İnterneti doğru kullanan kazanır
Yeni haftada yine yüklü bir gündemle karşındayım,
Bu haftaya da yine içinde yaşadığımız gerçeklere dair verilerle başlayacağım. Verilerin de gösterdiği gibi, dijital pazarlama sektörü hızla büyüyor. Dijital pazarlama ile markasını, işini desteklemek ve tanıtmak için çalışan yatırımcıların tercihi ise internet, mobil ve diğer interaktif platformlar. Çünkü Türkiye’de yaklaşık 48 milyon internet kullanıcısı var ve bu kullanıcıların yüzde 87’sini oluşturan 41,5 milyon kişi, interneti istisnasız her gün kullanıyor. Sektörlerin hareketlenmesinde dijital yatırımların önemine dikkat çeken CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer’in belirttiği gibi, dijitalin hızlı geri dönüş sağlamasıyla müşteriyi anında yakalamak mümkün. Bu süreçte konuşmamız gereken ise ‘ne şekilde daha iyi yapabiliriz ve bizi ne geliştirecek’ olmalı.
İşimiz gücümüz internette, hatta büyük ölçüde mobilde toplanınca, takip ettiğimiz yayınlara da mobilden ulaşmaya iyiden iyiye alışıyoruz. Dijital yayın platformu Dergilik, bu yorumumu doğrular nitelikte, 2018'e hızlı başlamış. Uygulama, dergi ve gazete raflarına yeni yayınlar ekleyerek, erişim rakamlarını arttırmayı sürdürmüş. Öyle ki, Dergilik'te Ocak ayında yaklaşık 3.4 milyon dergi okunurken, 900 bin gazete de dijital platform üzerinden okuyuculara ulaşmış. Ocak ayında Dergilik ailesine katılan yeni gazete ve dergilerle birlikte, uygulama üzerinden yaklaşık 500 yayın online olarak cep telefonu ve tabletlerden okunabilir hale gelmiş. Her mektubumda belirttiğim gibi, okumamak için fazla bahane de kalmıyor.
Bu hafta mektubumda çocuklara ve gençlere yönelik yenilikçi yarışmalar var. Son 5 yıldır başarılı bir işbirliği yürüten Vodafone ve Beşiktaş, Türkiye’de futbolun geleceğine katkıda bulunacak önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiş. Dünyanın ilk dijital scouting projesi olarak başlatılan “Geleceğin KaraKartalı” ile Türk futboluna genç yeteneklerin kazandırılması temel hedef. Vodafone ve Beşiktaş’ın ortak projesi olarak geliştirilen “Geleceğin KaraKartalı” kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanından yaşları 8-10 ve 11-13 arasında değişen çocuklar için, Türk futbolunun önde gelen teknik insanlarına ulaşarak geleceğin başarılı futbol oyuncuları arasına katılma konusunda fırsat eşitliği sağlanacak. Çocukların yeteneklerini sergiledikleri videolar, Vodafone Park mobil uygulamasına ya da geleceginkarakartali.com sitesine yüklenecek. En çok oy alan videoların sahibi 350 çocuk da bölgelerde düzenlenecek seçmelere katılma hakkı kazanacak. Türk futboluna katkısı açık olan bu proje ile ilgili detayları yine bu sayfamda paylaşırım.
Vestel’in genç fikirlere ve yeteneklere verdiği değerin göstergesi olarak üniversite öğrencileri arasında geçen yıl ‘Venus’ünü Tasarla’ adıyla düzenlenen ödüllü yarışma, bu yıl da ‘Venus’e İz Bırak’ adıyla devam ediyor. Öğrenciler, 1 Nisan 2018 tarihine kadar hazırladıkları projeleri ile bireysel veya takım olarak başvuru yapabilecekler. Teknolojiye ilgi duyan ve trendleri takip eden gençleri hedefleyen yarışmada, ilk üçe giren proje sahipleri dünyanın en büyük teknoloji fuarlarını yerinde deneyimleme şansı yakalayacak. Yarışmaya üniversite ve bölüm ayrımı olmaksızın, tüm lisans ve yüksek lisans öğrencileri, bireysel ya da maksimum üç kişilik takımlar halinde katılabilecek. Katılımcıların www.venuseizbirak.com adresinden yapacakları başvurular sonrası, 6 Nisan’da ilk elemede en iyi 20, 1 Haziran’da yapılacak 2. elemede de finale kalacak 10 proje belirlenecek. Ödül kazanan ilk üç proje ise 29 Haziran 2018’de final töreninde ilan edilecek. Tahmin edeceğin üzere takibimizde.
