İpragaz Operasyon ve Tedarik Zinciri Direktörü – Genel Müdür Yardımcısı Tolgay Nur: “MÜŞTERİYE KATMA DEĞER SAĞLAMAYA ÖNEM VERİYORUZ”
“Operasyonu ‘IT’nin müşterisi’ olarak görüyorum. 60 senedir sektördeyiz, ama IT teknolojileri açısından birçok güncel ve öncü olabilecek uygulamalarımız var.. Örneğin İpApp isimli, tüketicilere ulaşan bir platformumuz var.
Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 konularında tüketici ne istiyor diye sormak istiyorum. Pazarlamaya meraklıysanız hangi konuda ayrışalım: Üründe mi, fiyatta mı, kalitede mi? Bütün dijital dönüşümü bu cevaba bağlamak istiyorum. Tedarik zinciri ve operasyon olarak 25 senedir odaklandığım dijital dönüşümü tüketici için katma değer odağı haline getirmek
En önemlisi datayı toplamak ve tüketici tarafında topladığınız datayı, üretimdeki datayla eşleştirebilmek. Örneğin, tüketiciden gelen bir şikayetin tedarik zinciri sürecinde nereden kaynakladığını bulabilmek ve bir katma değer yaratmak. Bizim de yapmaya çalıştığımız iş bu. Topladığımız bütün veriyi tedarik zincirimize bağlamaya çalışıyoruz.
Bulunduğumuz sektör gereği İstediğimiz sensörü, istediğimiz kamerayı ilave tedbirler almadan kullanamıyoruz. Fikirlerimizi uygulamanın önündeki en büyük engel bu ilave tedbirlerden kaynaklanan maliyet.
Dağıtım yapıyoruz. Türkiye’de binlerce noktaya gidiyoruz her gün. Telemetri ile uzaktan veri alıyoruz, o veriyi kullanarak ‘acaba o müşteri ne zaman stok olarak kritik seviyenin altında iner?’ şeklinde bir çalışma var aklımızda. Onun için dijital ekibe geçme hedefimiz var.
IT, OT her ne derseniz deyin, müşterime nasıl katma değer sağlarım sorusu önceliğimiz. SAP HANA’dan bahsetmiştim, SAP Transportation Management uygulamamız var. Lojistik faaliyetlerimizi bu şekilde optimize etmek planlarımız gündemde. Günün sonunda aynı sayıda insanla daha fazla iş, daha kaliteli iş yapmak ve daha hızlı kararlar almak önceliğimiz. Çünkü şöyle bir gerçeğimiz var: Bütün müşterilerimiz hızlı servis bekliyor. Hedef “ Tüpüm 5 dakika sonra kapımda olsun, hatta ben ihtiyacımı bilmeden kapımda olsun”. Ölçek ekonomisine dayalı bir sektörde bunun zorluğunu tahmin edebilirsiniz..
Arkadaşlarım konuşurken farkına vardım. IT ile OT’yi hiçbir zaman ayrık görmemiştim. Veri üretmeyen ve bu veriyi işleyemeyen operasyon, kendini iyileştiremeyecek operasyondur. Veri ürettikçe de operasyon her zaman daha iyi gider. O yüzden IT/OT ayrıştırmadan hep beraber çalışalım diyorum.”