IPv6’ya geçiş süreci başladı
TÜBİTAK – ULAKBİM, Gazi Üniversitesi ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin yürüttüğü, “Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi” kapsamında 12 -13 Ocak tarihlerinde “Ipv6 Konferansı” düzenlendi.
IPv6 Konferansı’nın açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internete bağlanmak için IPv4 protokolünün yerini alacak IPv6 ile pek çok alanda değişim yaşanacağına işaret ederek, “Bir şeye eliniz değer değmez onun izini bir daha silemeyeceksiniz. ‘Ben yapmadım, etmedim’ deme şansı yok. Herkes yaptığını bilecek ve sonucuna da katlanacak. Yapmasın demiyorum. Herkes istediğini yapsın, ama yanlış işler yapmasın” dedi.
İnternete yeni elbise
İnternetin dünyada bu denli gelişeceğinin öngörülmediğini ve internet elbisesinin artık dar gelmeye başladığını ifade eden Yıldırım, yeni elbisenin adının IPv6 olduğunu belirtti. Bu yıl içerisinde IPv4 adreslerinin tükeneceğinin öngörüldüğünü hatırlatan Yıldırım, Türkiye’nin IPv6’daki stratejinin belirlenmesine katkı BTK, TÜBİTAK, Çanakkale 18 Mart ve Gazi Üniversitelerinin yürüttüğü projenin yalnızca bir araştırma projesi gibi görülmemesi gerektiğini vurguladı.
İnternette alan adresleri ve yeni sürümlerle ilgili çalışma yapan ve 50-55 ülkenin üyesi olduğu uluslararası oluşuma Türkiye’nin de düzenli olarak katıldığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işin dağıtımında bir adaletsizlik var başından beri. Bilgilerin paylaşımından, güvenliğine kadar birçok alanda sorun var. Bir ülkeye bağımlı olarak internet adreslerinin, alan adreslerinin devam etmesine kimse artık razı olmuyor. ‘Bunun aynen Birleşmiş Milletler örgütlenmesine benzer bir yapıya dönüşmesi lazım’ diyor dünya ülkeleri” şeklinde konuştu.
Geçiş süreci 3 yıl
55 ülke içinde Türkiye’nin konsey üyesi olarak seçildiğini ve çalışmalara katıldığını aktaran Yıldırım, şunları söyledi: “TÜBİTAK ve iki üniversiteyle bu projeyi başlattılar. Bizim 2009’un sonlarında çıkardığımız Başbakanlık genelgesinin çerçevesinde bir çalışma yapacaklar ve yol haritamızı, eylem planımızı destekleyecek bilgileri bize verecekler. Üç yıllık geçiş süresinde de mutlaka mevcutlarla ilgili gerekli yatırım yapılıp geliştirerek buradan kazasız belasız geçişi sağlamak ana amacımız.”
“Seyşel Adaları’nda site açıp ortadan kaybolma bitecek”
İnternet suçlarında uygulanacak hukuk sisteminin de tartışıldığını anlatan Yıldırım, bu alanda bilinen tek geçerli metnin de Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı Siber Suçlar Sözleşmesi olduğunu belirterek, Türkiye’nin de bu sözleşmeye 47. ülke olarak taraf olduğunu hatırlattı.
Metnin parlamentonun onayından geçirilmesinden sonra internet suçlarının takibinde de ilerleme olacağını kaydeden Yıldırım, “Seyşel Adaları’nda bir site açıp Türkiye’de birine çakıp ortadan kaybolma işi olmayacak. Bunun da böylece tedbirini almış oluyoruz” dedi.
BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer konuşmasında projeye ilişkin bilgi verirken, IPv6 protokolüne geçişle birlikte, internette güvenlik ve içerik açısından yeni fırsatların ortaya çıkacağını söyledi. Ipv4 protokolünün bu yıl içinde tükeneceği yönündeki bilgilerin, bilişim dünyasında sıklıkla tartışılan konulardan biri olduğunu belirten Acarer, “Bu nedenle Ipv6’ya geçiş bir lüks değil, zorunluluktur. Ülke olarak seçme şansımız olmadığı gibi zamanımız da yok” şeklinde konuştu. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Anlağan IPv6 protokolü ile 10 üzeri 36 gibi bir sayıya yakın IP adresinin tanımlanabildiğini ifade etti.