İş Bankası geleneği bozmuyor!
Merhabalar sana,
Yeni futbol sezonuna geri sayımda, Euro 2020 Avrupa Kupası eleme maçları ile teselli ararken, UEFA Şampiyonlar Ligi sponsorlarından Mastercard da 9 ülkede 14 bin taraftarla yaptığı ve bir futbol maçı sırasında yaşadıkları duyguları tespit etmeyi amaçlayan araştırmaya imza atmış. Fransız taraftarlar sarılırken, İtalyanlar zıplıyor, Almanlar bağırıyor, bizler ise takımlarımız için dua ediyormuşuz. Araştırmaya göre, Türk taraftarların tamamına yakınına göre, seyirci olmak oyuncu olmak kadar stresli. Türk taraftarların dörtte üçü ise taraftarlığı neredeyse aile bağı gibi görüyor. Tuttukları takım kaybettiğinde ise kabahati çoğunlukla tüm takımda ya da hakemde buluyorlar. Maça gitmeyi sevgilisiyle buluşmaya tercih eden, maç olduğu için hasta olduğunu söyleyerek işe gitmeyen ya da sevdiklerinin doğum gününe katılmayan Türk taraftarlar zaten malumumuz. Bu arada Mastercard, taraftarların maç esnasındaki duygularını tespit eden, birbirine bağlı bir alıcı ve bir vericiden oluşan yeni teknolojisi Kalp Kiti’nin lansmanını UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finalinde gerçekleştirmiş. Vericinin kalbi tarafından alıcıya gönderilen gerçek zamanlı sinyaller ile alıcı, vericinin kalp atışlarını, özünde ise giyilebilir teknoloji sayesinde tribündeki seyirciler de sahadaki oyuncuların kalp atışlarını ve heyecanlarını gerçek zamanlı olarak hissedebiliyormuş. Tribün coşkusunda yeni dönem böyle başlayacak desene…
Osaka’da BM Çevre Programı Uluslararası Çevre Teknolojileri Merkezi tarafından düzenlenen Bütünsel Atık Yönetimi konulu Küresel Diyalog etkinliğine gözlemci olarak katılan Acer, “Acer Earth Geri Dönüşüm Programı” ile 2018’de karbon salımını yaklaşık 20 ton azalttığını bildirmiş. “Product Humanity” adlı yeni girişimi hakkında da bilgi veren Acer, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi hedefleyen bu girişimle tek kullanımlık plastikleri azaltmaya odaklanıyormuş.
Bu çevresel farkındalığın temelinde ve gelişiminde eğitimin belirleyici olduğu hepimizin malumu. Üç yıldır ülkenin dört bir yanındaki çocukların eğitimine katkı için “Eğitim İçin Her Şey” projesini yürüten CPM Yazılım; Bilfen Okulları aracılığıyla çocuklara 5 bin 100 adet test ve yardımcı kitap bağışında bulunmuş. İlk olarak Şanlıurfa’da başlayan projeyle 20 bin öğrenciye kışlık giyecek, 20 bin öğrenciye kitap yardımında bulunulmuş, 33 okula da su kuyusu açılmış. Sürdürebilir bir proje olması adına çalışmalar devam ederken, proje ile 5 yıllık planlamada toplam 250 okul ve 100 bin öğrenci hedefine 3 yılda ulaşılmış. Bu gibi eğitime destek odaklı çalışmalar dilerim yayılarak devam eder. Çünkü eğitimle gelişen yetkinlikler, başarıya ulaşmakta gecikmiyor. İşte örnek: İki genç girişimci Kaan Günay ile Onur Kardeşler tarafından San Francisco’da kurulan akıllı medya platformu girişimi Firefly, küresel teknoloji sektörüne yön veren iki dev girişim sermayesi fonundan 30 milyon dolarlık yeni yatırım çekmiş. Aralık 2018’de de 21,5 milyon dolarlık yatırım alan ve İstanbul’da ofis yatırımı yaparak 50 yazılımcıya istihdam yaratan şirket, aldığı yatırıma ek olarak New York pazarına da girmiş. Hem de kentin taksi üstü reklam panosu pazarının yüzde 50’sini kontrol eden STRONG’un dijital operasyonlarını devralarak. Yeni bir reklam formatı yaratan Türk girişimcilerimiz takibimizde.
‘Eğitim şart, başarısı da net’ derken, bir örneğim daha var. İTÜ ARI Teknokent’te yapay zeka odaklı çalışmalar yürüten Tazi, Gartner’ın pazardaki trendleri dönüştürme potansiyeline sahip, yüksek teknoloji üreten şirketlerin yer aldığı ‘2019 Cool Vendors in Artificial Intelligence Core Technologies’ araştırma raporunda yer alan dünya çapında dört şirketten biri olmuş. Sürekli olarak ve insandan da öğrenen, yaptıklarını insanlara da anlatabilen yapay zeka ürünleri sunan Tazi, raporda ‘Cool Vendor’ olarak adlandırılmış. İTÜ ARI Teknokent’in uluslararası hızlandırma programı Innogate’e de katılan Tazi, ABD’de müşteri edinme faaliyetlerine devam ederken, Hollanda’da yeni bir ofis de açmış.
Bu başarı haberleri ile beklendiği üzere gelelim ödüllere… Argela’nın da proje ortakları arasında etkin rol aldığı Avrupa Birliği tarafından yürütülen Celtic-Next araştırma programı kapsamında başarıyla tamamlanan SIGMONA projesi, EUREKA Global Innovation Summit’te Eureka İnovasyon Ödülü’ne layık görülmüş.
Bir eğitim dönemine daha nokta koyarken, tatilde çocukları kitapsız bırakmamayı şiar edinen İş Bankası ile haftayı tamamlıyorum. Bildiğin gibi Türkiye İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyası, bu yıl 12’inci yaşında. Kampanya kapsamında 1 milyon öğrenciye karne hediyesi olacak kitap ise Anna Sewell tarafından 1878 yılında kaleme alınan bir dünya klasiği “Siyah İnci”. Kitaplar yatılı bölge okulları, sevgi evleri, çocuk eğitim evlerine de dağıtılacak, görme engelli çocuklar için Braille alfabesiyle bastırılan kitaplar ise okullara gönderilecek. Bu yılki kitaplarla birlikte çocuklara 12 yılda 14 milyon kitap armağan edilmiş olacak. Bundan güzel yaz hediyesi olmaz…
Haftaya buluşmak dileğiyle,