Intertech Cloud ve Süreç Yönetimi Müdürü Hakan Şahin: “Türkiye’de Bankacılık Sektörü Dünyanın Çok İlerisinde”
“Finans sektörü teknolojiye aç bir sektör. Bundan yaklaşık 10-12 sene önce bir etkinlikte bankacılık sektörüne bulutu nasıl sokabiliriz diye konuştuğumuzda olur mu öyle şey diyen yöneticiler vardı. Bankacılık sektörü genel buluta uymaz diyorlardı ki regülasyonlar da bunun önüne set koyuyordu. Daha o günden bu işi nasıl yapabiliriz diye çok uzun süre kafa yormuştum, ama belli bir noktadan sonra nasip oldu.
Finans ve bankacılık sektöründe teknolojiye açız diyoruz ama aynı zamanda da şunu çok iyi biliyoruz ki biz Türkiye’deki bankacılık sektörü olarak dünyanın çok ilerisindeyiz. Pek çok ürünü dünyaya ilk sunan bankalar çoğunlukla Türkiye’den çıkmıştır. Bulutu da bu anlamda bankacılık sektörüne kazandırmayı hedefledik. Bulut dediğimiz zaman ilk önce özel veya genel bulutu düşünüyoruz ama aslında bir de topluluk bulutu yapısı var. BDDK kendi regülasyonunda şunu söylüyor: Bir banka veya finans kuruluşu eğer bir bulut yapısı kullanacaksa, özel bulut kullanacaktır. Eğer paylaşımlı bir altyapı kullanmak istiyorsa, topluluk bulutu kullanabilir. Ancak o topluluk bulutu bizim onayımıza tabi olmalıdır.
Biz 2019 yılı Temmuz ayı itibariyle inter-Cloud’un temellerini attık. Google Anthos’u bulut platformunda kullanan dünyadaki ilk beş şirket arasındayken-Türkiye’de ilkiz. Kurduğumuz bulut yapısını ilk olarak DenizBank özel bulut olarak kullanmaya başladı. Ardından biz bunu bankacılık sektöründe her bankaya nasıl yönlendirebiliriz, onları nasıl bu avantajdan faydalandırabiliriz diye düşündük ve BDDK ile görüşmeye başladık. Neler yaptığımızı BDDK’ya net bir şekilde anlattık. BDDK, 30 Aralık 2021’de üst kuruldan çıkan onayla Iinter-Cloud’un Türkiye’de ilk ve tek BDDK onaylı toplu bulut olarak lansmanını yaptı. Bu onayı aldıktan sonra finansal topluluk bulutumuzu ilk kullanan DenizBank oldu. Nisan başı itibariyle Standard Chartered Bank’da inter-Cloud üzerinde üretime geçti. Şu anda bir başka banka aynı şekilde test ortamında. 2023 yılında finansal bulut altyapımızı planına alan bankalar var. Onları da en kısa sürede inter-Cloud üzerinde barındıracağız.
Bulutu işin içerisine kattığınızda ve bütün bu altyapıyı bankalara paylaştırdığınızda çok daha verimli, düşük maliyetli bir hizmet sunma şansınız oluyor. Yapılacak iş birliktelikleriyle Türkiye’deki bulut yapısı çok daha uç seviyelere götürülebilir. Sadece donanımı değil, lisansları da paylaşacağız. Burası “Software as a Service” modeliyle de çalışacağı için arka plandaki donanım, yönetim, bakım ve destek tarafında bankaların yatırım yapmasına gerek kalmayacak. Biz bu katma değerli servislerle bulut portföyünü çok daha geniş, çok daha dinamik hale getirebiliriz.
Merkez Bankası ile de çok yakın çalışıyoruz. Aralık 2021’de yayınlanan yeni yönetmelik ile topluluk bulutu mevzuata girdi. Şu anda Merkez Bankası ödeme sistemleri için bütün finans şirketlerine portföyü açmış durumda. Başvurup izninizi alırsınız, finansal bulut yapınızı kullandırabilirsiniz. Şu an sadece yurt içindeki bankalarla sınırlı ama zaman içerisinde yurt dışına da açılmasını arzu ediyoruz.”