İnternet kanunu değişiyor
TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Torba Yasa kapsamında yer alan “5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” geçtiğimiz haftanın gölge gündemiydi. İlk internet yasası 2007 yılında 5651 sayılı yasa ile anayasada yerini almıştı. Bu kanun ile yasa değişmiş olacak.
Ancak birçok internet derneği ve internet servis sağlayıcısı şirket torba yasa ile ilgili olarak tepkilesi gösterdi ve çeşitli ortamlarda eleştirdi. Sosyal medyada da önemli ve sıcak tartışma konusu olmaya devam ediyor. Erişim engelleme konusuna değinen tasarı yurtdışında da ciddi yankı bulmuş durumda. Tasarı yasalaşırsa Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı kararıyla 4 saat içinde, mahkeme kararıyla 24 saat içinde içerik kaldırılacak. Sitelerin tamamının yetki belgesi alması zorunlu olacak. Kim hangi siteye girmiş 2 yıl saklanacak…
Bu veriler niçin saklanacak, süre geçince bu bilgiler ne olacak, bu veriler nasıl saklanacak konuları ise açık durumda. Özellikle eleştirilen konulardan biri ise bakanlığın içeriğin kaldırılmasına direk karar verebilecek olması. Söz konusu dernek ve servis sağlayıcıları özgürlüklerin kısıtlanmasının sadece kanun ve mahkeme kararıyla olabileceğini söyleyip itiraz ediyorlar. Bakanlık veya mahkeme kararına uymayan siteler ve sahipleri hakkında para cezaları da öngörülüyor. Burada aklıma gelen bir soru var. 2 yıl saklanacak veriler ile acaba engellenen içeriğe erişmiş olanlarda cezalandırılacak mı? Cezalandırılmayacaksa bu veriler hangi amaçla saklanacak?
Aslında internet bir suç unsuru olarak kullanılıyor, kullanılacak. İnternet kanunu değişiyor denildiğinde çok merak etmiştim, ancak kanun tasarısının kendisini okuyamadan eleştirilerini okumak durumunda kaldım. Sivil toplum kuruluşları bu konuda kendi görüş ve düşüncelerinin alınmadığını belirtiyorlar; sektöre ve geleceğe olumsuz etkilerini ön plana çıkarmaya çalışıyor, bu yasanın veri merkezlerinin yakın zamanda ülke dışına taşınmasına neden olacağını söylüyorlar. Hâlbuki geçtiğimiz yıllarda ülkemizin veri merkezi üssü olması için girişimler, yatırımlar vardı. Hatırlarsınız İzmir Urla bu proje için üs olarak seçilmişti… Hakikaten o proje ne oldu?