Intertech, inter-Cloud adı altında BDDK onaylı ilk ve tek finansal bulut hizmet sağlayıcı altyapısını devreye aldı.
Bulutta ‘Intertech’ imzası!
Intertech, BDDK’nın sorumlu olduğu bankalar ve banka dışı mali kuruluşlarda kullanılmak amacıyla özel bulut sistemlerine yatırım yaparak, dünyanın önde gelen teknoloji devleri ile anlaşmalar imzaladı. Bu kapsamda, inter-Cloud adı altında BDDK onaylı ilk ve tek finansal bulut hizmet sağlayıcı altyapısı devreye alındı. Burada özellikle mikro bölümlendirme (micro-segmentation) ve birden fazla müşteriye hizmet verme (multitenancy) teknolojileri ön planda tutularak, büyük bulut hizmet sağlayıcıları tarafından da kullanılan en son bilişim çözümleri tercih edilirken, bulut altyapılarında yaygın olarak kullanılan tedarikçiler seçildi.
Intertech Genel Müdürü Ömer Uyar’ın verdiği bilgiye göre, inter-Cloud birincil ve ikincil sistemlerinin tamamı Türkiye’deki Intertech Veri Merkezleri’nde barındırılıyor. Ömer Uyar, “inter-Cloud bulut platformu finans kurumlarına bu sistemler için hazır replikasyon, otomasyon altyapısı ve yönetilen hizmetler ile uygulama, veritabanı ve sistem tabanlı hizmetler sunarak, maliyet avantajı sağlıyor. Stratejik milli verilerin ülke içinde kalması anlamında da önemli bir katkı yaratıyor” bilgisini paylaştı.
Mayıs 2020’de BDDK’dan ön onayı alınan inter-Cloud, 31 Aralık 2021 itibarıyla Türkiye’deki ilk ve tek finansal bulut platformu olarak hizmete sunuldu. Ömer Uyar, “Platformumuzdan, küçük ve orta ölçekli bankalar, finans kuruluşları ve finansal hizmet sağlayıcılar operasyon, güvenlik ve Olağanüstü Durum Merkezi (ODM) gibi alanlarda üst segment bankalar ile aynı kalitede hizmet alabilirler” dedi.
Intertech; dijital dönüşüm stratejisinin temeline bulut bilişim, container teknolojileri, orkestrasyon ve otomasyon dahil olmak üzere modern dijital teknolojileri ekleyerek sektöre daha da katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu vurguyu yapan Ömer Uyar, sorularımızı yanıtladı:
Hedef kitlenizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Küçük ve orta ölçekli bankalar, finansal kuruluşlar ve finansal hizmet sağlayıcıların bu platformda yer almak isteyeceklerini düşünüyoruz. Özellikle bankaların mevcut veri merkezleri, bulut teknolojisine kıyasla klasik altyapılara sahip. Bulut teknolojisi ölçeklenebilirlik, esneklik, verimlilik, otomasyon, iş sürekliliği, veri kaybı önleme, düşük maliyet, esnek ödeme modelleri ve kurumlara sunduğu rekabet avantajları ile tüm firmaların kullanımına hazır modern bir yapıyı temsil ediyor. Bu yapıyı uçtan uca yazılım tabanlı teknolojiler ile yönetmek mümkün. Kod ile yönetilen altyapılar (IaC – Infrastructure as Code), bulut teknolojisi ile birlikte gelişiyor. Yazılım geliştiriciler ve operasyon ekipleri, altyapıdaki tüm donanım ve işletim sistemlerini elle yapılandırmak yerine, kaynakları belli amaçlar için yazılmış kod parçacıkları ile otomatik olarak yönetip izleyebiliyor. Ayrıca inter-Cloud, BDDK’nın önem verdiği iş sürekliliği konusunda hazır altyapı ve otomasyon sunuyor. Olağanüstü Durum Merkezleri de önemli. Müşterilere verilen kritik hizmetlerin sürekliliğini sağlamak, yasal ve üçüncü partilere karşı sorumlulukları zamanında yerine getirmek, olası maddi ve itibar kayıplarını en aza indirerek ülke ekonomisini ve bilgi varlıklarını korumak için bu konu da iş sürekliliği planları içerisinde asli yerini almalı.
inter-Cloud nasıl, ne kadar süren bir çalışmayla hayata geçirildi? Hangi öncelikler göz önünde bulunduruldu?
