İnternetten tabanca indirmek
Teknolojinin, tasarımcıya sunduğu kolaylıklardan biri üç boyutlu baskı (3D printing / fast prototyping). Türkiye’de de, tasarladığınız bir mekanik parçanın plastikten örneğini bir gecede katlanılabilir bedellerle yaptırabileceğiniz yüzlerle yer var. Buralardaki üç boyutlu yazıcıların çalışma prensipleri değişiyor. Ama ortak noktaları, 2 boyutta oluşturdukları plastikle örülü alanı, üçüncü boyutta küçük adımlarla katman katman geliştirmek üzerine. Tıpkı, bir inşaatçının kat kat bina yapması gibi. Kimi yöntem, yeni katman olarak toz plastik serip, bunu lazer enerjisi ile ergitip alttaki katmanla kaynaştırıyor, kimi bir enjektörün ucundan ergimiş plastik enjekte edip bununla her kattaki desenini dolduruyor. Yararlandığım atölyelerde bu yolla çokça “cami maketleri” yapılmakta olduğunu görüyorum ama, makine parçaları da eksik değil.
Bu yararlı kolaylık “Defense Distributed” adlı ABD şirketinin, bu yolla çoğaltılabilecek ve gerçek mermi ile ateş edebilen yapıda bir tabanca tasarımını internetten paylaşması ile farklı bir boyut kazandı. Yüksek yoğunluklu plastik kartuşunu böyle bir makineye takan herkes, dünyanın her yerinde, bu bedelsiz paylaşılan tasarımı kullanarak tabanca yapabiliyor. Bu tabancanın ateşleyebileceği toplam mermi sayısı kısıtlı bile olsa, birini öldürmek ya da yaralamak, sakat bırakmak için tek kurşunun yeterli olması bir dizi soruyu ortaya çıkarıyor. Bir kere daha internetin sınır tanımaması, bilginin (yararlı ya da zararlı olsun) küreselleşmesi ve bunun karşısında yasaların yetersizliği ile karşı karşıyayız.
Üç boyutlu baskı tekniğinde beklentim, plastik yerine metal tozunun kullanıldığı, metalin sinter veya electron beam melting tekniği ile kaynaştırıldığı, çıktısı metal parça olan yazıcıların yaygınlaşması. İşlenmesi, sertliğinden ötürü talaşlı imalat ile mümkün ya da mantıklı olmayan parçaların, bu yolla üretimi mümkün olacak ve hassas döküme (investment casting) alternatif oluşturacak. Umarım, “internetten tabanca indirmek”, bunu engellemez.