece belirleyici bir durum oluşturduğunu kaydetti. “Sayısal olmazsan bir hiçsin” dayatmasının olduğunu irdeleyen Aydın, “Bir inşa sürecinde olduğumuzu görmek ve kabul etmek durumundayız. Ne gibi değerlerle yaşıyoruz, bunun analizini yapmak zorundayız. Bir şeyin standardı yoksa etiğinden de söz etmek mümkün değil” açıklamasını yaptı.