IoT’de bir adım ötesi; nesnelerin analizi
‘Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramı, analitik yaklaşımla adreslenmesi gereken bir büyük veri yapısı anlamına geliyor. Dünya ekonomisine 1,9 trilyon dolar ek değer katması beklenen IoT, büyük verinin anlık olarak analiz edilip buna uygun aksiyonlar alınabilmesi ile bir değer yaratabilir. Konuyla ilgili olarak 16 Haziran’da düzenlenen toplantıda SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, küresel bazda önem taşıyan verileri ve beklentileri paylaştı.
Buna göre, araştırma şirketi Gartner, 2020 yılına gelindiğinde dünyada birbirine bağlı cihaz sayısının 26 milyara ulaşmasını beklerken, Cork Institute of Technology de 20 yıl içinde tek bir kişinin yaklaşık 5 bin “nesneyle” bağlantılı olacağı tahmininde bulunuyor. “IoT, beraberinde gelişmiş analitik ile adreslenebilecek büyük veri fırsatını ortaya çıkarıyor.
Bankacılık sektörü her yerde ön planda
Gelişimi devam etmesi beklenen IoT’e karşılık, asıl önemli unsurun analitiğe önem vermek olduğunun altını çizen Erdemli, hedef ve stratejilerini şöyle anlattı:
“Gerçek zamanlı, çoklu kanallı bir yapı analiz için önem taşıyor. Nesnelerin analitiği karar alma hızı sağlamakla kalmıyor. Bu analitik yapı, segmentasyon ve kişiselleştirmenin bir adım ötesine, multi segmentasyona geçiyor. Bir sigorta şirketinin 20 yaşındaki bir sürücü için belirlediği sigorta primi ile, aynı kişi 35 yaşına geldiğinde belirlediği primin birbirinden ayrı olması bunun bir örneği. Küresel bazda ve Türkiye’de bu teknolojiyi kullanımda bankacılık sektörü öne çıkıyor. Türkiye’nin ayrıştığı sektör ise telekom ve Türkiye’deki gelirde telekomun payı daha fazla. Bu başlıkta operatörlere çözümler sunduğumuz gibi, bankalara, sigorta ve perakende sektörlerine, kamuya da çözümlerimiz ulaşıyor. Ancak Türkiye’de üretim sektöründe SAS çözümleri pek kullanılmıyor ve bu konuda önemli fırsatlar var. Bu yolda iş ortakları bizim için önemli bir kanal olacak. Çünkü iş ortağı sayımızı artırmaya odaklanıyoruz. Var olan iş ortaklarımızın organik büyümesi kadar, sektörel uzmanlıkları olan iş ortakları sayısını da artırmak üzere çalışmalarımız var.”
Anlık çözüm imkansız değil
IoT’den değer yaratma yolunu ‘Nesnelerin Analitiği’ olarak gösteren Hakan Erdemli, bu yeni analitik kültüründeki konumlarını da örneklerle paylaştı. SAS Event Stream Processing Engine, SAS High-Performance Analytics, SAS Asset Performance Analytics ve SAS Cloud Analytics gibi araçlar ile yüksek hacimli, gerçek zamanlı ve gecikmesiz analitik yapılarak hızlı karar ve aksiyon alınabiliyor. Bu sistem, yollara yerleştirilen sensörlerle trafik sıkışıklıklarını belirleyip trafik akışını optimize etmekten, üretim bantlarında oluşabilecek problemleri önceden belirleyip üretimin aksamamasını sağlamaya, uçakların ürettiği veriyi inceleyerek güvenlik sistemlerini geliştirmekten, bir mağaza müşterisine eline aldığı ürünle ilgili dijital ekranda anlık teklifler sunabilmeye kadar çok geniş yelpazede iş ihtiyaçlarını adresliyor.
SAS da böylece ‘Nesnelerin Analitiği’ kavramını ortaya koyuyor” diyen Hakan Erdemli, şu bilgileri paylaştı:
“Makine endüstrisi, telekom, otomotiv, perakende, havacılık ve sağlık sektörleri başta olmak üzere geniş bir alanda Nesnelerin Analitiği yaklaşımı ile sorunların önceden belirlenmesi, anlık otomatik önlemlerin alınabilmesi, geleceğe yönelik tahminlerin yapılabilmesi ve kaynakların verimli kullanılabilmesi mümkün oluyor. Modern bir petrol sondaj platformunun günde yaklaşık 8TB, bir Boeing 787’nin 1 saatlik uçuşta ortalama 40TB veri ortaya çıkardığı düşünüldüğünde, ortaya çıkan bu büyük veriyi yüksek performansla, gecikme yaşanmadan, anında analitik süreçlerden geçirebilecek güçlü araçlara ihtiyaç var.”