inter-Cloud, Haziran 2019’dan bu yana tüm ekiplerimizin katkısıyla 2.5 yılı aşkın sürede bugünlere geldi. Ağustos 2019’da Türkiye’de ilk ve dünyadaki ilk 5 firma arasında yer alarak, Google Anthos kurulumunu gerçekleştirdik. 2020 başında DenizBank bankacılık uygulamaları, paylaşımsız bulut altyapımızda çalıştırılmaya başlandı. Mayıs 2020’de BDDK’dan paylaşımlı bulut için ön onayımızı aldık ve çalışmalarımızı bu yönde hızlandırmaya devam ettik. 2020 Haziran’ında inter-Vision Version 1 referans bankamız için inter-Cloud ‘da PROD, PREPROD ve UAT ortamları kuruldu. İlgili bankacılık uygulamaları için testlere başlandı. BDDK ile yapının regülasyonlara en uygun hale getirilmesi için istişareler devam etti. Haziran 2021’de inter-Vision Version 2 referans bankamız ile çalışmalara başladık. Testler başarı ile sürüyor. Eylül 2021’de Ankara’daki ikincil sistemlerimiz ODM’de devreye alındı. Ekim 2021’de bir Forex firması ile testlere başladık. 30 Aralık 2021’de ise BDDK Üst Kurulu’nun onayı geldi.
inter-Cloud bulut platformu tasarlanırken, finans kuruluşlarının ölçeklenebilirlik hedefleri ön planda tutuldu. Yeni donanım satın almak için uzun süreli çalışmalar yapma ve tedarik sürecini bekleme ihtiyacını ortadan kaldırmak üzere, operasyon ve depolama gereksinimlerinin mevcut ihtiyaçlara uygun şekilde artırılıp azaltılması sağlandı. Otomasyon ve IaC, veri yedekleme, veri replikasyonu ve iş sürekliliği beklentileri ile birlikte donanım ve lisans maliyetlerinin kurumlar arasında paylaştırılması sayesinde, aylık ödemeli düşük maliyetli bir yapı ortaya çıktı.
Bu yapıyı finans kuruluşlarına nasıl tanıtıyorsunuz?
Özellikle Türkiye’de büyük müşterilerimiz olan bankalara bulut teknolojisinin maliyet optimizasyonu ve operasyonel verimlilik açısından nasıl katma değer yaratacağını aktarıyoruz. Mevcutta kullanılan birçok uygulama ve sistemin inter-Cloud’a taşınması ile çok kısa sürede ciddi faydalar elde edecekler. Ayrıca, platformumuz üzerinde konumlanan birçok TPP çözümüne de kolaylıkla entegre olabilecekler. Bankalar için olağanüstü durumlarda operasyonel süreçlerin devamlılığı kritik. Bu kapsamda bankalarımız ve onlara çözüm sunan teknoloji firmalarının inter-Cloud entegrasyonları ile ilgili süreçlerimizi hızlandırdık. Banka dışı finansal kurumları da hızla inter-Cloud üzerinde konumlandırıyoruz.
inter-Cloud bünyesinde hangi hizmetler veriliyor?
inter-Cloud otomasyon ve orkestrasyon araçları kaynak tedarik süresini kısaltırken, yönetilen hizmetler ve orkestrasyon nedeniyle bankalarda yetkin personel ihtiyacının azalmasına olanak sağlıyor. İhtiyaçlar doğrultusunda opsiyonel olarak; Veritabanı Yönetilen Hizmetleri, Uygulama Yönetilen Hizmetleri, Sistem Yönetilen Hizmetleri, Yedekleme Yönetilen Hizmetleri, Network Yönetilen Hizmetleri ve Güvenlik Yönetilen Hizmetleri sağlayabiliyoruz. Bankaların, finansal kuruluşların ve finans sektörüne hizmet sağlayan yazılım firmalarının ihtiyaçlarına özel altyapıyı sunuyoruz. İsterlerse altyapıyı kendileri yönetiyorlar ya da yönetilen hizmetler ile biz destek oluyoruz. Bu model, Hizmet Olarak Altyapı (Infrastructure as a Service- IaaS). Abonelik lisanslamasıyla bulut platformumuzda ilgili tüm kaynakları dahil ederek, finansal uygulamalarımızı SaaS modeli ile sunuyoruz. Uçtan uca tüm bakım destek hizmetleri ve bulut alt yapısının yönetilmesi süreçleri bize ait. Müşterimize sadece uygun finansal modeli seçmek kalıyor.
