İnternet otobanında kazandıran hız rekorları
Medianova, web sitelerinin ve web uygulamalarının yüklenme hızını artıran hızlandırma platformu Aksela’yı 2013 sonunda kullanıma sundu. Site ve uygulamalar farklı tarayıcı ve cihazlara göre optimize edilerek, yüzde 40’lara kadar daha hızlı yüklenmeleri sağlanıyor.
Medianova CEO’su Serkan Sevim’in tabiriyle ‘uçtan uca optimizasyon’ sağlayan sistem; CDN’e ek olarak dinamik sayfaların kodlarını anlık olarak yeniden oluşturarak sitenin boyutunu küçültüyor, Javascript kodlarını birleştiriyor, yüklenme hızını artırıyor. Türkiye pazarı kadar, EMEA bölgesinde de bu yapı ile büyüme hedefi var. Sorularımızı yanıtlayan Sevim’in tabiriyle BT hizmet ihracatı, neden olmasın?
Aksela yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
Siteleri ve uygulamaları farklı cihaz ve tarayıcılar için optimize ediyor. Çok fazla cihaz ve uygulama var. Bulut bilişim şirketiyiz ve ağırlıklı yaptığımız iş CDN, yani ‘content delivery network’. Bu içerik ilk başladığımız dünyada videoydu, ardından dünyada ve Türkiye’de video harici imajlarda da belli hızlarda çözüm ihtiyacı gerekli olmaya başladı. Her satırı optimize etmeye, boşluk bırakmamaya çalışıyorsunuz. Bu, süreklilik de gerektiriyor. Amaç hızlı yükleme ile sitenin performansını artırmak ve arama motorlarında üste çıkmak. CDN çalışmalarının büyük bölümü site hızlandırma ve optimizasyon ürünlerinden geliyor. Bunu Türkiye’ye getirmek istedik.
Bunu ne zaman hayata geçirdiniz?
2013 Aralık’ta hayata geçirdik. Beta tanıtımını yaparak müşteri geri dönüşlerini takip etmeye başladık. Yorumlara göre yenilikler de yapıldı. Şu anda Medianova müşteri adedi kadar test eden şirket var. Talebin yüzde 68’i de küçük şirketlerden geliyor. Onlar denemede daha hevesli. Kurumsal talepte de artış var ve e-ticaret bu başlıkta öne çıkıyor. Finans ve bankacılık gibi uygulamasının hızlı çalışmasını isteyen her sektörden şirketin ilgisi var.
Bunun için ne yapıyorsunuz?
Sitenin bütün trafiği sunucularımız üstünden geçmeye başlıyor. Otomatik sıkıştırmalar ve optimizasyonlar yapılıyor. Her türlü duruma karşı çözümümüz var. ‘Bunu biz de yapabiliriz’ diyebiliyor müşteri. Elbette yapabilirler. Ama bunun zaman/maliyet oranı ve rakibin ne yaptığı noktasına geldiğinizde, böyle bir platform sizi ileri götürüyor. Büyük bir optimizasyon var. Ayrıca şirketin ölçeği küçükken bu konuda yatırım yapmak da zor oluyor. İşin ekonomisi büyümeye başladığı zaman yapılması gerekenler ise çeşitleniyor ve dışkaynak kullanımına ılımlı bakılıyor, hatta bu zorunluluk halini alıyor. CDN’de de aynı şey oldu. Verim ve faydayı biz söylemiyoruz, kendileri görüyorlar.
Nasıl?
Öncelikle web sitenizin yükleme hızını ölçebiliyorsunuz üçüncü parti bir yazılımla. Yükleme hızınızın arttığı net olarak ortada. İkincisi sitenizin toplam boyutu 1.5 MB iken, bir bakıyorsunuz 800kb oluyor. Ama bu durum sitedeki fonksiyonaliteyi etkilemiyor. Üçüncüsü ve bence en önemlisi Google’ın araçları sayfa hızınız konusunda size skor veriyor. Hiçbir üründe bu kadar net ve anlık fayda göremezsiniz. Birkaç ay içinde arama motorlarında yükseldiğinizi görüyorsunuz. Arama motoru optimizasyonu için şirketin çalışma yapması gerekmiyor. Bunu sistem yapıyor. Yazılımcı kodu yazıp sisteme atıyor, Aksela burada da yazılım hatalarını buluyor.
2014 yılında bu yapıyı pazarlamada ve tanıtmada stratejiniz ne olacak?
