“İnternetin başkenti İstanbul olacak”
Turkcell Superonline Tükiye’nin bölgedeki gücünü kullanarak İstanbul’un bölgenin internet başkenti olması için çalışıyor.Turkcell Superonline, Türkiye’de internet hızını 8 Mbps’den 20 Mbps’e çıkararak başlattığı hız atağına devam ediyor. Türkiye’de 1000 Mpbs fiber internet sunan ilk ve tek operatör olduklarını ifade eden Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, “Şirketimizin evlere kadar götürdüğü saniyede 1000 MB internet hızı, dünyada pek çok gelişmiş ülkenin hayal bile edemediği bir teknolojidir. Eve kadar fiber internet yatırımlarımızla Türkiye’yi G20 ülkeleri arasında bir sıra yükselterek İtalya’nın önünde 7.liğe yerleştirdik. Şirketimiz Avrupa’da fiber internette 1 milyonun üzerinde hane sayısına ulaşan 10 proje arasında yer aldı. Şirket olarak fibere yaptığımız yatırımlarla ve evlere kadar sunduğumuz saniyede 1000 MB hızında internetle, 2011 Mayıs ayında Türkiye’yi dünyada bu hizmeti sunan ilk 5 ülke arasına soktuk. Şu anda da bu hizmetin verildiği ülke sayısı sadece 8 ve bu ülkeler de Hong Kong, Japonya, Slovenya, Portekiz, Türkiye, ABD, İngiltere ve İsveç” dedi
Yatırımlar tam gaz
2008 yılından bu yana toplam 1,4 milyar TL yatırım yaparak yaklaşık 1,1 milyon haneye fiber internet hizmeti verebilir hale geldiklerini belirten Erkan, “Fiber internet abone sayımız da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 artarak 307 bine yaklaştı. Yıllık bazda hane segmenti gelirlerimizi büyüyen abone bazı sayesinde yüzde 92 artırırken, kurumsal segmentte ise gelirlerimizi yüzde 105 oranında yükselttik. Şöyle bir karşılaştırma da ilginç ve bizim için çok gurur verici: Son yayınlanan Akamai raporuna göre Türkiye’nin ortalama hızı saniyede 2,7 MB iken, Turkcell Superonline’ın kendi şebeke raporunda fiberde saniyede 17 MB hız ortalamasıyla Türkiye’nin yaklaşık 6 katı hıza sahip. Gelirlerimizi, 2011 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 59,2 oranında artırarak 91,1 milyon TL’den 145 milyon TL’ye çıkardık. Gelirlerimizdeki bu istikrarlı artış, doğal olarak büyümemizin de önünü açıyor ve daha fazla yatırım yapmak konusunda bize fırsat yaratıyor” şeklinde görüş belirtti.
Yatırımların desteklenmesi şart
Özel sektör olarak ülkemizin teknolojik altyapısını geliştirmek üzere fibere 4 yıldır yatırım yaptıklarını kaydeden Erkan, “Bu yatırımlarımıza devam edebilmemizde gerekli düzenlemelerin yapılması, kamunun ve yerel yönetimlerin vizyonu desteği çok önemli. Tabii ki halkın da bilinçlenmesi ve talep etmesi gerekiyor. Şu anda Kadıköy’de çok büyük bir talep var ama gerekli izinleri alamadığımız için Kadıköy’deki 300 bin haneye bu hizmeti götüremiyoruz. Ataşehir ve Bahçeşehir gibi yeni kurulan yaşam merkezlerinde insanlar evlerine taşınmadan fiber interneti eve kadar çekip hazır ediyoruz. Ama bazı bölgelerde belediyelerle anlaşma sağlamak zaman alıyor. Biz bunu tek başımıza yapalım da demiyoruz. Bütün operatörlerin bu sorumluluğu alması lazım ama rekabette eşit şartlarda olmalıyız” şeklinde konuştu.
RCN Projesi’nde nefesler tutuldu
19 Temmuz’da yapılacak uluslararası toplantıyla RCN Projesi’ndeki tüm pürüzlerin giderileceğini ve sistemin yaklaşık altı ay içinde devreye gireceğini beliten Murat Erkan, bu konuda ise şunları söyledi:
“Biz uluslararası operatör olmak için yatırım yaptık ve bu işe başlarken “İpek yolunu fiber yoluna dönüştüreceğiz” dedik. Bunu da Ortadoğu ve Avrupa’daki işbirliklerimizle gerçeğe dönüştürüyoruz. Asya, Ortadoğu ve Avrupa arasında 2 milyar insanı birbirine bağlayan çok uluslu RCN projesinde önemli yatırımlar yapıyoruz. RCN Projesi ile Füceyre’den (Birleşik Arap Emirlikleri) başlayıp Riyad (Suudi Arabistan), Amman (Ürdün) ve Tartus’tan (Suriye) geçerek İstanbul’a ulaşacak fiber optik kablo hattı, Ortadoğu’da ilk defa Körfez bölgesinin tamamını kapsayacak. Bu internet otobanının uzunluğu yedekli yapısı ile toplam 7750 km olacak. Böyle çok büyük bir projeye ortak olarak Türkiye için çok önemli bir yatırım yapıyoruz. 5 ülkeden 7 operatör olarak ortak yürüttüğümüz bu projede İstanbul’dan Dubai’ye varan inanılmaz hızlı bir otoban kuruyoruz. Ama burada önemli olan sadece otobanı kurmak değil. Üzerine katma değerli hizmetler verecek alanlar da yaratmak lazım.”