İnsanlık, siber kahramanlara ihtiyaç duyacak
IE Reinventing Yüksek Okulu Beşeri Bilimler ve Teknoloji Profesörü Tomás de Lara Aguilar, Cyber Heroes (Siber Kahramanlar) başlıklı sunumuyla Bilişim Zirvesi ‘17’de kendi güvenlik geçmişine dair detayları paylaşırken, artan siber riskleri de dönemsel olarak tanımladı.
“Biz insanlar Çevre 1’de 200 bin yıl kadar yaşadık, nehirlerden su içtik, ağaçlardan meyveler topladık yedik. 3 bin yıl önce 2 numaralı çevreye geçiş yaptık” diyen Tomás de Lara Aguilar, ‘kentler’ dediğimiz çevreye adapte olamadığımızı söylerken, bunun kanıtı olarak da bir sürü hastalığımızın oluşmaya başlamasını gösterdi. Bunlar olurken, bambaşka bir ortama, Çevre 3’e geçiş olduğunu belirten Tomás de Lara Aguilar, bu dijital dünyada robotik ve yapay zekânın varlığına işaret etti. “Facebook bir ülke olsaydı, 2 milyar insanın bulunduğu bir ülkeden söz ediyor olurduk. Hiçbir sınır, herhangi bir kanun, herhangi bir engel yok” diyerek, buna karşılık yoğun bilgi akışına dikkat çeken Tomás de Lara Aguilar’a göre, bu öyle bir çevre ki, artık nasıl adapte olacağımızı bilemiyoruz. Hatta öyle bir hızda büyüyor ki, daha önce görmediğimiz bir çabukluğu getiriyor. Tomás de Lara Aguilar, tespitlerine şöyle devam etti:
Yeni para birimi ‘bilgi’
“Steve Jobs, üçüncü çevre için öyle bir platform oluşturdu ki, şu anda telefonlarımızda milyonlarca satır var ve bu harika bir şey. Yaşamlarımızı kolaylaştırıyor. Ama siber güvenlik anlamında Çevre 3, tehlikelerle beraber büyüyor. Herhangi bir akıllı telefonda bugün artık karşımızda binlerce tehdit var. Barselona mesela kendi işletme sistemine sahip. Bu çok iyi bir şey, ama kentin bir yeri Çevre 2’ye aitken, bir tarafı da Çevre 3’e ait. Tüm bu tehditleri de düşünmemiz lazım. Siber güvenlik mastırı yapan bir arkadaşıma göre IoT, ‘internet of treats’, yani tehditlerin interneti. Artık 3 numaralı çevrede yaşıyorsak, siber güvenlik önlemlerini de bilmeliyiz. Dikkat etmezsek, her şey tehlikeli bir dijital orman olacak. Hepimiz dijital ortamın güvenli olabilmesi için çalışmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Sofistike tehditler ile insanoğlunun bütün tarihine kıyasladığımızda daha komplike bir süreçten söz ediyoruz. Siber tehditler sadece bir adım ötemizde. Neden bu kadar fazla tehdit var 3 numaralı çevre için? Çünkü bir saldırı yapacaksanız, gereken tek şey bir klavye. Nerede olursanız olun, fark etmez. Siber saldırı yapanların aradığı tek şey bilgi. Güç ve para Çevre 2’de de önemliydi, ama Çevre 3’e geldiğinizde her şey, yeni para birimi bilgi. Bizler bireyler, organizasyonlar ya da şirketler, hükümetler olarak tüm bu dönüşümün içindeyiz ve siber güvenlik sağlanmazsa bu dönüşüm de gerçekleşmezdi. Siber güvenlik, siber kahramanlar olmasa başarılamazdı. Tahminler bize şunu gösteriyor: Çevre 2 ve Çevre 3 birbiriyle etkileşimli olacak. Dolayısıyla insanlık, siber kahramanlara ihtiyaç duyacak. Bu yüzden siber güvenlik alanında birkaç hafta önce bir master programı başlattık. Zaten son 15 yıldır siber güvenlik alanında çalışıyorum, son 15 yılda zamanımın çoğunu siber güvenlik çözüm ve ürünlerini satmakla geçirdim.”