Haftaya internet ile başlayınca, arkasını da getirmek gerek. AdColony ve Nielsen’in yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre, 18-55 yaş arası internet kullanıcılarının en güvenilir buldukları sosyal mecra LinkedIn. Kullanıcılar LinkedIn’i, alanında tek olması yönü ile daha değerli buluyor. Sosyal medya kullanıcılarına göre en güvenilir içeriklere LinkedIn’de ulaşılıyor. LinkedIn üyelerine göre, bu mecra kendilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor, sektörden güncel haberleri barındırıyor, tecrübe, bilgi, deneyim ve başarı hikayelerine erişim imkanı sunuyor. Kullanıcıların yüzde 24’ü haftada 3-4 gün LinkedIn’e girerken, yüzde 20’si her gün LinkedIn’lerini kontrol ediyorlar. ‘Yeni iş bağlantıları kurmak için doğru adres’ olarak tanımlanan LinkedIn’in üyelerinin en aktif oldukları zaman aralığı ise 14:00-18:00 arası.
Dünyada 45 ülkede faaliyet gösteren Interactive Advertising Bureau’nun Türkiye merkezi IAB Türkiye tarafından bu yıl 8. kez düzenlenen ve dijital dünyanın “Oscar”ı olarak kabul edilen MIXX Awards Yarışması’nda final için geri sayım sürüyor. MIXX Awards Ödül Töreni, 27 Şubat’ta gerçekleştirilecek. Finale kalanlar listesi için adresimiz http://mixxawards-tr.org/finale-kalanlar-listesi.html. Başarı haberlerini de yine burada paylaşacağımı söylememe gerek yok sanırım. Online ön muhasebe programı Paraşüt, İrlanda'nın en prestijli teknoloji yayınlarından Siliconrepublic.com tarafından her yıl hazırlanan “Avrupa’da İzlenmesi Gereken 20 Teknoloji Girişimi” listesine girmeyi başarmış, listede yer alan tek Türk firması olmuş. Çok kanallı müşteri deneyimi yönetiminde dünya lideri Teleperformance ise Kaliforniya'da IAPP tarafından düzenlenen gizlilik, güvenlik ve risk konferansında HPE-IAPP Gizlilik İnovasyon Ödülü'nü almış.
Monster Notebook, Türkiye’nin ilk uzay mimarı Ayşe Ören’in destekçisi olmuş. Uluslararası yarışmalarda pek çok ödül alan, Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından “Geleceğin Lideri” ilan edilen, NASA ve ESA gibi kurumlarda konferanslar veren Ayşe Ören, artık tasarımlarını Monster’dan aldığı güçle yapacak, örneğin uzay mekiğini Monster’da tasarlayacak.
Bu gibi parlak zihinlerin daha da artmasını dileyerek, bu konuda sadece bilişim sektörü için değil, vizyonu ve yorumları ile tüm sektörlerde etki gücü yüksek bir isme, onun yazdığı kitaba geçerek haftaya noktayı koymak istiyorum: Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın, ‘Daha Yeni Başlıyor: Geleceğin Dünyasında Esneklik, Yakınsama, Ağ Yapısı ve Karanlık Taraf’ kitabı. Koç Üniversitesi Yayınları’ndan teknoloji/sosyoloji kategorisinde yayınlanan kitap; TBV Başkanı Eczacıbaşı’nın iş ve teknoloji dünyasında kişisel deneyimlerinin yanı sıra Türkiye’nin bu alandaki dönüşümleri ve dünyadaki son gelişmeleri ele alıyor, iyisi kötüsüyle, gelecekte insanlığı nelerin beklediğini tartışmaya açıyor. Edinmemiz gerektiğini söylememe gerek yok sanırım.
Yeni haftada, yine dopdolu bir gündemle buluşmak dileğiyle,