İnternette güvende olmak için önlemler net
9 Şubat'ta düzenlenecek Güvenli İnternet Günü’ne 100’den fazla ülke katılıyor. Facebook da insanların güvenliğini sağlamalarına yardımcı olabilmek için ürünler, ilkeler ve eğitim programları geliştirdi. İnternette çocuğunuza en iyi şekilde nasıl ebeveynlik yapabileceğiniz konusundaki fikirler şöyle:
1) İşe yarayan yöntemleri değiştirmeyin: Genelde gerçek hayatta çocuğunuza nasıl ebeveynlik yapıyorsanız internet ortamında da aynı şekilde davranabilirsiniz. Çocuğunuzun aranızda vardığınız bir anlaşmaya daha iyi uyum sağladığını görüyorsanız, iki tarafın da kabul edeceği bir anlaşmaya varın. Çocuğunuza ilk kez bir mobil cihaz aldığınızda bu kuralları erken bir aşamada belirleyebilirsiniz.
2) Çocuklar “söylediğinizi değil, yaptığınızı yapar”: İyi bir örnek olmaya çalışın. Çocuğunuz için sosyal medyada veya internette bir zaman sınırı belirliyorsanız, aynı davranışı sergileyerek örnek olmanız önemli. Çocuğunuzun internette medeni bir şekilde davranmasını istiyorsanız, ona gönderdiğiniz mesajlarda medeni davranma ve saygılı olma konularında örnek olun.
3) Erken aşamada bağlantı kurun ve standartları belirleyin: Çocuğunuz Facebook’a katılınca onunla arkadaş olun veya Instagram’a kaydolduğunda hemen takip etmeye başlayın. Beklediğinizde, iletişime geçmek daha da zorlaşır. Çocuğunuz sosyal medyaya adım atmadan önce bile onunla genel olarak teknoloji hakkında konuşun. Bu konuşmalar, ilerideki konuşmalarınız için zemin oluşturmanıza yardımcı olabilir.
4) Önemli anları kaçırmayın: Bu konuşmaların doğal olarak yapılabileceği pek çok zaman var. Çocuğunuzun ilk cep telefonunu alması örneğin temel kuralların belirlenmesi için iyi bir zaman.
5) Çocuğunuzdan size öğretmesini isteyin: Çocuğunuz bu servisler konusunda bilgi sahibiyse, sizin için kaynak olabilir. Bu konuşma ayrıca emniyet, gizlilik ve güvenlik konularını tartışmak için de fırsat olabilir. Örneğin, kendi Facebook hesabınızı açarken ona gizlilik ayarları hakkında sorular sorabilirsiniz. Çoğu ebeveynin bildiği gibi, çocuğunuz size bir şeyler öğretme fırsatından çok hoşlanacaktır.
Bu ipuçları da gençler için
1) Paylaşmadan önce düşünün: Paylaşımda bulunmadan önce şu sorulara cevap vermek gerek: İnsanların beni böyle mi görmesini istiyorum? Birisi bunu kullanarak bana zarar verebilir veya itibarımı zedeleyebilir mi? Bunu başka insanlarla paylaşırlarsa üzülür müyüm? Bunu paylaşırsam olabilecek en kötü şey nedir? Paylaştığınız tüm bilgilerin istemediğiniz şekilde paylaşılma olasılığı olduğunu da unutmayın. Bir şeyi söylememiş veya yapmamış olmayı dilediğinizi fark ederseniz, özür dilemek için asla geç değildir.
2) Kiminle iletişimde olduğunuzu bilin: Facebook’ta bir gönderi, bir fotoğraf veya bir bağlantı paylaştığınızda bunu tam olarak kimlerin görebileceğini seçersiniz. Facebook’ta ayrıca arkadaşlarınızı da seçersiniz ve bu nedenle, yalnızca tanıdığınız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmeniz önemli. Profilinizde incitici veya kötü amaçlı mesajlar ya da gönderiler almanız durumunda, durumun ciddiyetine bağlı olarak bunu görmezden gelebilir, kişiden davranışına son vermesini isteyebilir, kişiyi arkadaşlıktan çıkarabilir veya engelleyebilir ya da ebeveynlerinize, bir öğretmene, danışmana veya güvendiğiniz başka bir yetişkine söyleyebilirsiniz.
3) Siz de katkıda bulunun: Facebook’ta, sizin veya başkasının profil sayfasındaki kötü niyetli bir içeriği her zaman şikayet edebilirsiniz. Facebook’u kullanan herkes, ne tür gönderilerin kabul edilip hangilerinin edilmediğini belirleyen Topluluk Standartları’na uymayı kabul eder. Örneğin Facebook’ta nefret söylemi, şiddet görüntüleri ve zorbalığa izin verilmez ve şikayet edildiklerinde bu tür içerikleri kaldırırız. Uygun olmayan Sayfaları, Grupları, Etkinlikleri ve sahte veya taklit profilleri de şikayet edebilirsiniz. Bu arada, şikayetlerin gizli tutulduğunu da unutmayın.