Herhangi bir kriz anında, Ankara’daki Olağanüstü Durum Merkezi’ndeki ikincil sistemlerden faaliyetlere devam etmek ve söz konusu durum sonra erdiğinde tekrar birincil sistemlere geri dönüş yapmak, müşterilerimizin iş sürekliliği planları açısından kıymetli. Bu şekilde veriler güvenli şekilde farklı bir lokasyonda yedeklenip koruma altına alınıyor. Felaket anında verilere yeniden hızlı bir şekilde erişilebiliyor ve bankalar faaliyetlerini en az kesinti ve üretkenlik kaybı ile devam ettirebiliyor.
inter-Cloud içinde yer verdiğimiz bir başka önemli hizmet ise container plaftormu. Biz Google Anthos’u Türkiye’de ilk kuran firmayız. 2.5 yılı aşkın süredir de önemli bir bilgi birikimi elde ettik. Google ekipleri ile yakın işbirliği içerisindeyiz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun container altyapısını sunmaya başladık, bu konuda sektördeki liderliğimizi sürdüreceğiz.
Bunlara ne gibi yenilikler eklemeyi planlıyorsunuz?
Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ilerlemeyi planlıyoruz. Özellikle bulut ortamında BDDK regülasyonları gereği güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalarımız mevcut. Bir bankanın tek başına sahip olması durumunda çok yüksek maliyetler içeren SOC, SIEM ve diğer güvenlik hizmetlerini, paylaşımlı yapıda, daha düşük maliyetlerle sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bulutun getirdiği teknolojik avantajlardan faydalanılması için de planlarımız mevcut. Lisans maliyetini azaltmayı sağlayacak SQL as a Service modeli, sunucusuz işlevler (serverless functions) gibi ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılabilecek ve arka plandaki mimarileri müşterinin yetkinlik ihtiyacı olmadan kurgulayabileceği yapıları da gündeme getirmeyi düşünüyoruz. Çok sayıda yabancı kaynaklı firmalardan talep alıyoruz. Bu firmaların yurtdışındaki bulut platformlarında konumlandırarak hizmet olarak sundukları pek çok yazılım, yurtdışına veri çıkartılmasına ilişkin bankacılık regülasyonlarına aykırı olduğu için kullanılamıyor. Dolayısıyla inter-Cloud üzerinden bankalara nasıl hizmet verebileceğimiz konusunda görüşmeler de yapıyoruz.
Beklentileriniz ve hedefleriniz neler?
Öncelikli hedefimiz Türkiye pazarı. Küresel teknoloji firmalarının Türk banka ve finans kurumlarına çözümlerini ulaştırabilmeleri ve sektörümüzün bulut teknolojisinden faydalanabilmesi için yabancı fintek şirketleri ile iş anlaşmaları süreçlerimizi yönetiyoruz. inter-Cloud’un paylaşılan bulut altyapısı; donanım kapasitelerindeki büyüme ihtiyacının zincirleme etkisiyle tüm işletim sistemi, veritabanı, yönetim yazılımları, güvenlik yazılımları ve donanımları, network katmanları ve tüm bu katmanlara ait lisansların eş zamanlı büyütülmesi ihtiyaçlarını karşılıyor. Donanım ve sistem yönetim yazılımları ithalatı yapan ve teknoloji geliştikçe mevcut yapının modernize edilmesinden kaynaklı döviz yükü oluşturan süreçlerle karşı karşıya olan finans sektörü için ortak kullanım ve her açıdan en yüksek verimlilik sağlayan dizaynı, tüm bu yükleri en aza indiriyor. Bu sayede Türkiye ekonomisine de kazançlar getiriyor. Tüm işlevlerde çevikliği hızlandırmak, veri merkezli ve müşteri öncelikli yaklaşım ile IT ve işletmeler arasında köprü kurmak üzere yoğun şekilde çalışıyoruz. BDDK onayından sonra biri interVision V1, diğeri V2 paketi olmak üzere iki referans bankamız için üretime başlayacağız. 2022 içerisinde sektöre değer katacağına inandığımız ve regülasyonlara uyumlu altyapımızla inter-Cloud’da barındıracağımız, finansa özel hizmet veren firmalarla iş birlikteliklerimiz olacak. Öncelikle mevcut müşterimiz olan bankarlarımıza inter-Cloud yapısı üzerinden hizmet sunmaya başlayacağız. İlerleyen zamanlarda finans sektöründe bulut ve container altyapımız ile çok sayıda müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz.