İnternetten nasıl para kazanılabilir?
Mobil cihazların artık her türlü gündelik işimizi yapabildiğimiz dijital dönüşüm çağında her geçen gün dijital bir yenilik hayatımıza girmeye devam ediyor. Bugün hayatlarımız teknolojik gelişmeler sayesinde 10 sene öncekinden çok daha farklı bir hal aldı. Artık neredeyse hiç kimse faturasını ödemek için fatura bürolarına gitmiyor ya da bundan 10 sene önceye kıyasla çok daha yaygın bir internetten alışveriş alışkanlığı insanları sarmış durumda.
Bu da elbette interneti kullanan insan sayısında yaşanan artışla birebir alakalı bir durum. İnterneti kullanan kişi sayısının artması demek internet dünyasının kendi gelir kaynaklarını da oluşturması anlamına geliyor.
Yine günümüzdeki değişen trendlerden biri olarak internet dünyası ve özellikle Youtube’un kendi ünlülerini yaratmasını buna bir örnek olarak gösterebiliriz. Bugün sadece Youtube’a içerik üreterek ünlü olmuş pek çok kişi var ve bu kişiler günümüzün en çok kazanan ünlüleri arasında yer alıyor.
İşte değişen ve dönüşen dijital dünyada eskilerin tabiriyle sadece bilgisayar başından neler yapılabilir ve internetin sunduğu imkanlarla nasıl gelir elde edilebilir? Bugün internetten gelir elde etmenin farklı yöntemlerinden bahsedeceğiz. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.
Youtube
Elbette günümüzün en popüler internet mesleği sayılabilecek Youtube’a içerik üretmek ve Youtuber olmayı en başa yazmasaydık olmazdı.
Youtube, halihazırda Alexa verilerine göre hem Türkiye’de hem de dünyada en çok ziyaret edilen 2’nci site konumunda bulunuyor. Zaten Youtube’u bilmeyen de yoktur sanırsak bu yüzden Youtube’u burada ayrıca tanıtmayalım.
Youtube, bünyesindeki bu trafikten gelen reklam gelirinin bir kısmını da kullanıcılarıyla paylaşmaktadır. Youtube’a verilen bu reklam ücretleri, çok izlenen videolarda yayınlanan reklam süresi ve miktarına bağlı olarak o içerik üreticisinin doğrudan kazanabileceği bir miktardır.
Bununla birlikte Youtube’da geniş kitlelere ulaşabilen Youtuberlar ayrıca alanlarıyla ilgili kendilerinin belirledikleri firmalarla doğrudan reklam anlaşması imzalayabiliyor ve kendi içeriklerine doğrudan reklam alabiliyorlar.
Youtube’un bir diğer gelir modeli ise kısa bir süre önce başlayan ancak oldukça ilgi gören “Katıl” şeklinde adlandırılan gelir modeli. Bu modelde de abone sayısı belli bir değerin üzerine ulaşan Youtube kanallarının takipçilerinin bu kanalı doğrudan desteklemesine imkan tanınıyor.
Her gün tüm dünyada milyonlarca video yüklenen ve bu videoların milyarlarca izlendiği bu devasa platformda gerçekten muazzam gelir elde etme imkanları bulunuyor. Youtube gelir modelinde kazanmak için elbette alanınızı iyi seçmeleri ve neyi hedeflediğinizi doğru belirlemelisiniz. Evet, eğlence içerikleri izlenme sayısı olarak çok yüksek olabilir ancak mesela nispeten daha az izlenme sayısı ve kendine has bir kitlesi olan teknoloji ürünleri tanıtımı alanında içerik üretmeye başlarsanız Youtube reklamlarından izlenme sayılarınız nispeten düşük olacağı için daha az gelir elde etseniz bile teknoloji firmalarının sizin videolarınızı izleyen kitleye ürünlerini satma ihtimalleri daha yüksek olduğu için belki de toplamda daha yüksek bir maddi getiri elde edebileceksiniz.
Youtuber olmak için neler gerekmektedir?
