İnternet “başbelası” imiş…
İnternetle ortaya çıkan kültürün muhaliflerinden Andrew Keen, yeni kitabıyla, bu kültürün “bir halta yaramadığını” düşünenlerle yeniden kol kola girdi. Nicholas Carr, Evgeny Morozov gibi tanınmış internet eleştirmenleri arasında Keen, konuya ilgisini 2005’te internet kültürünü “büyük bir hayal dünyası girişimi” diye tanımlayarak gösterdi. “Amatör Kültü: İnternet, kültürümüzü nasıl öldürüyor?” başlıklı kitabıyla devam etti. 2008’de Nicholas Carr, “Google Bizi Aptallaştırıyor mu?” diye sorduğu ünlü makalesini yayınladı. Ve bu eleştiriler sürüp gidiyor.
Andrew Keen, yeni model görüşlerini “İnternet Çare Değil” başlıklı kitabında sunuyor şimdi de.
*İktidarı eşit şekilde dağıtmanın, zenginliği demokratikleştirmenin yollarını ortaya çıkartacağına, Amazon ve Google gibi tekellerin oluşmasına, Airbnb gibi varlıklı ile yoksul arasındaki uçurumu derinleştiren şirketlere yol açtı.
*İstihdam yaratacağına, örneğin, sadece 55 kişiye iş veren 19 milyar Dolarlık WeChat gibi şirketler yarattı.
*Snowden’in NSA belgelerinde açıkladığı gibi, sağlıklı ve saydam bir toplum yerine, mahremiyeti yok eden, hükümetlerin ve özel şirketlerin, özel hayatımızı izlemesini sağlayan bir düzen yarattı.
*Bir kültür rönesansı oluşturamadı. Aksine, korsanlık, sözde bedava içerikle müzik, gazete ve kitap yayıncılığını, fotoğrafçılığı öldürdü. Instagram gibi ben-merkezci özsever (narsist) ağları cesaretlendirdi.
*Demokrasiyi ilerleteceğine, Reddit ve 4Chan gibi anonim ağlar, güruhun sesi oldu.
*Hoşgörüyü artıracağına, Twitter ve Facebook gibi “kendin söyle-kendin dinle” türü yayıncılıkla ırkçılık, cinsiyetçilik ve şantaj, göz korkutmayı artırdı.