Intel Inside – 2
Bilimsel bulguları halka mal etmek üzere Carl Sagan’ın yolundan giden ünlü Amerikalı teorik fizikçi Michio Kaku, insan beynini “kendi evrimsel tarihini koruyup sergileyen bir müze” diye anlatıyor. Beynimizin, ilk balıklardan sürüngenlere, sonra da memelilerde eklenen parçalardan oluştuğunu geçen hafta anlatmış, sıradaki parçanın yapay olacağını öngörmüştüm. Wikipedia’ya “egzokorteks” diye girilmiş bu parçanın ilk “sürümünü”, bilgisayar ve diğer elektronik cihazları sadece düşünerek etkin biçimde kontrol edip kullanmak için taktıracağız. Kasım ayında Intel’den Dean Pomerleau’nun açıklamasına göre, aynı şeyi düşünen insanların beynindeki aktivasyon örüntüsü de aynı. Intel bu örüntüleri dinleyip işe koşacak bir yonga geliştirmekte. Bu ay yayınlanan makalelerinde, Washington Üniversitesi’nden Prof. Rajesh Rao’nun ekibi, 10 dakika düşünce gücüyle cihaz kullananların beyin sinyallerinin, fiziksel kullanıma oranla daha güçlü hale geldiğini açıkladı. Arizona Üniversitesi’nden Prof. Charles Higgins ise Bio-MEMS yongalarının 10 ila 15 yıl içinde hazır olacağını öngörüyor.
Bu alanda çalışan Türk araştırmacılar da oldukça fazla. Riverside Kaliforniya Üniversitesi’nde Bio-MEMS projeleri yapılan Nanoölçek Mühendislik Merkezi’nde, aralarında iki Türk’ün de olduğu bir düzine araştırmacıyı yöneten Prof. Mihri Özkan, ABD’nin en prestijli mühendislik ödüllerinden Genç Araştırmacı Ulusal Madalyası’nı 2009’da kazandı. Ülkemizde ise ODTÜ’de 9 bölümün ortaklığı ile açılan Mikro ve Nanoteknoloji Programı bu alanda yüksek lisans dereceleri ve araştırma olanakları sunuyor.
“İş bulan değil iş kuran mezun” ilkesi ile hareket eden ODTÜ’de, 2005’ten bu yana düzenlenen “Yeni Fikirler Yeni İşler” yarışmasının 2009 galibi de “beyin dalgaları ile bilgisayarı kontrol edebilen” bir cihaz geliştirmek isteyen ekipti. 75 bin TL’lik Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü ile kuruluşunu gerçekleştiren bu ekibin vizyonunda, insanların bilmedikleri dilleri konuşabilmelerini sağlayacak bir biyo-yonga geliştirmek var. Onların ürünlerinin de 10-15 yıl içerisinde diğerleri ile aynı potada olmasını diliyorum.