İnternete nasıl bir denetim?
Fransa Hükümeti’nin “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Suçlarıyla Mücadele Merkezi” (Central de Lutte contre la Criminalité liée aux Technologies de l’Information et de la Communication (OCLCTIC), internetteki “bütün” sitelerin kopyasını çıkartıp saklayan Internet Arşivi’ne (Internet Archive) garip bir taleple başvurdu: “Arşivden 500 madde, terörle ilintilidir. Bunları silin.”
Bu 500 maddeye neler giriyor? Gütenberg Projesi’nin tamamı: Yani 15 milyon satır yazı. Grateful Dead müzik grubunun bütün arşivi (Bu grubun elemanı John Perry Barlow, Electronic Frontier Vakfı kurucusuydu. 2015’te öldü. Davos’ta 1996’da İnternet Bildirgesi’ni okumuştu). Prelinger Film Arşivi ve ABD resmi haber kanalı CSPAN’in arşivi ve başkaları.
İnanması güç (ve sanki 1 Nisan Şakası veya “sahte haber” niteliğindeki) bu tuhaflık çeşitli yerlerde yayınlandı: https://www.techdirt.com/articles/20190410/14580641973/eu-tells-internet-archive-that-much-site-is-terrorist-content.shtml
Bu tuhaf ama yalanlanmayan haberi inceleyen kaynaklar arasında Forbes da vardı. Forbes, bu talebi “asılsız” diye tanımladı. Ama Fransa Hükümetinden veya Europol’den bu konuda açıklama gelmediğini de kaydetti (12.04). Belki siz bunları okurken, neyin ne olduğu, neden nasıl olduğu açıklığa kavuşmuş olur? https://www.forbes.com/sites/kalevleetaru/2019/04/12/the-eus-false-terrorist-takedown-requests-remind-us-why-bad-internet-legislation-is-so-dangerous/
İnternette nefret söylemi, aşırılık, teröre teşvik gibi konulara kesin bir son vermek isteyen Avrupa Birliği, “terörist içeriğin en geç bir saat içinde yayından kaldırılması, aksi halde ceza verileceğini” öngören bir yasa hazırlığı içinde. Böyle bir yasanın nasıl uygulanacağına dair derin kaygılar var. Forbes, “Küresel internet, hatalı ve iyi düşünülmemiş yasal önlemlerin ağırlığı altında kalacak, bu durum hükümetlerin gerçek talepleriyle bağdaşmayacaktır. Küresel bir ifade özgürlüğü ışığı olarak tanıdığımız internet dönemi hızla sona yaklaşıyor,” diye yazdı.
İnternet Arşivi, internetteki “her şeyi” kopyalamak amacıyla kurulmuştu. Buraya kayıtlı site sayısı 361 milyonu aştı. İnternetin dünya vatandaşlarına açıldığı 1990’lardan beri kaydedilen sayfa görüntüsü 510 milyarı aştı. Arşivde, halen yayında olan/olmayan 330 milyar web sayfası saklanıyor. Bütün bu depo 25 petabyte’lık yer kaplıyor (09.2018).