iomega Türkiye’ye hızlı girdi, sağlam ilerliyor
Geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden iomega Başkanı Jonathan Huberman, şirketin ürün stratejilerini ve bir yıldan kısa bir süredir yer aldıkları Türkiye pazarına dair görüşlerini paylaştı.
Bir zamanlar kendine özgü depolama teknolojileriyle ve Zip Drive gibi ürünlerle tanınan iomega, 2006’dan itibaren kendine özgü standartlar üretmeyi bir kenara bırakarak sabit disklere dayalı depolama cihazlarına yönelmeye başladı. 1980’den beri ürünleriyle 400 milyona yakın tüketiciye ulaşan, 2008’de 4 milyon adet sürücüyü pazara süren iomega, aynı yılın sonlarına doğru tüketiciye ve küçük ölçekli işletmelere yönelik veri depolama çözümleri sunmak isteyen EMC tarafından satın alınmıştı.
İşte 30 yıllık bir geçmişe sahip olan bu marka bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce Türkiye’ye girdi ve gayet iyi bir performansa imza attı. Bunun üzerine 2006’dan beri şirketin yönetimini üstlenen iomega Başkanı Jonathan Huberman Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Biz de iomega ve Türkiye pazarına bakışına dair sorularımızı kendisine yönelttik.
Hedef tüketiciler ve küçük işletmeler
Şirketin özellikle Avrupa’da oldukça güçlü bir yere sahip olduğunu ifade eden Huberman, mevcut durumlarını şöyle özetledi: “Avrupa’da çokluortam oynatıcılar kategorisinde birinci sıradayız. Doğrudan bağlanan depolama aygıtlarında ikinci sıraya kadar yükseldik. Ağ depolama ünitelerinde de bakış açınıza bağlı olarak bir veya ikinci sırada yer alıyoruz. Geçen yıl Avrupa genelinde yüzde 26’lık bir büyüme oranı yakaladık ki, bu oldukça başarılı bir sonuç.” Huberman’ın verdiği bilgilere göre Avrupa’da durum böyleyken, iomega için henüz 1 yılını doldurmayan Türkiye pazarında da durum pek farklı değil. 2009’un ortalarında Türkiye pazarına girmesinin ardından son çeyrekte yüzde 240’lık bir büyüme ivmesi yakalayan iomega, Türkiye’de bugün yaklaşık yüzde 10’luk pazar payıyla doğrudan bağlanan depolama ürünleri pazarında 3. sıraya kadar yükselmiş durumda. Şirketin bireysel kullanıma yönelik taşınabilir veya masaüstü sabit diskler, bireysel ve kurumsal kullanıma yönelik NAS depolama çözümleri ve ScreenPlus serisi çokluortam fonksiyonlarına yönelik ürünlerinin tamamı Türkiye pazarında yer alıyor. Şirketin ürün gamında, eGo gibi 2,1 metreden düştüğünde bile diskin zarar görmesini engelleyen örnekler ve bu ay sonunda tanıtımı yapılacak 12 diskli, toplam 24 TB kapasite sunabilen üst uç ürünler de bulunuyor.
EMC’nin deneyimi değer katıyor
Ürünlerinde tasarım ve fonksiyona önem verdiklerini vurgulayan Huberman, iomega’nın 2 yıl önce EMC tarafından satın alınmasıyla ne gibi olanaklara kavuştuklarını şu sözlerle ifade etti: “EMC küçük ölçekli işletmelere ve tüketicilere çözüm ulaştırmak için iomega’yı satın aldı. Biz de bu birleşmenin ardından EMC’nin kurumlar için geliştirdiği teknolojileri küçük ölçekli işletmeler ve tüketiciler için uyarlamaya başladık. Ayrıca EMC sabit disk üreticilerinin çok iyi müşterisi. Bu sayede öncelikli olarak ve çok daha iyi koşullarla ürünlere sahip olabiliyoruz.
Bunun yanında iomega ekibi ve VMware’in birlikte ortaya koyduğu vClone gibi çözümler sayesinde, iomega sabit diskinizi bilgisayarınızdaki çalışma ortamınızı klonlamak ve başka bir bilgisayara aktarmak için kullanabiliyorsunuz. Bu, özellikle birden fazla bilgisayarla çalışanlar için bir çözüm oluşturuyor.