“IoT ve entegrasyon: Bir elmanın iki yarısı”
Software AG Ürünlerinden Sorumlu Başkan Dr. Stefan Sigg, tam bir entegrasyonun, dağınık bir kurum için hem bulut hem de edge ortamlarında kesinlikle gerekli olduğunu ve başarılı bir IoT mimarisi, uygulaması ve ortamı gerçekleşetirebilmek için tek yol olduğunu söylüyor.
2019 yılında “entegrasyon” konuşacağımızı kim düşünebilirdi? Bu problemin yıllar öncesinden çözülmesi gerekmez miydi?
Elbette; 90’lar tarzı entegrasyonu ve “middleware” kavramlarını hatırlar mısınız? Daha sonra 2000’ler tarzı entegrasyon ve Servis Odaklı Mimari hayatımıza girdi. Bugün, tüm entegrasyonların en güçlüsünden bahsedebiliriz: Cihaz entegrasyonu, bulut entegrasyonu, hibrit entegrasyon, uç bilişim entegrasyonu, API entegrasyonu/yönetimi. Diğer yandan da, mikro servisler, API’ler, konteynerleşme ve kullanıcı geliştirmenin hesaba katılması gerekiyor.
Günümüzün yapay zeka, analitik, iş kararları, hız, çeviklik, kâr, zarar, yıkıcılık ve kurumunuzun varlığı gibi diğer konular tam entegre kurumların birinci önceliği olsa da, baş harfini büyük yazacağımız “Entegrasyon”, IoT’de başarı elde etmek için BT ve operasyonel teknolojideki (OT) muhtemelen en heyecan verici, kesinlikle de önemli bir alan.
Geçen sene, Salesforce’un MuleSoft’u 6,5 milyar dolara satın alması da yeterince önemli ve heyecan vericiydi. SoftwareAG’nin entegrasyon teknolojisine 30 yıla yakın süredir odaklanmasının ardındaki bilgeliğin (aklıma gelen en iyi kelime buydu) bir onayı oldu.
Peki ama neden?
Entegrasyon, basitçe dağınık bir kurumu bütünleştirir.
Basit sözcükler gibi gelebilir ama güçlü bir ifade. Ayrıca, günümüzün dijital ekonomisinde bir kurum için “bütün” olabilmenin büyük dramatik sonuçları olacaktır.
Ancak entegrasyon bir kurumu bütün hale getirecekse, bunun zıttı durumda ne olur? Sıklıkla kurumlardaki silolardan bahsediyoruz ama bence ‘dağınık’ sözcüğü, bütün olmamanın etkisini daha iyi anlatıyor.
Her Şeyin İnterneti ekonomisinde, dağınık bir kurum rekabet etmeyi umut bile edemez. Kurumun birbiriyle bağlantısı kalmamış varlıklarının yarım kalmış çözümleri, kötü kararlara ya da verimli olmak için çok ağır kalan iş tepkilerine sebep olur.
Tam entegrasyon, dağınık haldeki bir kurumu bütünleştirir ve kurum içi, bulut ve uç bilişim sistemlerinde başarılı IoT mimarileri, ortamı ve uygulamaları ortaya çıkartmanın tek yoludur. IoT projelerindeki işin yüzde 80’inin entegrasyonla ilgili olması dijital dönüşümün kalbinde yer almasını da sağlar, zira bu işlerin çoğu da bulut üzerinde yapılmaktadır.
Bunun IoT ile başarı elde etmek için ne kadar önemli olduğunu bir düşünün. Kurumsal sınırlarımızı kurum içinden buluta, oradan da uç bilişime kadar çektik, artık bir kurumun varlığı ya da dijital sensörü bulunan her yer, o kurumun sınırı kabul ediliyor. Bunu iş ortaklarını, müşterileri ve müşterilerin müşterilerini de dahil edecek biçimde genişletin. Buna hava durumu, doğa olayları ve kamuoyunu da kapsayacak biçimde, tüm üçüncü taraf verilerini de ekleyin.
Şimdi, her şey birbirine bağlı olduğunda, probleme en yakın kişiler tarafından analiz ve inceleme gerçekleştirildiğinde iş kararları, üretim kararları ya da bakım kararlarının ne kadar etkili ve doğru olacağını düşünün. Dağınık bir kurumda bu nasıl başarabilirdi ki?
Kolay olmazdı, belki de mümkün olmazdı, değil mi?
Dolayısıyla, IoT’de başarı için entegrasyon şart. Fakat entegrasyon, eski anlamıyla entegrasyon değil. Entegrasyon nötr ve bağımsız olmalı. Entegrasyon herhangi bir yerde barındırılan, herhangi bir tedarikçinin uygulamasını, herhangi bir yerdeki, herhangi bir üreticinin herhangi bir sensörü, herhangi başka bir yerdeki sensörlere bağlayabilmeli. Entegrasyon müşterinin sahip olacağı seçenekleri azamiye çıkartmalı.
Kurumlar kendi BT yapılarının kaderine hakim olamazlarsa, Nesnelerin İnterneti dünyasında başarılı ve karlı bir şekilde işlerini yürütmek için gereken esneklik ve hıza da sahip olamazlar. Şirketler, başarılı bir IoT’nin temelini atabilmek için seçeneklerini açık tutan, onlarca yıllık BT yatırımlarını koruyan ve gerçek bir çeviklik katmanına sahip olan bağımsız bir entegrasyona ihtiyaç duyarlar.
Dağınık bir kurumu, dağınık müşteri ilişkilerini ya da dağınık bir tedarik zincirini toparlayabilmek ve IoT, Endüstri 4.0 ya da dijital geleceğe hazırlamak için yapılması gereken belli: Entegrasyon, entegrasyon, entegrasyon. Unutmayın, entegrasyon ile bir bütün olmak, parçaların toplamından daha büyük olmaktır.