Intertech Mobil ve Dijital Kanallar Genel Müdür Yardımcısı Fırat Doğan: “INTER-CLOUD BULUT PLATFORMU ILE DOĞAYA DESTEK OLUYORUZ”
“Ürünlerimiz doğayı doğrudan olumsuz etkileyecek çevresel sorunlar yaratmıyor. Yine de çevre boyutunu düşündüğümüzde yarattığımız etkiyi 3 başlık altında gruplamak mümkün; ilk olarak çalışma ortamı kaynakları etkiler, Intertech ’e baktığımda, zamanımızın büyük bölümü Leed sertifikalı bir bina’ da geçiyor. Çevredeki dekoratif bitkiler ek sulamaya ihtiyaç duymuyor. Yağmur suyu değerlendiriliyor. Çalıştığınız alanlarda elektrik tüketimi bazı sensörlerle kontrol altında…
Geliştirme ve test ortamları için doğal olarak bilgisayarlara ve sunucu sistemlerine ihtiyacımız var, bu daha çok plastik, metal ve hatta kısmen bazı zararlı materyaller anlamına geliyor. Bulut bilişim ile bu olumsuz etkilerdeki payımızı azalttığımızı düşünüyorum. Bilindiği üzere bankacılık yoğun denetimler ve kuralları olan bir sektör. Intertech ‘e ilk katıldığımda yaptığımız dönüşümle müşteri verisi olmayan, finansal bilgi içermeyen ortamların tamamını buluta taşıdık ve ciddi faydalar sağladık. Bulut maliyetlerimizi düşürmek için yaptığımız çalışmaların faturamıza da iyi anlamda yansımasının eş zamanlı olarak çevreye olumlu katkısı olduğunu söyleyebilirim. Sunucu sayılarımız azaldı.; daha az elektrik, plastik ve daha az atık üretiyoruz. Üretim ortamları için Türkiye’nin ilk ve tek finansal platformu Inter-Cloud ile Türkiye içerisinde bankacılık hizmetlerini bulut bilişim ortamımızdan sağlayabiliyoruz.
Çevreye etkinin ikinci önemli ana başlığı geliştirdiğimiz ürünlerle yarattığımız etkiler; benim de çalıştığım yer dijital kanallar ve ürünler grubundaki son dönemde geliştirdiğimiz dijital ürünler ve projelerle yine doğada bıraktığımız ayak izlerini azalttığımız düşünüyorum. Örneğin bütün doküman onaylarının tamamen dijital ortamda gerçekleşmesini sağlayabildik. Şubeye gitmiyor, kağıtlarla haşır neşir olmuyor, kâğıt tüketmiyorsunuz.
Üçüncü ana başlık olarak ekosistemi destekleyen şirketlerle çalışmak önemli. Operasyonel verimliliği artırdığı için dijital müşteri kazanımı ve benzer süreçleri destekleyen kurye şirketleri ile çalışıyoruz. Kâğıt formları kullanmayı tercih etmeyen, ama bunu dijital onayla kayıt alarak da sunabilecek şirketler ile iş birliği oranlarımızı artırmaya çalışıyoruz. Açık bankacılık konusu son dönem de revaçta. Intertech de sağladığı bu API’ler ile sektörde lider. Sunduğumuz API ve servisler ile iş ortaklarımız ve diğer geliştiriciler bankacılık ürünleri kullanılarak yapılan harcamaların karbon ayak izlerini hesaplayabiliyorlar. Bu karbon izini müşterilerine sunarak, ‘bu kadar bir harcama yaptın ama bunun karbon etkisi de şu diyerek farkındalığı artırabiliyor, karbon puanını hesaplayıp, bir hedef puan verip, daha aşağıda olmasını yani harcama alışkanlığını iyi yönde düzeltmeye çalışıyorlar.
Geçen hafta İtalya’da ‘Life Style Banking’ denilen çalışma ile çevre hassasiyeti yüksek insanları adresleyen ’bir girişim ile tanışma şansı buldum. Yaptıkları işin içerisinde çok fazla detay var; yeniden kullanılmış kağıtlar, dönüştürülmüş bileşenler gibi… En radikali kredi kartını tahtadan ve yeniden kullanılabilir malzemeden üretmişler. İçerisinde çip var, ama plastik bölümlerin büyük kısmı geri dönüştürülmüş kâğıt. Plastik kart üretmek çok ucuz, kırılmıyor, uzun süre dayanıyor bu avantajlara rağmen işin kârlılık tarafını hiç düşünmemişler açıkçası. Umarım bir gün biz de böyle bir proje ve hatta daha fazlasını yapabiliriz.”