İnternet ve sunucu devleri karşı karşıya
İnternet devleri, bulut bilişim kavramını hayata geçirirken veri merkezleri ve sunucularını da artırıyor. Ancak bu şirketlerin birçoğu artık kendi sunucusunu kendi tasarlıyor. Sunucu sağlayıcıları artık sadece birer donanım üreticisine dönüşüyor, geleneksel çözümler son buluyor. Geleneksel şirketlerin dönüşü sürerken, yeni nesil sayılan Facebook, Google gibi şirketler Dell, HP gibi önemli sunucu üreticilerini zorluyor.Facebook iki yeni veri merkezi açmaya karar verdiğinde istedikleri özelliklerde sunucuların Dell ve HP gibi dünyanın en büyük üreticilerinde olmadığını fark etti. Bunun üzerine sosyal paylaşım devi kendi sunucusunu kendi tasarlamaya karar verdi.
Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Veri Merkezi Teknolojileri Konferansı’nda konuşan Facebook Donanım Tasarım Direktörü Frank Frankovsky, tam olarak istediklerini bu dev şirketlerin portföylerinde bulamadıklarını ifade etti.
HP, Dell ve diğer büyük şirketler son dönemde, çokça önem verdikleri sunucu pazarında önemli kayıplar yaşamaya başladı. Bunun en önemli sebebiyse Facebook ve Google gibi internet devlerinin artık sunucularını kendi tasarlamak istemesi oldu. Araştırma şirketi Gartner’ın rakamlarına göre, şirketlerin kendilerine özel ürettikleri sunucuların payı toplam pazarda yüzde 20’yi buldu. Bu oran geçtiğimiz yılda 31.9 milyar dolara tekâbul etti.
Bireyselde de kaybedilen pazar payı dev şirketleri sunuculara bağımlı kıldı
Dell ve HP gibi önemli sunucu sağlayıcıları devam ettiğimizde, bu şirketlerin diğer gelir kalemlerini oluşturan mobil cihaz pazarında son zamanlarda istediği başarıyı elde edemediği görülüyor. Apple, Samsung ve HTC’nin akıllı telefon ve tablet pazarında sağladıkları etkinlik yakından bildiğimiz dev şirketlerin eski gücünde olmadığını gözler önüne seriyor.
Dell çıkardığı akıllı telefon ve tablet karışımı serisi Streak ile istediği başarıyı elde edemedi. 5,7 ve 10 inç modelleri bulunan bu cihaz, beklentilerin altında kaldı. Android’e uygun üretimde bulunan şirket, içine girdiği kısır döngüden kurtulmak için dünyanın en büyük pazarlarından biri haline gelen Çin’de farklı bir ortaklığa gitti. Google’ın ülkede engellerle karşılaşmasının ardından Çin’in en büyük arama motoruna dönüşen Baidu kendi mobil işletim sistemini üreteceğini duyurdu. 900 milyon mobil abonenin bulunduğu Çin’de yeni bir mobil işletim sistemi ve Baidu’nun pazarlama gücünü kullanacak olan Dell, bu ülkede göstereceği başarıya göre belki de dünya mobil cihaz piyasasında önemli bir role soyunacak. Şirketin önümüzdeki yıl tablet bilgisayar konusunda bir atılımda bulunması en önemli planları arasında bulunuyor. Ayrıca şirketin kişisel bilgisayar pazarında olmaya devam edeceği ve bu eğer dünyanın en büyük kişisel bilgisayar üreticisi HP bu pazardan çıkarsa, bu durumdan istifade etmek istiyor.
