İnternete uydu nakli
Güney Afrika asıllı ABD’li işadamı Elon Musk’ın, uzayın “kenarına” kadar turistik yolculuk projesi kapsamında, Kanada Uzay Ajansı’nın Cassiope uydusuna Cascade adlı bir eklenti yapıldı. Bu eklenti, büyük verinin, dünyadaki mevcut hızdan daha hızlı iletimini sağlayacak.
Şimdiki internet hızları, ülkelere göre farklı. Akamai’nin son verilerine göre Güney Kore’nin ortalama hızı 14.2 megabit/saniye (Mbps). Japonya’da 11.7. Hong Kong 10.9. İsviçre 10.1. Hollanda 9.9. Letonya (bizde hatalı olarak sürekli Latvia denilen ülke) 9.8. Çek Cumhuriyeti 9.6. İsveç 8.9. ABD 8.6. Danimarka 8.2. Türkiye 3.1. (BTK verilerine göre ise Türkiye’de sabit genişbant abonelerinin yüzde 73’ü 4-8 Mb arası bağlantı kuruyor. Yüzde 13’ü ise 10-30 Mb bandında).
Ortalama hızlar, büyük veri iletimi için yetersiz. 100 GB’lık bir paketin iletimi 72 saat sürebiliyor- ülkesine göre. Fazla uzun…
Bu duruma çareyi şöyle bulacaklar: Yenilikçi düşünce işe karışacak. Ve bu fikri, teknolojik bir çözüme bağlayacak.
İşte, Cascade sistemi, 2.100 Mb vaat ediyor. Şöyle olacak: Dünyadan veri, uzaya çıkacak. Oradaki Cassiope uydusuna varacak. Uydu, dünyadaki adresin üzerinden her 90 dakikada bir geçtiğine göre, iletinin öte tarafa ulaşması için 90 dakika yetecek. Bundan hemen yararlanacakların başında, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde konuşlanan askeri birlikler, kutuplardaki bilim adamları, petrol arama-çıkartma bölgeleri, acil yardım durumlarında ulaşılacak kurtarma ekipleri v.s. geliyor.
Uzaya çıkmadan da internet aldı-verdi hızını artırma çabaları ilerliyor. En başta, Google’ın ABD’de Kansas City’de 1.000 Mb ileti denemesi. Kansas’tan sonra yeni şehirler eklendi listeye: Austin/Texas. Provo/Utah. Hesaba göre Google yılda 1,25 milyar Dolar yatırımla 830 bin eve bu sistemi götürebilecek. Ya da 10 milyar Dolar yatırımla 9 yıl içinde 7,5 milyon eve ulaşacak. Eğer Joe, Gigabit ve TV bir arada istiyorsa, ayda 120 Dolar ödeyecek. Sadece Gigabit için 70. Bu fiyat, ABD’de Mb başına 0.07 Dolar. Verizon’dan AT&T’e kadar 10 şirketten daha ucuz.
Daha hızlı internet alışverişi için başka çabalar da var: Tokyo ve civarındaki 6 bölge için Sony’nin kuruluşu So-net, 2,000 Mb sağlamaya başladı. Abonesi ayda 51 Dolar. Kurulum için 537 Dolar ödemek gerek.
Genişbant ne kadar geniş olursa o kadar iyi. AB Sayısal Gündem Bakanı Neelie Kroes’un, “Bir ülkede genişbant kullanımı yüzde 10 artarsa, ekonomide büyüme yüzde 1,5 artar” diye bir hesabı var. Bu nedenle AB, 30 Mb+ genişbantın bütün AB ülkelerinde kullanılmasını 2020’ye kadar sağlamayı hedefliyor.