“INTEL INSIDE” yakında akıllı telefonlarda
Intel’in 90’lardaki Intel Inside etiketi dünyanın en çok aranan markalarından birini simgeliyordu. Şimdi ise bir el bilgisayarına dönüşen ve içinde Intel’den başka marka yongaların yer aldığı akıllı telefonlar son yıllarda kişisel bilgisayarlardan daha çok satılıyor ve artık hiç kimse akıllı telefon alırken içinde Intel yongası olup olmadığını sormuyor.
Akıllı telefonlarda ve tablet bilgisayarlarda kullanılan Qualcomm, Nvidia gbi işlemciler çok az kullanıcı tarafından tanınırken PC endüstrisinin ilk günlerinde olduğu gibi bu yeni kuşak yonga üeticileri arasında pazar payı alanında yoğun bir rekabet sürüyor. Akıllı telefonlar ve tabletlerin işlevselliği gün geçtikçe tam donanımlı bilgisayarlara yaklaşırken daha az enerji kullanarak pil ömrünü uzatan bu ürünlerde kullanılan yongaların önemi de o denli artıyor. PC döneminde en çok Intel ve Advanced Micro Devices gibi iki üreticinin yongaları kullanılırken mobil telefonlardaki Qualcomm, Texas Instruments, Samsung, Nvidia, Boadcom gibi yongaların toplam pazar payı büyük bölümü Qualcomm’a ait olmak üzere yüzde 87’ye yaklaşıyor. Intel yongaları ise bir yıl önce LG mobil telefonunda kısa bir süre kullanıldıktan sonra karşılaşılan enerji tüketimi sorunu nedeniyle geri çekilmişti.
Geçen ay Intel CEO’su Paul Otellini’nin yaptığı bir açıklamaya göre enerji tüketimi sorunu çözülmüş olup kutularının üstünde “Intel Inside” etiketi olan akıllı telefonların satışına bu yılın sonuna doğru başlanacak ve böylece Intel de yonga endüstrisinin en büyük kuruluşu olarak mobil dünyasına katılacak. Intel’in bu adımı atması akıllı telefon satışlarının 2010 yılında bir yıl öncesine göre yüzde 89 büyümesine karşı PC pazarının sadece yüzde 17 büyümesi gerçeğinden kaynaklanıyor. 2011 yılında mobil telefonların satışının 330 milyonu geçmesi bekleniyor. Gene 2010 yılında akıllı telefonların satışı iletişim yonga sektöründeki satışların 80 milyar dolara ulaşmasına yol açtı.
Intel’in mobil pazarına girmesi gecikmeli olsa da yonga endüstrisinin bu dev şirketin geliştirdiği Atom adlı mikroişlemcisinin akıllı telefonlar için bir uyarlaması olan Medfield yongası ile bu pazarda önemli bir konuma gelmesi mobil yongaları pazarında rekabetin daha da yoğunlaşmasına neden olacak. Nokia’nın da şimdiye dek kullandğı Symbian işletim sistemi yerine ARM adlı bir İngiliz şirketinin yonga teknolojisi kullanan Windows Phone 7 işletim sistemini kullanma kararı alması ile bir yıl sonra akıllı telefon pazarında rekabetin tam bir savaş alanına dönüşmesi bekleniyor.
Kişisel bilgisayarların çok büyük bir çoğunluğu Intel yongalı Microsoft Windows işletme sistemi ile çalışırken akıllı telefonlarda yongalar çok değişik markalarda kullanılıyor. Örneğin Qualcomm yongaları Google’ın Android işletim sistemi ile çalışan Nexus One’da, Microsoft Windows 7 işletim sistemli LG Optimus’da ve Samsung Focus ile Android’lı Dell Streak marka akıllı telefonlarda kullanılıyor.
Öte yandan Apple kendi işletim sistemi ile çalışan iPhone’lar ile iPad’lerde kendi tasarımı olan ve Samsung tarafından üretilen A4 adlı yongayı kullanıyor.
Intel’in akıllı telefonlardan şimdiye dek uzak kalmasından sonra teknolojik gücü ile bu sektörde kişisel bilgisayarlardaki gibi güçlü bir konuma gelmesinin uzun bir süre almayacağı, mobil telefonların çok işlilik özelliklerini daha da hızlandıracak çok çekirdekli yongaların geliştirilmesinde Intel’in rakiplerinin geride bile bırakması bekleniyor. Intel’i akıllı telefon alanında karşılamaya hazır olduklarını belirten rakipleri ise aralarında doğacak rekabetin en çok tüketicilerin yararına olacağını ileri sürüyorlar.