HP ise bu yılın en önemli kararlarından birini alarak mobil cihaz üretiminden çıktığını açıkladı. Sadece WebOS işletim sistemini elinde tutmayı hedefleyen şirket, Google’ın Android ile yakaladığı başarıyı elde etmeye çalışacak. Ayrıca şirket, kişisel bilgisayar bölümünü de ayırmayı planladığını açıkladı. Leo Apotheker’ın CEO olarak göreve gelmesinin ardından yönünü tamamen bulut bilişim ve yazılım alanına çeviren HP, Apple ile rekabete girmektense yıllar önce IBM’in yaptığı gibi sert keskin bir karar alarak kurumsal alanda ilerlemeyi tercih etti. Mobil ve kişisel bilgisayar pazarlarında bu denli geride kalan şirketlerin -özellikle HP ve Dell’in- sunucu pazarına bağımlılığının arttığı görülüyor.
Hızla artan internet
trafiğinin en büyük
oyuncuları kendi
sunucularını tasarlamayı tercih ediyor
Kişisel pazarlarda sıkıntı yaşayan şirketlerin bağımlılığının arttığı sunucu pazarında da başları dertte. Zira dev müşterilerden biri olan Facebook, Dell ya da HP sunucuların kendilerine uygun olmadığı gerekçesiyle binlerce sunucuyu kendisi ürettirmek için düğmeye bastı. Uzmanlara göre bu durum kesinlikle geleneksel iş modeli için büyük bir tehdit oluşturuyor. Hergün artan internet hacmi nedeniyle internet devlerinin beklentileri hızla artıyor, ancak sektörün önemli üreticileri bu gelişime ayak uyduramıyor. Artık sunucuya ihtiyaç duyan şirketler büyük şirketlerden bütün çözüm almak yerine, kullanıcı verilerini işlemek için daha ucuz ve verimli sunucuları tercih ediyor.
Şirket ağlarının gelişimi ve veri merkezlerinde çalışan binlerce sunucu ihtiyacı nedeniyle sunucu pazarında 2011 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 20 dolayında artış görüldü. Bu artışa rağmen HP, geçtiğimiz ay sunucu geliri beklentilerinde kesintiye gitti. HP’nin toplam gelirlerinde sunucu payının endüstri ortalamasının altında arttığı görülüyor. Dell ise “bulut bilişim” kavramı içinde hizmet sunmaya çalışan şirketlerin de talepleri doğrultusunda sunucu satışlarını artırdı.
Şirketler sadece
‘donanımcı’ olmaya
başladı
Google, Facebook ve Microsoft gibi şirketler artık sunucularını tasarlarken ‘en düşük maliyetleri’ öncelikli hedef olarak önlerine koyuyor. Google sunucuların şirketin ihtiyacı olan uygulamaları yürütmek üzere tasarlanmış durumda. Bu sunucularda sadece gerekli eklentileri içeren Linux işletim sistemi bulunuyor. Microsoft da sunucularını kendi tasarlıyor. En yüksek verimi elde ederken en düşük tüketimi sağlayan veri merkezleri tasarlayan şirket, bu tasarımlarını Dell ve HP gibi şirketlere ürettiriyor.
Dell, internet devleri Microsoft, Facebook ve Baidu gibi büyük alıcılara istedikleri tasarımlarda sunucular üretiyor. Bu durum büyüyen sunucu pazarında bir avantaj getirse de kâr marjlarının oldukça düşmesine sebep oluyor. HP de sadece bir ‘donanımcı’ olarak hizmet verdiği için beklediği kârı elde edemiyor.
Kurumsal hizmetleri geleneksel olarak sunmaya çalışan şirketlerin etkisizleştiği görülüyor. Bulut bilişim ile ortaya çıkan veri merkezi ve sunucu ihtiyacı bu şirketleri bir süre daha kârlı kılacak gibi görünse de orta ve uzun vadede dev alıcıların, pazarı şu anda domine eden şirketlerden gitgide bağımsız hale gelerek vazgeçebileceği gerçeği karşımıza çıkıyor. İş modelleri değişiyor, bireysel kullanıcılara özel hizmetler sunmaya çalışan dev şirketler kendilerine de “herbirine özel kurumsal” hizmet verilmesini istiyor.