İnternet hepimiz için yaşamdır!
Türkiye’de internetin yaygınlaşmasına öncülük eden önemli isimlerden; 13 Aralık 2017’de hayatını kaybeden Doç. Dr. Mustafa Akgül, ölümünün 2. yıldönümünde Ankara’da anıldı.
14 Aralık tarihinde, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anma etkinliğinin ardından Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salonu’nda ‘Mustafa Akgül Anısına’ adlı bir panel gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını; Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Bilgi Sistemleri Bölümü’nden Dr. Murat Yıldırım, TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras, Alternatif Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Çayır ve Linux Kullanıcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adil Güneş Akbaş yaptı. Akbaş, “Mustafa Akgül, Linux Kullanıcıları Derneği’nin kurucularından ve onursal başkanıydı. Özgür Yazılım Yaz Kampları’na Mustafa Akgül Hocamızın adını verdik. Onun çalışmalarını kaldığı yerden sürdürmeye çalışıyoruz. Hocamız, özgür yazılım ve internetin yaygınlaşması için çok çaba gösterdi” şeklinde konuştu. Küçükaras, “Mustafa Akgül, yaşamın ta kendisiydi, bütün yüreğiyle kendisini adayan bir insandı” ifadesini kullandı ve ‘uzmanlaşma’ konusuna verdiği önemi hatırlattı. Çayır, Mustafa Akgül’ün özgür yazılıma ve ifade özgürlüğüne büyük katkılar verdiğinin altını çizerek “Derneğimize katkısını hiç esirgemedi. Hepimiz için meşaledir. İnternet hepimiz için yaşamdır!” dedi. “Bölümümüzü aydınlatırdı” ifadesini kullanan Yıldırım, “Çalışmaları, insanlarla iletişimi, yol göstermesi bizim için büyük şanstı” yorumunu yaptı.
Onun adıyla düzenlenen kamplarda genç Mustafa Akgüller yetişiyor
Düzenlenen panelde; Prof. Dr. Çağlar Güven, Prof. Dr. Attila Özgit ve Tuncay Çelen konuşmacı olarak yer aldı. Güven, Mustafa Akgül’ün çok iyi matematik formasyonu olduğunu söyleyerek şunları aktardı: “Misyonu; topluma katkı yapmaktı. Akademik başarılarını elinin tersiyle itti ve kendisini Türkiye’de internetin yayılmasına adadı.” Çelen, Mustafa Akgül’ün kendisini bilimsel mücadelenin içine verdiğini vurgulayarak “Bilim ve internet yolunda ilerledi. ‘İnternetin babası’ adıyla anılan bir bilim insanıydı. Onun adıyla düzenlenen kamplarda genç Mustafa Akgüller yetişiyor” dedi. Özgit de, Mustafa Akgül’ün internet okur yazarlığına büyük katkı yaptığının altını çizerek “Yaptığı tüm işleri bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle yaptı” ifadesini kullandı. Anma etkinliğini şu kuruluşlar düzenledi: Alternatif Bilişim Derneği, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (CTIS) Bölümü, TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Linux Kullanıcıları Derneği, İnternet Teknolojileri Derneği, İnternet Derneği (Internet Society Turkey Chapter), nic.tr, Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği.
Mustafa Akgül kimdir?
10 Mayıs 1948 tarihinde doğdu, 1970’te ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden, 1974 yılında ODTÜ Matematik Bölümünden mezun oldu, 1981’de Waterloo University’den (Kanada) Kombinatorik ve Optimizasyon üzerine doktora derecesini aldı. ABD’de Delaware ve North Carolina State üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987’den itibaren Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi olarak görev yaptı. Yurt dışında iken internet ile tanışıp kullanan Akgül, 12 Nisan 1993’te Türkiye internete bağlandıktan sonra ülkede internetin yaygınlaşmasına öncülük etti. İnternet konusunda basılı ilk Türkçe yayınlardan olan ‘İnternet: Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları’ adlı kitabı 1995 yılında yayımladı. İnternet Kurulu, Kamunet Teknik Kurulu, TOBB Sektör Kurulu ve Türkiye Bilişim Derneği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Türkiye’de ‘İnternet Haftası’ adıyla 1998 yılınan beri düzenlenen ve mottosu ‘İnternet Yaşamdır’ olan internet kutlamalarını gerçekleştiren ekibi yönetti. 2000 yılında Linux Kullanıcıları Derneği’nin kurulmasının ardından ilk 8 yılında yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüttü. Derneğin Özgür Yazılım ve Linux Günleri (Şenliği), Akademik Bilişim Öncesi Kurslar, Linux Yaz Kampı etkinliklerinin öncüsü ve destekleyicisi oldu. Düzenlediği birçok etkinlik, eğitim, seminer ve konferans ve yayımladığı yazılar, e-posta listeleriyle Türkiye’de internet ve teknoloji kültürünün gelişmesi, özgür yazılım felsefesinin yaygınlaşması konularında öncülük etti. İnternet konusunda basılı ilk Türkçe yayınlardan olan ‘İnternet: Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları’ (1995) adlı kitabın yazarıdır. ‘Açık kaynağın Türkiye’deki babası’ ve ‘Türkiye’de internetin babası’ olarak anılır. 13 Aralık 2017’de hayatını kaybetti.