Youtuber olmak için her şeyden önce iyi bir çekim aracına ihtiyacınız vardır. Elbette bir televizyon stüdyosu kalitesinde olmasa da düzeyi iyi olan bir telefonla bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Muhakkak bir gimbıl ya da kamera sabitleyici olarak aynı işlevi gören farklı bir aleti çekimlerinizde kullanın.
Bir diğer konu da videolarınızı editleyeceğiniz video yazılımı olarak belirtilebilir. Bu konuda özellikle etkileyici videolar çekebilmek için https://www.movavi.com/tr/ adresine göz atabilirsiniz. Youtube’a yeni başlayacaklar için çok güzel program çözümleri sunuyor. Üstelik Movavi ile yapacağınız video editlerinde bu konuda gelişmiş bir bilginizin olmasına da gerek yok. Hazır taslaklar ile video editleme işlemi yapabiliyorsunuz.
Upwork, Fiver, Bionluk gibi freelance platformları
İnternet üzerinden sadece para karşılığında belli işlerin yapılabildiği ve para alışverişlerinin de bu platformlar üzerinden döndüğü pek çok farklı profesyonel siteler bulunmaktadır. Bunların en meşhurları Upwork ve Fiverr gibi platformlardır. Bu platformların dili İngilizce olduğundan eğer İngilizce biliyorsanız bu platformlar üzerinde müşterilerinizle anlaşırsınız. Ancak endişelenmeyin, Türkçe bilenler için de bionluk ismi verilen bir freelance platformu bulunmaktadır.
Bilindiği üzere freelance çalışma modeli uzaktan yapılan ve bilgisayar üzerinden size verilen görevleri tamamlamanız şeklinde ilerleyen bir modeldir. Özellikle COVID – 19 pandemisi sonrasında bu tarz çalışma modeli tüm dünyada çok kurumsal şirketlerde dahi benimsenen bir model halini aldı.
Ancak size bahsettiğimiz platformlarda çalışma şekli proje bazlı ilerlemektedir. Burada örneğin logo tasarımı yaptırmak ya da kendilerine bir internet sitesi hazırlamak isteyen kişiler iş ilanları verirler. Verdikleri bu iş ilanlarına platformda bulunan freelance çalışanlar başvuruda bulunurlar. Başvurdukları bu iş ilanlarına müşterileri tarafından dönüş sağlanırsa ve anlaşma gerçekleşirse çalışma devam eder. Elbette bu tip platformlarda uzun vadeli çalışma da yapılabilmektedir.
E – ticaret platformları özellikle Amazon’da satış işlemleri uzmanı
E – ticaret de yine COVID sonrası belki de en çok artış yaşanan iş kollarından biri olmuştur. Bugün irili ufaklı pek çok firma sadece internet üzerinden ürünlerini satmak için çalışıyorlar.
Ancak bu firmaların birçoğu bu dünyaya yabancı oldukları için bu dünyada nasıl var olacaklarını ve bu platformları nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar. Kısacası bu dünyanın kurallarını öğrenmek isteyen pek çok firma bulunuyor.
Özellikle Amazon ve Aliexpress gibi platformlar üzerinden tüm dünyaya satış yapmak gibi bir imkan da ülkemiz için söz konusu. Bu da bu tip satış yapmak isteyen firmalar için büyük bir avantaj anlamına geliyor.
Bunu yapmak isteyen firmalara yol göstermek ve bu firmaları e-ticaret dünyasına entegre etmeye çalışmak da yine son yılların en gözde işlerinden biri. Özellikle e-ticaret dünyasının ticaret sektöründen yüklü bir pay almaya başladığı bugünlerde sadece internet üzerinden örneğin firmalara kurumsal Aliexpress ve Amazon satıcı hesapları açarak onlara karşılaşabilecekleri olası sorunlar hakkında yardımcı olmak ve onlara bu e-ticaret yolculuklarında rehber olmak internet üzerinden yapılabilecek en iyi işlerden biri olarak düşünülebilir.
Bu konu hakkında da Ticaret Bakanlığının ücretsiz olarak başlattığı E-ticaret eğitimlerini almaya başlayarak bir adım atabilirsiniz.