IP trafiğinde hız daha da artacak
Cisco’nun Görsel Ağ Endeksi Tahminleri’ne göre, 2022 yılına dek 4.8 milyar internet kullanıcısı olacak, bunların 549 milyonunu da Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki kullanıcılar oluşturacak. Cisco Ortadoğu ve Afrika Başkan Yardımcısı David Meads, sonuçları şöyle yorumladı:
“Devletler altyapıya yatırım yapmaya devam ettikçe, hızlanan ve güçlenen internet hem bireysel kullanım hem endüstri için yepyeni fırsatların kapılarını açıyor. Dijitalleşme, ekonomik büyüme için kritik ve işletmeler de tepkisel değil, proaktif yaklaşım benimsemek zorunda. MEA bölgesini etkileyen değişimlerin bilincinde olarak hükümetler, politika yapıcılar ve hizmet sağlayıcılar, sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek, güvenli bir altyapıyla desteklenen ve kitlelerin erişebileceği internet için güçlerini birleştirmeye devam etmeli.”
Cisco’nun Görsel Ağ Endeksi Tahminleri’ne göre, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde 2022 yılına kadar IP trafiği artışında dört unsur etkili olacak:
- İnternet kullanıcı sayısında artış: İnternet kullanan kişi sayısı 2017’de bölge nüfusunun yüzde 23’üne denk gelirken, 2022 yılında yüzde 32 olacak. Dijitalleşme, bölgedeki birçok ülkenin ulusal gündem maddelerinin başında yer alıyor.
- Artan sayıda bağlantı: Cisco, 2022 yılında ağa bağlanan yaklaşık 2.6 milyar cihazın olacağını, bunun Ortadoğu ve Afrika bölgesinde kişi başına 1.4 ağ bağlantılı cihaza denk geleceğini tahmin ediyor. Özellikle akıllı cep telefonlarının MEA bölgesinde internet trafiğinin yüzde 79’unu oluşturması bekleniyor.
- Daha yüksek geniş bant hızları: Geniş bant bağlantı hızı IP trafiğindeki artışta kilit unsurlardan olduğundan, Cisco 2017-2022 arasında geniş bant hızlarının iki katından fazla artacağını tahmin ediyor. Bu doğrultuda, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde 2017’de 7.8Mbps olan geniş bant hızlarının 2022’de 20.2 Mbps’ye yükselmesi bekleniyor. Bu da işletmelerin ve bireysel kullanıcıların daha hızlı ve verimli çalışmaları demek.
- Daha zengin medya içeriği ve uygulamalar: Zengin medya açısından, veri ağırlıklı dosyalar ve videoların 2022 yılı itibariyle Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki IP trafiğinin yüzde 81’ini oluşturması bekleniyor. 2017’de ise bu oran yüzde 65’ti.