Aslında verisi çok olan her sektörde her ölçekte şirket için bu yapı önemli bir optimizasyon aracı. İlk iki çeyreği ‘ürünü anlatıp piyasadan geri dönüşler almak’ olarak planladık. İş dünyasında farkındalık yaratma önceliği ile hareket ediyoruz. Ayrıca iş ortağı dediğimiz müşteri seviyesinde geri dönüşler alıyoruz. İkinci altı aylık dönemde bu dönüşleri takip etmeyi sürdüreceğiz. Ortadoğu’da bu yapıyı deneyen müşteriler, birkaç medya şirketi var. Orada paketi geniş tutuyoruz. Hem sunucu taraflarını direkt Dubai’ye taşıyoruz, hem Aksela’yı bütünleştiriyoruz, hem CDN veriyoruz. Bu da uçtan uca hizmet sağlıyor, tüm bu başlıklar birbirini tamamlıyor. Aksela’nın farklı, kendi ayakları üzerinde duran, kendi başına Ar-Ge’si ve bütçesi olan bir ürün olmasını istedik. Bu arada farklı bir CDN yapısı olan şirketler de Aksela’yı kendi yapılarıyla bütünleştirebiliyor. Müşterinin ihtiyacına göre tasarladığımız, ona özel paketlerimiz de var. Müşteri bir banka ise mesela, ne istediğini bilerek bize döndüğünde, ona göre ayarlamaları yapıp paketi sunabiliyoruz.
EMEA bölgesinde başka ne gibi çalışmalar gündemde?
Bu bölgeyi hedefleyeli 2.5 yıl oldu. Yabancı şirketlerle rekabet, küresel çalışmalar ortaya koyma hedefiyle yol alıyoruz. Türkiye’nin 2000’li yılların başlarındaki halini görüyorum orada. Oradaki şirketlere buradaki süreçlerle yardımcı olmaya çalışıyor, deneyimleri paylaşıyoruz. Doğu Avrupa’yı da radara aldık. Rusya, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve bu bölgede küresel şirketlere alternatif olmak istiyoruz. Barındırma, CDN, içerikleri sıkıştırmak için ‘encoding’ platformu, ‘lease cloud’ dediğimiz sanal platformumuz ile bölgedeki boşluğu doldurmak istiyoruz.
2014 yılı stratejiniz ne olacak?
Türk Telekom International’ın (TTI) büyük bir ağı var ve onlarla bölgede çalışma yapacağız. Satış öncesi destek verip ürünleri yerleştirip bilgi birikimi paylaşıp, onların satış ekibi ile koordine olmak istiyoruz. Doğu Avrupa tarafında ilk adımımız Romanya olacak. İlk çeyrekte oradaki büyük kurumlara gittik. Dubai tarafına daha çok buradan destek veriyoruz. Yerel bir satış ofisi olabilir ve bunu halen inceliyoruz. TTI işbirliği önemli bir avantajımız. Ama bize değer katacak iş ortakları ile büyümek istiyoruz. Gelirlerimizin büyük bölümü yurtdışından gelsin, dış pazarlarda bilinelim istiyoruz. Bu, katma değerli BT hizmet ihracatı demek.
Bu yapı tüm cihazlara uygun değil mi?
Evet hem mobil cihazlarda, hem web tarafında hem akıllı TV’de her türlü optimizasyonu yapabiliyor. Smart TV’den alışveriş yaparken tüm süreç hızlanıyor. Bu TV üreticilerinin de hoşuna giden birşey. Mobil ise bambaşka bir dünya. Farklı işletim sistemleri farklı ekran boyutları bunun ilk akla gelen sebepleri. İçeriği ne kadar sıkıştırırsanız o kadar hızlı gönderebiliyorsunuz. Veri patlayarak geliyor. ‘İkinci ekran’ mantığı Türkiye’de de var. Bu çeşitlilik, veri kullanımı demek. Bu veriyi bizim gibi şirketlerin sıkıştırıp optimize etmesi, bir yandan operatörün kapasite artırması gerekiyor. Medianova gibi şirketler operatörlerin iş yükünü hafifletiyor.
Yabancı şirketlerden ortalık teklifleri geliyor mu?
Sürekli geliyor. Aktif olarak yatırımcı aramadık. Gelen talepleri nazikçe geri çevirdik. Ama Verizon, EdgeCast isimli büyük CDN şirketini satın aldı. Belki bölgede etkinliği olan, ‘smart money’ dediğimiz işi bilen, geleceği görebilen yapılarla iş ortaklığı olabilir yabancılar seviyesinde. Ama acelemiz yok. TTI ile gelişmemizi hızlandırırken,
farklı bir iş ortaklığı ile gelişimimizi hızlandırabiliriz.